Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Był specjalistą od grzybów, nie uniknął zatrucia. Umierał 17 dni

 Katarzyna Prus
02.10.2022 10:37
Krowiak podwinięty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów
Krowiak podwinięty to jeden z najbardziej niebezpiecznych grzybów (East News)

Grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, co zdarza się również doświadczonym grzybiarzom, a nawet naukowcom. Konsekwencje mogą być tragiczne. Przekonał się o tym m.in. słynny niemiecki mykolog, który zmarł właśnie po takim zatruciu. Lekarze od dawna apelują, by zbierać tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości i podczas wycieczki do lasu zachować szczególną ostrożność. Na jakie najbardziej uważać?

spis treści

1. Znał się na grzybach jak nikt inny

Julius Schäffer był słynnym niemieckim mykologiem (zmarł w latach 40. ubiegłego wieku). Wybitna znajomość grzybów nie uchroniła go jednak przed tragedią. Wydaje się to wręcz niewiarygodne, ale naukowiec zmarł po zatruciu grzybami.

Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem
Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem (East News)

Schäffer zajmował się badaniem pieczarkowców (opracował m.in. test chemiczny wykorzystywany do identyfikacji ich gatunków). Opisał też wiele nowych gatunków grzybów.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 1"

Jak doszło do zatrucia grzybami, na których się tak znał? Mykolog zjadł posiłek przygotowany z krowiaka podwiniętego. Ten grzyb o silnie trujących właściwościach niestety bardzo łatwo pomylić z jadalnym rydzem.

Objawy zatrucia - wymioty, biegunka i gorączka pojawiły się bardzo szybko. Naukowiec trafił do szpitala, a jego stan gwałtownie się pogarszał. Po 17 dniach zmarł, miał niewydolność nerek. Co ciekawe, jego żona, która jadła to samo, ucierpiała w znacznie mniejszym stopniu.

2. Uważaj na tego grzyba

Krowiak podwinięty (olszówka) to grzyb, na który można trafić w lasach w okresie od lipca do listopada. Pojawia się pod drzewami (np. olchą czy brzozą). Jego kapelusz, w kolorze żółtobrązowym, czerwonobrązowym lub szarobrunatnym jest wklęsły z wyraźnie podwiniętymi brzegami.

Grzyb zawiera toksyczną muskarynę oraz inwolutynę. Muskaryna zaburza pracę układu nerwowego. Po zatruciu pojawiają się zaburzenia oddychania, łzawienie, poty, spowolnienie akcji serca, ślinotok. Objawy można zauważyć już po 2-3 godzinach od zjedzenia grzyba. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest inwolutyna, która powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i uszkodzenia wątroby. Co ciekawe, grzyb aż do lat 80. ubiegłego wieku był uważany za jadalny.

3. Najbardziej trujące grzyby

Trujące grzyby zawierają szereg toksycznych związków, takich jak m.in. amanityna, falloidyna, gyromitryna, które uszkadzają nerki czy wątrobę, a w niektórych przypadkach doprowadzają do zgonu. Które z nich są najbardziej trujące?

Oprócz olszówki, w grupie najbardziej niebezpiecznych grzybów: muchomor jadowity, muchomor sromotnikowy, muchomor plamisty, piestrzenica kasztanowata, * zasłonak rudy.

Niestety wiele trujących grzybów można pomylić z tymi jadalnymi. Zdarza się to niesty także doświadczonym grzybiarzom. Dlatego najlepiej zbierać tylko te, co do których nie mamy wątpliwości, i korzystać z atlasu. Szacuje się, że w Polsce dochodzi do kilkuset zatruć grzybami rocznie, z których część kończy się zgonem.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze