Antyrakowe owoce. Zbijają ciśnienie i "zły" cholesterol
Są pełne witamin, składników mineralnych i innych cennych substancji. Niepozorne owoce wspierają odporność, poprawiają trawienie, spowalniają starzenie, doskonale nawadniają organizm, zawierają niewiele kalorii i mogą chronić przed zachorowaniem na raka. Które z nich są najskuteczniejsze w walce z nowotworami?
W tym artykule:
Owoce o niezwykłej mocy
Nowotwór to podstępna choroba, atakująca niezależnie od wieku czy płci. Niekiedy latami rozwija się w naszym organizmie, nie dając żadnych objawów. W obecnych czasach diagnozę choroby nowotworowej otrzymuje mnóstwo ludzi każdego dnia. Ten problem dotyka wszystkich mieszkańców kuli ziemskiej.
Nic zatem dziwnego, że naukowcy od lat prowadzą badania na temat tej żywności, która może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Pod lupę wzięli owoce mogące pomóc w ochronie organizmu przed zachorowaniem. Jakie owoce warto regularnie spożywać?
Borówki
Niepozorne borówki zawierają nie tylko cenne witaminy i minerały, ale również przeciwutleniacze o działaniu przeciwnowotworowym. Są one bogate we flawonoidy, wpływające na usprawnienie pracy mózgu, co przekłada się na poprawę pamięci i zapobieganie zachorowaniu na chorobę Alzheimera.
Borówki wspierają również funkcjonowanie narządu wzroku, zmniejszają poziom stresu, a dzięki zawartości kwasu foliowego mają pozytywny wpływ na prawidłowy rozwój płodu. Warto dodać, że wysoka zawartość fitosteroli ma właściwości obniżające poziom złego cholesterolu i ciśnienia tętniczego.
Jagody
Podobnie jak borówki, jagody są bogate w minerały i witaminy. Ale ich największą mocą są antyoksydanty, takie jak antocyjany, które neutralizują działanie wolnych rodników. Antyoksydanty chronią komórki przed uszkodzeniami i hamują procesy starzenia się organizmu. Działają antynowotworowo, przeciwzapalnie i mają właściwości wzmacniające układ immunologiczny.
Jabłka
Niektóre z badań naukowców wykazały, że w trosce o obronę organizmu przed rozwojem nowotworu warto regularnie spożywać jabłka. Te smaczne, soczyste owoce mają mnóstwo zalet. Nie tylko dostarczają witamin i minerałów, ale szczególnie pożądanego rodzaju błonnika (pektyny), który wspiera trawienie i pomaga w detoksykacji organizmu.
Badacze wykazali, że systematyczne spożywanie jabłek - nawet w stosunkowo niewielkich ilościach pozytywnie wpływa na obniżenie ryzyka wystąpienia nowotworu nawet u 50 procent badanych.
W badaniu opublikowanym w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazano, że spożywanie dwóch jabłek dziennie przez osiem tygodni obniżyło poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiło elastyczność naczyń krwionośnych u dorosłych z nieco podwyższonym cholesterolem.
Z kolei etaanaliza opublikowana w "BMJ" wykazała, że częste spożywanie jabłek (nawet jedno dziennie) może wiązać się z niższym ryzykiem wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, udaru mózgu oraz niektórych nowotworów, zwłaszcza jelita grubego.
Czarne i czerwone winogrona
Czarne oraz czerwone winogrona dostarczają resweratrol, substancji organicznej pochodzącej z roślin. Jest ona flawonoidem o silnym potencjale przeciwnowotworowym. Jego przeciwutleniające właściwości mają również pozytywny wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia.
Resweratrol jest naprawdę wyjątkową substancją, blokuje rozwój nowotworu na każdym etapie – jest w stanie samodzielnie wyodrębnić uszkodzone komórki i je unicestwić. Poza tym, zatrzymuje proces tworzenia się mutacji w komórce. Co więcej, resweratrol wykazuje dużą skuteczność w terapii nowotworów, zwiększając skuteczność chemioterapii.
Morele
Morele to kolejne owoce na liście owoców o antynowotworowych właściwościach. Dostarczają cennych składników odżywczych, sporą dawkę błonnika, który usprawnia metabolizm, a także antyoksydanty.
Według badań są bogate w fitohormony (związki roślinne, które mogą oddziaływać na gospodarkę hormonalną człowieka, zwłaszcza u kobiet) mające zdolność ochrony przed rozwojem raka piersi i macicy. Zdaniem naukowców mogą również zapobiegać rozwojowi raka piersi u kobiet, jeśli będą spożywane regularnie i w odpowiedniej ilości (minimum dwie porcje w tygodniu).
W morelach znajdują się polifenole, które chronią komórki przed wolnymi rodnikami oraz beta-karoten o przeciwnowotworowym działaniu.
Jagody acai
Nie bez powodu jagody acai zostały zaliczone do grupy superfoods - stanowią bowiem prawdziwą witaminową bombę. Najbardziej doceniane są jednak za silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Jagody acai zawierają antyoksydanty - tzw. antocyjany, które odpowiadają za fioletową barwę owoców, a także niwelują szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Są bogate również w inne wartościowe substancje - polifenole, które wspierają walkę z nowotworami i działają przeciwstarzeniowo.
Aronia
Wiele osób wychwala właściwości jagód acai i borówek, ale mało kto docenia polską aronię. Tymczasem to wyjątkowy owoc, którego w Polsce nie brakuje; wyróżnia się ogromną ilością antyoksydantów. Obecne w aronii polifenole, oprócz wspomnianego działania antyoksydacyjnego, potrafią pobudzać wydzielanie insuliny, co wpływa na obniżenie stężenia cukrów we krwi. Dodatkowo, zapobiegają rozwojowi komórek nowotworowych i chronią układ sercowo-naczyniowy.
Wychwalając polską aronię warto również wspomnieć o tym, jakie efekty przynosi w oczyszczaniu organizmu z toksycznych substancji, jak poprawia odporność i jak łagodzi stany zapalne. Zwykła, a zarazem niezwykła aronia jest w stanie także zwalczyć niektóre infekcje na tle bakteryjnym i wirusowym.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.