Trwa ładowanie...

Był specjalistą od grzybów, nie uniknął zatrucia. Umierał 17 dni

Grzyby jadalne bardzo łatwo pomylić z trującymi, co zdarza się również doświadczonym grzybiarzom, a nawet naukowcom. Konsekwencje mogą być tragiczne. Przekonał się o tym m.in. słynny niemiecki mykolog, który zmarł właśnie po takim zatruciu. Lekarze od dawna apelują, by zbierać tylko te grzyby, co do których nie mamy wątpliwości i podczas wycieczki do lasu zachować szczególną ostrożność. Na jakie najbardziej uważać?

spis treści

1. Znał się na grzybach jak nikt inny

Julius Schäffer był słynnym niemieckim mykologiem (zmarł w latach 40. ubiegłego wieku). Wybitna znajomość grzybów nie uchroniła go jednak przed tragedią. Wydaje się to wręcz niewiarygodne, ale naukowiec zmarł po zatruciu grzybami.

Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem
Krowiak podwinięty łatwo pomylić z jadalnym rydzem (East News)

Schäffer zajmował się badaniem pieczarkowców (opracował m.in. test chemiczny wykorzystywany do identyfikacji ich gatunków). Opisał też wiele nowych gatunków grzybów.

Jak doszło do zatrucia grzybami, na których się tak znał? Mykolog zjadł posiłek przygotowany z krowiaka podwiniętego. Ten grzyb o silnie trujących właściwościach niestety bardzo łatwo pomylić z jadalnym rydzem.

Objawy zatrucia - wymioty, biegunka i gorączka pojawiły się bardzo szybko. Naukowiec trafił do szpitala, a jego stan gwałtownie się pogarszał. Po 17 dniach zmarł, miał niewydolność nerek. Co ciekawe, jego żona, która jadła to samo, ucierpiała w znacznie mniejszym stopniu.

2. Uważaj na tego grzyba

Krowiak podwinięty (olszówka) to grzyb, na który można trafić w lasach w okresie od lipca do listopada. Pojawia się pod drzewami (np. olchą czy brzozą). Jego kapelusz, w kolorze żółtobrązowym, czerwonobrązowym lub szarobrunatnym jest wklęsły z wyraźnie podwiniętymi brzegami.

Grzyb zawiera toksyczną muskarynę oraz inwolutynę. Muskaryna zaburza pracę układu nerwowego. Po zatruciu pojawiają się zaburzenia oddychania, łzawienie, poty, spowolnienie akcji serca, ślinotok. Objawy można zauważyć już po 2-3 godzinach od zjedzenia grzyba. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest inwolutyna, która powoduje bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę i uszkodzenia wątroby. Co ciekawe, grzyb aż do lat 80. ubiegłego wieku był uważany za jadalny.

3. Najbardziej trujące grzyby

Trujące grzyby zawierają szereg toksycznych związków, takich jak m.in. amanityna, falloidyna, gyromitryna, które uszkadzają nerki czy wątrobę, a w niektórych przypadkach doprowadzają do zgonu. Które z nich są najbardziej trujące?

Oprócz olszówki, w grupie najbardziej niebezpiecznych grzybów: muchomor jadowity, muchomor sromotnikowy, muchomor plamisty, piestrzenica kasztanowata, * zasłonak rudy.

Niestety wiele trujących grzybów można pomylić z tymi jadalnymi. Zdarza się to niesty także doświadczonym grzybiarzom. Dlatego najlepiej zbierać tylko te, co do których nie mamy wątpliwości, i korzystać z atlasu. Szacuje się, że w Polsce dochodzi do kilkuset zatruć grzybami rocznie, z których część kończy się zgonem.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Pomocni lekarze
    Szukaj innego lekarza