7 najgorszych błędów śniadaniowych. Być może popełniasz je każdego ranka
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. To, co zjemy o poranku, wpływa na samopoczucie i poziom energii przez resztę dnia. Mimo że naukowcy od lat podkreślają znaczenie śniadania, wiele osób popełnia błędy, które mogą odbić się na zdrowiu. Oto siedem nawyków, których warto unikać za wszelką cenę.
W tym artykule:
Pomijanie śniadania
Każdemu zdarza się czasem wstać za późno i w pośpiechu pędzić do pracy, rezygnując ze śniadania. Jeśli to sporadyczna sytuacja, nie stanowi większego problemu. Gorzej, gdy odbywa się regularnie, a śniadanie zastępują przypadkowe przekąski "po drodze". Coraz więcej badań potwierdza, że pomijanie tego posiłku może mieć poważne konsekwencje dla zdrowia fizycznego i psychicznego. Analiza różnych badań z 2019 roku wykazała, że osoby, które regularnie nie spożywają śniadania miały aż o 21 proc. wyższe ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych lub zgonu z ich powodu.
Z przeglądu badań przeprowadzonych w 2025 roku wiadomo, że brak śniadania może sprzyjać rozwojowi zespołu metabolicznego - obejmującego m.in. nadciśnienie, otyłość brzuszną, podwyższony poziom cukru i zaburzenia gospodarki lipidowej.
Negatywne skutki omijania śniadania są zauważalne również wśród młodszych pokoleń: z badań prowadzonych wśród nastolatków wynika, że osoby rezygnujące ze śniadania częściej otrzymują gorsze wyniki w nauce, mają obniżone poczucie dobrostanu i znacznie częściej skarżą się na stany depresyjne.
Pamiętaj, że rezygnując ze śniadania narażasz swój organizm na osłabienie, rozregulowanie metabolizmu i problemy żołądkowe.
Zbyt dużo cukru
Znacie to popularne przysłowie: "Jedz śniadanie jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak"? Nawiązuje ono do zaleceń, że nasz organizm najwięcej energii oraz wartości odżywczych powinien otrzymać rano, a najmniej wieczorem. Jednym słowem śniadanie ma dać siłę na cały dzień, a nie tylko zaspokajać głód, obiad powinien być umiarkowany, a kolacja lekka, by nie obciążała układu trawiennego przed snem. Ale co właściwie może pójść nie tak przy zwykłym śniadaniu?
Wybór produktów, jak chleb pszenny z dżemem, czekoladowe płatki śniadaniowe, słodki jogurt czy sok owocowy. Może pozornie brzmi zdrowo, jednak w rzeczywistości zawiera ogromne ilości cukru. Nadmiar cukru prowadzi do wahań energii, napadów głodu, huśtawek nastroju i problemów z poziomem glukozy we krwi.
Znacznie lepszą opcją będzie zjedzenie na śniadanie produktów bogatych w białko i błonnik, które wspierają trawienie i utrzymują stabilny poziom energii.
Nadmiar żywności przetworzonej
Poranki są zazwyczaj dość wymagające, trzeba wstać i się porządnie obudzić, ubrać, wykonać czynności higieniczne i zdążyć do pracy czy szkoły. W ferworze porannych obowiązków łatwo zapomnieć o starannym przyrządzeniu śniadania. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą prostsze i szybsze rozwiązania, czyli gotowe płatki, batoniki "śniadaniowe", słodzone serki homogenizowane i mrożone zapiekanki.
Te szybkie "koła ratunkowe" nie są jednak żadną pomocną, a wręcz przeciwnie - szkodzą, ponieważ zawierają dużo cukru, tłuszczu, konserwantów i sztucznych barwników. Zamiast tego warto sięgnąć po świeże produkty, takie jak owoce, warzywa, pełnoziarniste pieczywo czy owsiankę.
Uzależnienie od kofeiny
W porannej pobudce i przestawieniu się na tryb działania pomaga również kofeina. Nic zatem dziwnego, że tak wiele osób zaczyna dzień od kawy, a czasem kończy na trzech lub czterech filiżankach. Niestety, nadmiar kofeiny przyczynia się do odwodnienia organizmu, może powodować kołatanie serca, niepokój i problemy z apetytem. Z tego względu zaleca się, by przynajmniej jedną poranną kawę zastąpić szklanką wody - dla nawodnienia, koncentracji i lepszego samopoczucia.
Za mało białka
Białko pełni ważną rolę w organizmie - jest źródłem energii, dostarcza kalorii i składników odżywczych. Jest niezbędne do wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek organizmu. Poza tym wspiera rozwój mięśni i poprawia odporność. Jeśli rano zjadasz tylko bułkę z masłem, organizmowi zaczyna brakować budulca. Dobrym źródłem tego makroskładnika o poranku są jajka, jogurty, serki wiejskie, ser biały, tofu, orzechy i mleko.
Jedzenie codziennie tego samego
Wspomniana bułka z masłem to śniadanie, które nie wymaga dużego nakładu czasu. I to tyle zalet. Jeśli taka przekąska staje się codziennym posiłkiem o poranku, narażamy organizm na braki cennych składników. Co więcej, monotonia zwiększa również ochotę na spożywanie niezdrowych przekąsek w ciągu dnia. Sięganie po różnorodne posiłki o poranku będzie korzystnym urozmaiceniem, które pozytywnie wpłynie na zdrowie.
Warto postawić na bogactwo składników - niech na śniadanie pojawi się raz owsianka z owocami, innym razem omlet, jogurt z orzechami lub pełnoziarnisty tost z warzywami.
Jedzenie w pośpiechu
Jeszcze jeden nawyk, którego warto unikać za wszelką cenę. Pośpiech, bo o nim mowa, to wróg trawienia. Szybkie jedzenie sprawia, że żołądek nie będzie miał odpowiedniego czasu, by wysłać do mózgu sygnał o sytości, przez co zjemy więcej, a przy okazji narazimy się na wzdęcia i niestrawność. Jedzmy powoli, żując dokładnie, skupiając się na smaku - dzięki temu nasz organizm lepiej przyswoi składniki odżywcze.
Źródła: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6787634/ https://www.mdpi.com/2072-6643/17/19/3155 * https://www.timesnownews.com/
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.