Antyrakowe owoce. Zbijają ciśnienie i "zły" cholesterol

Są pełne witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji. Niepozorne owoce wspierają odporność, poprawiają trawienie, spowalniają starzenie, doskonale nawadniają organizm, zawierają niewiele kalorii i mogą chronić przed zachorowaniem na raka. Które z nich są najskuteczniejsze w walce z nowotworami?

Antyrakowe owoce, które warto jeść codziennieAntyrakowe owoce, które warto jeść codziennie
Źródło zdjęć: © Getty Images

Owoce o niezwykłej mocy

Nowotwór to podstępna choroba, atakująca niezależnie od wieku czy płci. Niekiedy latami rozwija się w naszym organizmie, nie dając żadnych objawów. W obecnych czasach diagnozę choroby nowotworowej otrzymuje mnóstwo ludzi każdego dnia. Ten problem dotyka wszystkich mieszkańców kuli ziemskiej.

Nic zatem dziwnego, że naukowcy od lat prowadzą badania na temat tej żywności, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pod lupę wzięli owoce mogące pomóc w ochronie organizmu przed zachorowaniem. Jakie owoce warto regularnie spożywać?

Borówki

Niepozorne borówki zawierają nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym. Są one bogate we flawonoidy, wpływające na usprawnienie pracy mózgu, co przekłada się na poprawę pamięci i zapobieganie zachorowaniu na chorobę Alzheimera.

Borówki wspierają również funkcjonowanie narządu wzroku, zmniejszają poziom stresu, a dzięki zawartości kwasu foliowego mają pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Warto dodać, że wysoka zawartość fitosteroli ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego.

Jagody

Podobnie jak borówki, jagody są bogate w minerały i witaminy. Ale ich największą mocą są antyoksydanty, takie jak antocyjany, które neutralizują działanie wolnych rodników. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami i hamują procesy starzenia się organizmu. Działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i mają właściwości wzmacniające układ immunologiczny.

Jabłka

Niektóre z badań naukowców wykazały, że w trosce o obronę organizmu przed rozwojem nowotworu warto regularnie spożywać jabłka. Te smaczne, soczyste owoce mają mnóstwo zalet. Nie tylko dostarczają witamin i minerałów, ale szczególnie pożądanego rodzaju błonnika (pektyny), który wspiera trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu.

Badacze wykazali, że systematyczne spożywanie jabłek - nawet w stosunkowo niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu nawet u 50 procent badanych.

W badaniu opublikowanym w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazano, że spożywanie dwóch jabłek dziennie przez osiem tygodni obniżyło poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiło elastyczność naczyń krwionośnych u dorosłych z nieco podwyższonym cholesterolem.

Z kolei etaanaliza opublikowana w "BMJ" wykazała, że częste spożywanie jabłek (nawet jedno dziennie) może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu oraz niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.

Czarne i czerwone winogrona

Czarne oraz czerwone winogrona dostarczają resweratrol, substancji organicznej pochodzącej z roślin. Jest ona flawonoidem o silnym potencjale przeciwnowotworowym. Jego przeciwutleniające właściwości mają również pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.

Resweratrol jest naprawdę wyjątkową substancją, blokuje rozwój nowotworu na każdym etapie – jest w stanie samodzielnie wyodrębnić uszkodzone komórki i je unicestwić. Poza tym, zatrzymuje proces tworzenia się mutacji w komórce. Co więcej, resweratrol wykazuje dużą skuteczność w terapii nowotworów, zwiększając skuteczność chemioterapii.

Morele

Morele to kolejne owoce na liście owoców o antynowotworowych właściwościach. Dostarczają cennych składników odżywczych, sporą dawkę błonnika, który usprawnia metabolizm, a także antyoksydanty.

Według badań są bogate w fitohormony (związki roślinne, które mogą oddziaływać na gospodarkę hormonalną człowieka, zwłaszcza u kobiet) mające zdolność ochrony przed rozwojem raka piersi i macicy. Zdaniem naukowców mogą również zapobiegać rozwojowi raka piersi u kobiet, jeśli będą spożywane regularnie i w odpowiedniej ilości (minimum dwie porcje w tygodniu).

W morelach znajdują się polifenole, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami oraz beta-karoten o przeciwnowotworowym działaniu.

Jagody acai

Nie bez powodu jagody acai zostały zaliczone do grupy superfoods - stanowią bowiem prawdziwą witaminową bombę. Najbardziej doceniane są jednak za silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jagody acai zawierają antyoksydanty - tzw. antocyjany, które odpowiadają za fioletową barwę owoców, a także niwelują szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Są bogate również w inne wartościowe substancje - polifenole, które wspierają walkę z nowotworami i działają przeciwstarzeniowo.

Aronia

Wiele osób wychwala właściwości jagód acai i borówek, ale mało kto docenia polską aronię. Tymczasem to wyjątkowy owoc, którego w Polsce nie brakuje; wyróżnia się ogromną ilością antyoksydantów. Obecne w aronii polifenole, oprócz wspomnianego działania antyoksydacyjnego, potrafią pobudzać wydzielanie insuliny, co wpływa na obniżenie stężenia cukrów we krwi. Dodatkowo, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i chronią układ sercowo-naczyniowy.

Wychwalając polską aronię warto również wspomnieć o tym, jakie efekty przynosi w oczyszczaniu organizmu z toksycznych substancji, jak poprawia odporność i jak łagodzi stany zapalne. Zwykła, a zarazem niezwykła aronia jest w stanie także zwalczyć niektóre infekcje na tle bakteryjnym i wirusowym.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia