Był specjalistą od grzybów, nie uniknął zatrucia. Umierał 17 dni

Grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, co zdarza się również doświadczonym grzybiarzom, a nawet naukowcom. Konsekwencje mogą być tragiczne. Przekonał się o tym m.in. słynny niemiecki mykolog, który zmarł właśnie po takim zatruciu. Lekarze od dawna apelują, by zbierać tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości i podczas wycieczki do lasu zachować szczególną ostrożność. Na jakie najbardziej uważać?

Krowiak podwinięty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybówKrowiak podwinięty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów
Źródło zdjęć: © East News
Katarzyna Prus

Znał się na grzybach jak nikt inny

Julius Schäffer był słynnym niemieckim mykologiem (zmarł w latach 40. ubiegłego wieku). Wybitna znajomość grzybów nie uchroniła go jednak przed tragedią. Wydaje się to wręcz niewiarygodne, ale naukowiec zmarł po zatruciu grzybami.

Schäffer zajmował się badaniem pieczarkowców (opracował m.in. test chemiczny wykorzystywany do identyfikacji ich gatunków). Opisał też wiele nowych gatunków grzybów.

Jak doszło do zatrucia grzybami, na których się tak znał? Mykolog zjadł posiłek przygotowany z krowiaka podwiniętego. Ten grzyb o silnie trujących właściwościach niestety bardzo łatwo pomylić z jadalnym rydzem.

Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem
Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem © East News

Objawy zatrucia - wymioty, biegunka i gorączka pojawiły się bardzo szybko. Naukowiec trafił do szpitala, a jego stan gwałtownie się pogarszał. Po 17 dniach zmarł, miał niewydolność nerek. Co ciekawe, jego żona, która jadła to samo, ucierpiała w znacznie mniejszym stopniu.

Uważaj na tego grzyba

Krowiak podwinięty (olszówka) to grzyb, na który można trafić w lasach w okresie od lipca do listopada. Pojawia się pod drzewami (np. olchą czy brzozą). Jego kapelusz, w kolorze żółtobrązowym, czerwonobrązowym lub szarobrunatnym jest wklęsły z wyraźnie podwiniętymi brzegami.

Grzyb zawiera toksyczną muskarynę oraz inwolutynę. Muskaryna zaburza pracę układu nerwowego. Po zatruciu pojawiają się zaburzenia oddychania, łzawienie, poty, spowolnienie akcji serca, ślinotok. Objawy można zauważyć już po 2-3 godzinach od zjedzenia grzyba. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest inwolutyna, która powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i uszkodzenia wątroby. Co ciekawe, grzyb aż do lat 80. ubiegłego wieku był uważany za jadalny.

Najbardziej trujące grzyby

Trujące grzyby zawierają szereg toksycznych związków, takich jak m.in. amanityna, falloidyna, gyromitryna, które uszkadzają nerki czy wątrobę, a w niektórych przypadkach doprowadzają do zgonu. Które z nich są najbardziej trujące?

Oprócz olszówki, w grupie najbardziej niebezpiecznych grzybów: muchomor jadowity, muchomor sromotnikowy, muchomor plamisty, piestrzenica kasztanowata, * zasłonak rudy.

Niestety wiele trujących grzybów można pomylić z tymi jadalnymi. Zdarza się to niesty także doświadczonym grzybiarzom. Dlatego najlepiej zbierać tylko te, co do których nie mamy wątpliwości, i korzystać z atlasu. Szacuje się, że w Polsce dochodzi do kilkuset zatruć grzybami rocznie, z których część kończy się zgonem.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ