5 produktów, które sprawią, że demencja w przyszłości nie będzie twoim problemem
Demencja w dojrzałym wieku dotyka już niemal każdego seniora. Zapominanie najprostszych rzeczy, imion bliskich czy ich twarzy sprawia, że czujemy się jak w innym świecie. Tymczasem żeby jej zapobiec wystarczy zmienić swoje nawyki żywieniowe, a do codziennej diety wprowadzić kilka składników, które poprawią pracę mózgu.
Chociaż nie jest on największym organem, bo stanowi jedynie 2 proc. wagi ciała, to zużywa nawet 25 proc. energii całego organizmu. To znaczy, że szczególnie ważne jest to, z czego składa się żywność, którą codziennie spożywamy. Badania wykazują, że lata złego odżywiania mogą uszkodzić mózg, co przyczynia się do rozwoju demencji, a nawet alzheimera. Niezależnie od tego, ile porcji kebabów, hamburgerów czy chipsów zjadłeś, jeśli teraz zmienisz swoją dietę, twój mózg podziękuje ci za to w przyszłości. Oto składniki, które na stałe powinny wejść do twojego menu.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat opieki nad osobami starszymi
Zobacz także: Problemy z krążeniem, wolny metabolizm, nerwica. Nieświadomie sobie szkodzisz
Fasola
Wysoki poziom przeciwutleniaczy, ważnych dla organizmu roślinnych składników pokarmowych, a także żelaza i innych minerałów sprawia, że fasola jest sprzymierzeńcem długowieczności. Jej regularne spożywanie zmniejsza też ryzyko udaru, którego przyczyny są takie same, jak przyczyny demencji. Fasola obniża też poziom cholesterolu i reguluje poziom cukru we krwi nawet na wiele godzin po jej spożyciu.
Fasola (szczególnie fasola czarna) zwiera też duże ilości magnezu. W jednej szklance znajdziemy nawet 120 mg tego minerału. Nie od dziś wiadomo, że magnez wspiera pracę mózgu i zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru niedokrwiennego.
Siemię lniane
Siemię lniane to prawdziwa skarbnica witamin, minerałów i składników pokarmowych, wspierających właściwą pracę mózgu. Przede wszystkim zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które odpowiadają za prawidłową budowę tkanki mózgowej oraz witaminę E, która ją wzmacnia. W siemieniu znajdziemy też witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, czyli substancje wspomagające koncentrację i pamięć.
Jednak najważniejszym składnikiem siemienia wydaje się być lecytyna. Jest ona mieszaniną wielu składników, a głównym jej zadaniem wspomaganie pamięci i koncentracji. Jest budulcem neuronów, chroni układ krążenia i poprawia jego pracę, skupiając się na lepszym funkcjonowaniu ośrodkowego układu nerwowego.
Na kolejnej stronie znajdziesz WIDEO, z którego dowiesz się więcej na temat ośrodków dla osób z demencją
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to aż w 60 proc. węglowodany, czyli najlepsze dla pracy mózgu paliwo. "Złoto Inków" jest więc świetnym źródłem energii dla jego prawidłowego funkcjonowania, a dodatek minerałów, witamin i kwasów omega-3 dodatkowo chroni jego komórki przed starzeniem się i zanikaniem. Co ciekawe, niedobór manganu, żelaza czy kwasu foliowego, czyli składników, które zawarte są w komosie, może prowadzić do zachwiania równowagi psychicznej.
Kurkuma
Ta niedoceniana przyprawa przez niektórych uznawana jest za skuteczną ochronę przed alzheimerem. Swoje właściwości kurkuma zawdzięcza przede wszystkim swojemu pomarańczowemu barwnikowi, czyli kurkuminie.
Wielokrotnie przeprowadzone badania potwierdziły, że kurkumina wspiera i uwrażliwia układ odpornościowy na niszczenie białek, które są odpowiedzialne za rozwój demencji u osób starszych. Nawet jeśli nie przepadamy za kuchnią indyjską, dodawajmy kurkumę do każdego dania – posypujmy nią nawet kanapki, a nasz mózg zacznie lepiej pracować.
Zobacz także: Błyskawicznie stawia na nogi. Syrop bez żadnej chemii
Orzechy
Fistaszki, laskowe, włoskie, nerkowce... Kto z nas nie lubi orzechów? I słusznie! Są nie tylko doskonałą przekąską między posiłkami, która szybko i skutecznie zaspokaja głód, ale wspomagają też pracę mózgu.
To wszystko dzięki polifenolom, które odpowiadają za produkcję nowych komórek mózgowych i wzmacniają połączenia pomiędzy neuronami, co wpływa na zmniejszenie ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Są także bogatym źródłem witamin z grupy B oraz minerałów, takich jak magnez, które jak wiemy, są sprzymierzeńcami mózgu.
Zobacz także: W Polsce liczba tych nowotworów wzrasta. Główna przyczyna: seks oralny
Czego nie jeść?
Wiemy już, jakie składniki powinny na stałe wejść do naszej codziennej diety. Teraz dowiedzmy się, które posiłki niszczą nasz mózg i powinny zniknąć z naszego menu. To przede wszystkim wysoko przetworzone produkty, takie jak chipsy, oraz przetworzone mięso w postaci kiełbasy czy salami. Nie tylko zatykają naczynia krwionośne w mózgu, zaburzając jego prawidłową pracę, ale też uszkadzają tkanki.
Wśród innych zakazanych produktów znajdują się fast foody, słodycze, słodkie gazowane napoje oraz alkohol. Wypełnione solą i cukrem, zmniejszają pojemność mózgu i zaburzają funkcje poznawcze. Z kolei alkohol spożywany w nadmiernej ilości uszkadza komórki mózgowe.
Włączenie kilku zdrowych składników do naszej diety nie będzie dużym wyrzeczeniem, a z pewnością zaprocentuje w przyszłości. Bystrość umysłu, dobra pamięć i koncentracja to cechy, które pozwolą nam w spokoju i bez stresu doczekać sędziwego wieku.
Zobacz także: Owoce i warzywa, których nie należy jeść jesienią