Asparagina – właściwości i zastosowanie
Asparagina to związek organiczny należący do aminokwasów białkowych. Ma charakter endogenny, co oznacza, że organizm człowieka jest zdolny do jej syntetyzowania. Jakie są jej właściwości i efekty działania? Kiedy substancję warto suplementować?
W tym artykule:
Co to jest asparagina?
Asparagina, inaczej kwas asparaginowy czy kwas DAA, jest amidem kwasu asparaginowego i składnikiem białek. To organiczny związek chemiczny z grupy aminokwasów endogennych o charakterze kwasowym. Jej jednoliterowy kod międzynarodowy to litera N. Wzór sumaryczny rozpisywany jest jako C4H8N2O3, a nazwa chemiczna to kwas 2-amino-3amidopropanowy.
Jakie właściwości ma asparagina? Posiada postać białych i błyszczących kryształów. Jest łatwo rozpuszczalna w wodzie. Pod wpływem ogrzewania z mocnymi zasadami bądź kwasami może się rozłożyć do amoniaku i kwasu asparaginowego.
Asparagina jest pierwszym wyizolowanym aminokwasem. W 1806 roku dokonali tego francuscy chemicy: Louis Nicolas Vauquelin i Pierre Jean Robiquet.
Regularnie trenujesz? To dobre dla mózgu
Jak powstaje asparagina?
Kwas asparaginowy ma charakter endogenny. Oznacza to, że organizm człowieka jest zdolny do jego syntezy, nie trzeba dostarczać go z zewnątrz. Związek jest wytwarzany na drodze tak zwanej reakcji transaminacji dwóch składników: szczawiooctanu i glutaminianu.
Asparagina powstaje z kwasu szczawiooctowego w wyniku przeniesienia dwóch grup aminowych, kolejno z glutaminianu i glutaminy z udziałem enzymów transaminazy i syntetazy asparaginowej. Wytwarzanie proteinowych aminokwasów zachodzi w podwzgórzu oraz przysadce mózgowej.
W jakich produktach występuje asparagina?
Kwas asparaginowy można znaleźć w szparagach (swoją nazwę zawdzięcza temu, że po raz pierwszy został wyizolowany ze szparagów), ziemniakach, roślinach strączkowych, rybach i owocach morza, także w nabiale, nasionach czy orzechach, w aspartamie, popularnej substancji słodzącej traktowanej jako zamiennik cukru czy odżywkach białkowych. Dostępne są także preparaty w formie proszku do rozpuszczania w wodzie, kapsułki lub tabletki.
Asparagina – właściwości i działanie
Niegdyś asparagina stosowana była w leczeniu artretyzmu (dna moczanowa, podagra czy skaza moczanowa). Obecnie to składnik wielu preparatów odżywczych, które wspomagają rekonwalescencję po chorobie czy łagodzą uczucie wyczerpania organizmu.
Asparagina odgrywa dużą rolę w:
- łagodzeniu stanów wyczerpania psychicznego lub fizycznego,
- rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych czy chorobach,
- zaburzeniach funkcji poznawczych u osób w podeszłym wieku,
- w zaburzeniach rozwoju u dzieci.
Jak działa asparagina? Okazuje się, że:
- wspomaga procesy uczenia się, zapamiętywania czy koncentrację,
- wspiera regenerację organizmu po intensywnych treningach czy okresach wzmożonej aktywności przez dłuższy czas,
- poprawia budowę tkanki mięśniowej,
- stymuluje wydzielanie hormonu wzrostu, glukagonu i insuliny,
- poprawia samopoczucie,
- wpływa na detoksykację; wspiera oczyszczanie organizmu z metabolitów wtórnych,
- odgrywa kluczową rolę w produkcji plemników i hormonów płciowych, jest stymulatorem seksualnym, podnosi libido, poprawia jakość erekcji.
Suplementacja asparaginy
Jeśli chodzi o suplementację asparaginy, ma ona sens w przypadku osób, które:
- są aktywne fizycznie, ale oczekują bardziej efektywnej regeneracji między treningami,
- mężczyzn z niskim poziomem testosteronu, zmagających się ze spadkiem libido czy problemami z erekcją.
Ma to związek z tym, że kwas DAA tanowi booster testosteronu, który odpowiada za wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka. Dobowa dawka DAA wynosi od 1,5 g do 6 g. Porcję preparatu stosuje się rano po przebudzeniu lub 1-2 godziny przed wysiłkiem fizycznym.
Czy kwas asparaginowy jest szkodliwy?
Jeśli chodzi o suplementację kwasu asparaginowego, trzeba pamiętać, by zachować ostrożność. Ważne także, by wiedzieć, że wiąże się z nią ryzyko wystąpienia działań niepożądanych.
Najczęściej obserwuje się takie skutki uboczne jak kłopoty z pamięcią, pogorszenie koncentracji, bóle głowy, migreny, nudności, pogorszenie, samopoczucia, problemy ze snem oraz nasilenie zmęczenia czy napady lęku oraz objawy demencji u osób starszych.
Trzeba wiedzieć, że substancja wywiera wpływ na układ hormonalny, a przyjmowanie zbyt dużych ilości kwasu asparaginowego może skutkować nadmiernym wydzielaniem żeńskich hormonów płciowych. Ich nadmiar zaburza działanie męskiego organizmu. Z tego powodu asparagina nie powinna być stosowana przez chłopców, których gospodarka hormonalna nie jest jeszcze ukształtowana.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.