15 lat obserwowali seniorów. Mówią, co wpływa na długość życia

Odpowiednia dieta może spowolnić rozwój chorób przewlekłych i wspierać długowieczność, co potwierdzają najnowsze badania naukowców ze Szwecji. Naukowcy udowodnili także jak silnie powiązany z rozwojem chorób i stanem zapalnym jest model żywienia oparty na tłustym mięsie i żywności przetworzonej.

Z chorobami przewlekłymi można walczyć dietą. Badania potwierdzająZ chorobami przewlekłymi można walczyć dietą. Badania potwierdzają
Źródło zdjęć: © Getty Images / X
Aleksandra Zaborowska

15 lat obserwacji szwedzkich seniorów

Naukowcy z Karolinska Institutet przeprowadzili jedno z najdłuższych badań nad rolą diety w procesie starzenia. Przez 15 lat obserwowali ponad 2400 osób starszych ze Szwecji, analizując, jak różne modele żywienia wpływają na pojawianie się chorób przewlekłych. Wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "Nature Aging".

Badacze podkreślają, że w miarę starzenia się organizmu wzrasta ryzyko wystąpienia wielu schorzeń jednocześnie. Dlatego tak istotne jest określenie wzorców żywieniowych, które mogą spowolnić ten proces i poprawić jakość życia seniorów.

Zdrowe modele żywienia

W analizie uwzględniono cztery wzorce diety. Trzy z nich, diety MIND, AHEI i AMED, koncentrowały się na produktach roślinnych, produktach pełnoziarnistych, orzechach, roślinach strączkowych i nienasyconych tłuszczach. Równocześnie ograniczały spożycie słodyczy, czerwonego mięsa, żywności wysokoprzetworzonej, masła i margaryny:

  • dieta MIND - łączy elementy diety śródziemnomorskiej i DASH, wspierając przede wszystkim zdrowie mózgu.

  • dieta AHEI - oparta na produktach zmniejszających ryzyko chorób przewlekłych, w tym sercowo-naczyniowych.

  • dieta AMED - modyfikacja diety śródziemnomorskiej, dostosowana do zachodnich nawyków żywieniowych.

Czwarty model EDII odzwierciedlał prozapalny sposób odżywiania, bogaty w czerwone i przetworzone mięso, rafinowane zboża i napoje słodzone, a ubogi w warzywa, kawę i herbatę.

Wyniki badania

Okazało się, że osoby stosujące trzy zdrowe modele żywienia znacznie wolniej rozwijały choroby przewlekłe, zwłaszcza te dotyczące układu sercowo-naczyniowego i mózgu. Dieta prozapalna EDII wiązała się natomiast z dużo wyższym ryzykiem wielu schorzeń.

Co ciekawe, żaden z analizowanych wzorców nie wykazał istotnego wpływu na choroby mięśni i kości. To sugeruje, że w tym obszarze konieczne są dodatkowe badania i być może inne strategie profilaktyki.

- Nasze wyniki pokazują, jak silnie dieta może wpływać na współwystępowanie wielu chorób przewlekłych u starszych osób - podkreślił cytowany przez PAP dr Adrián Carballo-Casla, współautor badania.

Naukowcy planują teraz określić, które konkretne zalecenia żywieniowe najbardziej sprzyjają długowieczności i jakie grupy seniorów mogą czerpać z nich największe korzyści. Wezmą pod uwagę różnice związane z wiekiem, płcią, sytuacją społeczną oraz ogólnym stanem zdrowia.

Wyniki badań stanowią kolejne potwierdzenie, że codzienne wybory żywieniowe mogą znacząco wpłynąć na jakość i długość życia.

oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. PAP
  2. Nature Aging

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"