Alkohol zwiększa ryzyko zakrzepicy? Nie pij przed i po szczepieniu

- Alkohol sam w sobie nie sprzyja występowaniu zakrzepicy u osoby zdrowej, ale konsekwencje, jakie następują w organizmie, już tak - mówi - prof. Piotr Jankowski, kardiolog. Ekspert dodaje jednak, że zarówno przed szczepionką, jak i po niej, lepiej jest powstrzymać się przed piciem.

Alkohol zwiększa ryzyko zakrzepicy. Nie pij przed i po szczepieniuAlkohol zwiększa ryzyko zakrzepicy. Nie pij przed i po szczepieniu
Źródło zdjęć: © EN
Ewa Rycerz

Szczepionka a alkohol

"Czy po szczepieniu można pić alkohol?" - to jedno z najczęściej zadawanych pytań w kontekście szczepionek przeciwko COVID-19. Kwestia ta po raz pierwszy była poruszona na początku 2021 r., gdy Anna Popova, szefowa rosyjskiej federalnej ochrony zdrowia, zaleciła osobom, które chcą się zaszczepić, by nie spożywały napojów wysokoprocentowych. Abstynencja miała trwać 42 dni po przyjęciu pierwszej dawki. - Jeśli chcemy być zdrowi i mieć silną odpowiedź immunologiczną, nie pijmy – radziła Popowa.

Swoimi słowami wywołała ogólnoświatową dyskusję nad pytaniem, czy alkohol może wpływać na działanie szczepionki. Później doszła jeszcze inna kwestia: alkohol w połączeniu ze szczepieniem przeciw COVID-19 miał powodować chorobę zatorowo-zakrzepową.

Teraz eksperci podkreślają jednoznacznie: sam alkohol zakrzepicy nie wywołuje, ale jej sprzyja.

Czy tabletki antykoncepcyjne zwiekszają ryzyko zakrzepicy?

Alkohol sprzyja wystąpieniu zakrzepicy

Prof. Piotr Jankowski, kardiolog ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie tłumaczy, że niewielkie dawki wina, pojedyncze drinki czy picie alkoholu od czasu do czasu nie wpłyną negatywnie na nasze zdrowie. Jednak tego typu zachowania w perspektywie długofalowej lub nadużywanie procentów może skończyć się źle.

- Alkohol jest trucizną. Jego spożywanie jest szkodliwe dla zdrowia i nie ma ku temu żadnych wątpliwości. Nadużywanie alkoholu jest często związane ze złym stanem ogólnym pacjenta, a także z występowaniem szeregu innych chorób towarzyszących. I w tym mechanizmie tak - alkohol sprzyja występowaniu choroby zatorowo-zakrzepowej - tłumaczy ekspert.

Dzieje się tak, ponieważ podczas spożywania napojów wysokoprocentowych dochodzi do silnego odwodnienia organizmu. - Krew robi się gęstsza i bardziej lepka, a to skomplikowany mechanizm, który może skutkować tworzeniem się zakrzepów - tłumaczy prof. Jankowski.

A dr Michał Chudzik, kardiolog, który bada powikłania po COVID-19, dodaje, że po spożyciu alkoholu obniża się także aktywność ruchowa.

- Często śpimy. A brak ruchu jest również pośrednim czynnikiem wystąpienia zakrzepicy. Nawet jeśli występuje w stosunkowo krótkim czasie, to w połączeniu z wypitym alkoholem może potęgować ryzyko - tłumaczy ekspert.

Czy można pić alkohol przed szczepieniem i po nim?

Występowanie zakrzepicy po szczepionce przeciwko COVID-19 dotyczy w zasadzie wyłącznie preparatu marki AstraZeneca. W efekcie dyskusji, jaka rozgorzała po potwierdzeniu przypadków zakrzepicy i po przyjęciu tego preparatu, w charakterystyce produktu leczniczego (ChPL), w polu "działania niepożądane" wpisano właśnie możliwe przypadki tej choroby.

Okazuje się więc, że jeśli dodatkowo obciążymy organizm dużą dawką wypitego alkoholu, możemy spowodować przypadek zakrzepicy, który niekoniecznie będzie miał związek z samą szczepionką.

- Trzeba mieć świadomość, że alkohol jest trucizną, ma działanie odurzające. Nie można mieć pewności, że nawet po jednej szklance piwa czy kieliszku wina oraz po przyjęciu szczepionki nic się nie wydarzy - przestrzega dr Michał Chudzik, kardiolog, twórca programu StopCovid, który bada pacjentów z powikłaniami po zakażeniu koronawirusem.

Ekspert dodaje, że każda dawka alkoholu, przyjęta przed szczepieniem lub po nim, może wpływać na odpowiedź poszczepienną.

- Alkohol może upośledzać odporność po szczepieniu. Jest trucizną, która niszczy białka komórek, także tych, które budują odporność. Zniszczone komórki odpornościowe nie funkcjonują tak, jak potrzeba. Ich działanie jest upośledzone i zaburzone - podkreśla kardiolog. - Może się więc okazać, że w takim przypadku nie nabędziemy pełnej odporności na chorobę, przeciwko której się zaszczepiliśmy - podsumowuje dr Chudzik.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu