Cebula - właściwości lecznicze, odmiany cebuli

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem, a jej właściwości lecznicze wykorzystywano już w średniowieczu. W składzie cebuli znajdziemy mnóstwo składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, witaminę E, cynk, sód, potas, magnez, fosfor czy wapń. Medycyna ludowa zaleca stosowanie syropu z cebuli na infekcje wirusowe i bakteryjne, czy obniżoną odporność.

Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem, a jej właściwości lecznicze wykorzystywano już w średniowieczu. Cebula to jedno z najpopularniejszych warzyw na świecie. Charakteryzuje się intensywnym zapachem i smakiem, a jej właściwości lecznicze wykorzystywano już w średniowieczu.
Źródło zdjęć: © 123rf
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Właściwości lecznicze cebuli

Cebula wykazuje szereg właściwości leczniczych. Przez całe stulecia warzywo to wykorzystywano do zwalczania szkorbutu, czyli wielonarządowej choroby spowodowanej niedoborami witaminy C. W przebiegu choroby pacjenci mogą uskarżać się na bóle mięśni i stawów, bóle głowy, zmęczenie, zapalenie dziąseł i wypadanie zębów, a także na samoistne krwawienia związane z niedoborem kolagenu w organizmie.

Cebula zawiera mnóstwo cennych składników i witamin, takich jak:

Dzięki zawartości wyżej wymienionych substancji, cebula wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, a także zapobiega rozwojowi chorób i infekcji.

Badania szwajcarskich naukowców potwierdzają, że cebula odgrywa znaczącą rolę w zapobieganiu chorobom nowotworowym, m.in. nowotworu jelita grubego, raka jajnika, nowotworu jamy ustnej, nowotworu gardła czy raka nerek. Antykancerogenne właściwości warzywa to zasługa specyficznych siarkoorganicznych związków chemicznych. Warto również dodać, że regularne spożywanie cebuli jest jednym z naturalnych sposobów na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi.

Są również inne powody, dla których warto często sięgać po cebulę. Spożywanie tego warzywa powoduje u pacjentów obniżenie złego cholesterolu LDL, a także wzrost tzw. dobrego cholesterolu. Jedzenie surowej cebuli wspiera z kolei wspiera z kolei funkcjonowanie przewodu pokarmowego, ułatwia trawienie i zapobiega zaparciom. Składniki zawarte w surowej cebuli wykazują działanie przeciwgrzybicze, z tego względu, cebulę warto spożywać w trakcie kuracji antybiotykami.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, cebula stanowi naturalny lek na problemy skórne. Okłady z rozgotowanej cebuli mogą przynieść ulgę pacjentom borykającym się z:

[product view="nutritions-description" header-description="Ile kalorii ma surowa cebula cukrowa?" header-table="Wartości odżywcze surowej cebuli cukrowej" id="5bffb3517e8afb467a8b4d17" name="Surowa cebula cukrowa"]

Odmiany cebuli

Poszczególne odmiany cebuli mogą różnić się od siebie nie tylko rozmiarem, kolorem czy kształtem, ale również smakiem. W Polsce szczególnie znana jest cebula żółta, charakteryzująca się niezwykle mocnym smakiem i aromatem. Większość z nas dodaje cebulę żółtą do dań obiadowych, kanapek, czy sałatek. Ta odmiana cebuli zawiera dużą ilość witaminy A, witaminy b, krzemu, wapnia, cynku oraz siarki. Wykazuje działanie moczopędne, usprawnia trawienie, wzmaga apetyt i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego.

Cebula czerwona jest doskonałym źródłem kwasu askorbinowego. Szczególnie popularna w krajach śródziemnomorskich. Zawarte w czerwonej cebuli przeciwutleniacze chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Dodatkowo, cebula czerwona dostarcza dużą ilość cynku i siarki, związków, które wpływają na wygląd naszych włosów i paznokci. Wysoka zawartość chromu i niski indeks glikemiczny sprawiają, że czerwona odmiana cebuli polecana jest pacjentom zmagającym się cukrzycą i insulinoopornością.

Cebula dymka to nic innego jak pęczki małych cebulek wraz ze szczypiorem. Warzywo to, w porównaniu do cebuli żółtej, charakteryzuje się słodkim i delikatnym smakiem. W jej składzie znajdziemy cenne flawonoidy, białka, cukry, witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, witaminę E oraz witaminę K. Ponadto, warzywo obfituje w składniki mineralne takie jak mangan, miedź, potas, selen, siarka, sód, wapń i żelazo. Spożywanie cebuli dymki wspiera działanie układu immunologicznego, a także chroni organizm przed szkodliwymi patogenami.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu