Trwa ładowanie...

Amylaza - charakterystyka, normy, interpretacja

Amylaza jest enzymem hydrolitycznym wytwarzanym główne przez trzustkę. Amylaza trafia do soku trzustkowego, a z nim do światła przewodu pokarmowego, gdzie bierze udział w trawieniu wielocukrów, przede wszystkim skrobi, glikogenu, amylopektyn, do cukrów prostych.

Zobacz film: "Wskazania do przeszczepu wysp trzustkowych"

spis treści

1. Charakterystyka amylazy

Enzym amylaza hydrolizuje wiązania α (1-4) glikozydowe amylozy, dając cząsteczki maltozy. Oprócz trzustk amylaza występuje też w śliniankach, wątrobie oraz w mięśniach. Poziom enzymu można oznaczać we krwi, ale również w moczu. Podwyższony poziom amylazy we krwi wskazuje głównie na choroby trzustki.

2. Normy stężenia amylazy

Amylazę we krwi bada się, głównie gdy zachodzi podejrzenie ostrego zapalenia trzustki. Na schorzenie to wskazują bardzo silne, opasające bóle zlokalizowane w nadbrzuszu. Samo badanie poziomu amylazy we krwi polega na pobraniu krwi z żyły odłokciowej. Stężenie amylazy we krwi powinno mieścić się w granicach 25 - 125 U/L. U osób powyżej 70. roku życia normy stężenia amylazy będą wahać się w granicach 20 - 160 U/L.

5 chorób, na które może narażać cię grupa krwi
5 chorób, na które może narażać cię grupa krwi [5 zdjęć]

Styl życia oraz dietę można zawsze zmienić na zdrowsze. Grupy krwi natomiast nikt z nas sobie nie wybiera,...

zobacz galerię

3. Interpretacja ppoziomu stężenia amylazy

Amylaza w surowicy krwi, która przekroczyła 1150 U/L, może świadczyć o rozwoju ostrego zapalenia trzustki. Po ujawnieniu się objawów chorobowych, w ciągu 6 - 12 godzin, stężenie amylazy jest największe. Amylaza we krwi na takim poziomie może utrzymywać się do czterech dni. Stężenie amylazy znajdujące się w granicach 575 - 1150 U/L może być wywołane:

  • okresowym zaostrzeniem w przewlekłym zapaleniu trzustki
  • perforacją, czyli przebiciem się, wrzodu dwunastnicy przez ścianę narządu;
  • niedrożnością jelit;
  • zapaleniem pęcherzyka żółciowego;
  • kamicą żółciową;
  • kamicą trzustkową;
  • ostrym zapaleniem nerek;
  • kwasicą ketonową w cukrzycy;
  • niektórymi nowotworami (rak trzustki), rak jajnika, rak płuca).

Nieznacznie podwyższony poziom amylazy we krwi (115-575 U/L) bywa wywołany przez:

  • świnkę;
  • urazy ślinianek;
  • [amicę przewodów ślinowych;
  • radioterapię i chemioterapię;
  • alkaloidy opium;
  • zatrucie metanolem;
  • duże dawki etanolu (u alkoholików).

Z kolei obniżona amylaza we krwi może być oznaką:

  • martwicy trzustki;
  • rozległego poparzenia;
  • tyreotoksykozy;
  • zawału mięśnia sercowego;
  • zatrucia.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Należy dodać, że u niektórych osób stwierdza się wrodzoną, niezwiązana z chorobą, tzw. makroamylazemię. We krwi tych osób wykrywa się stale podwyższony poziom amylazy, przy czym poziom amylazy w moczu nie odbiega od normy (w przeciwieństwie do stanów opisanych powyżej, w których wzrost poziomu amylazy we krwi wiąże się ze wzrostem wydalania jej z moczem).

Makroamylazemia spowodowana jest polimeryzacją, czyli łączeniem się cząsteczek amylazy między sobą lub tworzeniem kompleksów amylazy z immunoglobulinami. W ten sposób powstają „duże” cząsteczki amylazy, które odpowiadają za wzrost aktywności enzymu we krwi, jednak są za dużych rozmiarów, by przejść przez nerki i znaleźć się w moczu.

Ponadto stwierdzono, że trójglicerydy hamują aktywność amylazy, dlatego osoby, które mają podwyższony poziom trójglicerydów we krwi mogą mieć zaniżony poziom amylazy.

Następny artykuł: Amylaza w moczu

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.