Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja

Amylaza jest enzymem hydrolitycznym wytwarzanym główne przez trzustkę. Amylaza trafia do soku trzustkowego, a z nim do światła przewodu pokarmowego, gdzie bierze udział w trawieniu wielocukrów, przede wszystkim skrobi, glikogenu, amylopektyn, do cukrów prostych.

Amylazę we krwi bada się, głównie gdy zachodzi podejrzenie ostrego zapalenia trzustkiAmylazę we krwi bada się, głównie gdy zachodzi podejrzenie ostrego zapalenia trzustki
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Charakterystyka amylazy

Enzym amylaza hydrolizuje wiązania α (1-4) glikozydowe amylozy, dając cząsteczki maltozy. Oprócz trzustk amylaza występuje też w śliniankach, wątrobie oraz w mięśniach. Poziom enzymu można oznaczać we krwi, ale również w moczu. Podwyższony poziom amylazy we krwi wskazuje głównie na choroby trzustki.

Normy stężenia amylazy

Amylazę we krwi bada się, głównie gdy zachodzi podejrzenie ostrego zapalenia trzustki. Na schorzenie to wskazują bardzo silne, opasające bóle zlokalizowane w nadbrzuszu. Samo badanie poziomu amylazy we krwi polega na pobraniu krwi z żyły odłokciowej. Stężenie amylazy we krwi powinno mieścić się w granicach 25 - 125 U/L. U osób powyżej 70. roku życia normy stężenia amylazy będą wahać się w granicach 20 - 160 U/L.

Interpretacja ppoziomu stężenia amylazy

Amylaza w surowicy krwi, która przekroczyła 1150 U/L, może świadczyć o rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Po ujawnieniu się objawów chorobowych, w ciągu 6 - 12 godzin, stężenie amylazy jest największe. Amylaza we krwi na takim poziomie może utrzymywać się do czterech dni. Stężenie amylazy znajdujące się w granicach 575 - 1150 U/L może być wywołane:

Wskazania do przeszczepu wysp trzustkowych

  • okresowym zaostrzeniem w przewlekłym zapaleniu trzustki
  • perforacją, czyli przebiciem się, wrzodu dwunastnicy przez ścianę narządu;
  • niedrożnością jelit;
  • zapaleniem pęcherzyka żółciowego;
  • kamicą żółciową;
  • kamicą trzustkową;
  • ostrym zapaleniem nerek;
  • kwasicą ketonową w cukrzycy;
  • niektórymi nowotworami (rak trzustki), rak jajnika, rak płuca).

Nieznacznie podwyższony poziom amylazy we krwi (115-575 U/L) bywa wywołany przez:

  • świnkę;
  • urazy ślinianek;
  • [amicę przewodów ślinowych;
  • radioterapię i chemioterapię;
  • alkaloidy opium;
  • zatrucie metanolem;
  • duże dawki etanolu (u alkoholików).

Z kolei obniżona amylaza we krwi może być oznaką:

  • martwicy trzustki;
  • rozległego poparzenia;
  • tyreotoksykozy;
  • zawału mięśnia sercowego;
  • zatrucia.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Należy dodać, że u niektórych osób stwierdza się wrodzoną, niezwiązana z chorobą, tzw. makroamylazemię. We krwi tych osób wykrywa się stale podwyższony poziom amylazy, przy czym poziom amylazy w moczu nie odbiega od normy (w przeciwieństwie do stanów opisanych powyżej, w których wzrost poziomu amylazy we krwi wiąże się ze wzrostem wydalania jej z moczem).

Makroamylazemia spowodowana jest polimeryzacją, czyli łączeniem się cząsteczek amylazy między sobą lub tworzeniem kompleksów amylazy z immunoglobulinami. W ten sposób powstają „duże” cząsteczki amylazy, które odpowiadają za wzrost aktywności enzymu we krwi, jednak są za dużych rozmiarów, by przejść przez nerki i znaleźć się w moczu.

Ponadto stwierdzono, że trójglicerydy hamują aktywność amylazy, dlatego osoby, które mają podwyższony poziom trójglicerydów we krwi mogą mieć zaniżony poziom amylazy.

Źródła

  1. Pozapalne zaburzenia funkcji wątroby
  2. Jakob M., Normy laboratoryjne, Via Medica, Gdańsk 2010, ISBN 978-83-7555-232-4
  3. Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  4. Socha J. Gastroenterologia praktyczna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 1999, ISBN 83-200-2281-9

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu