Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem i zabija komórki nowotworowe. W sezonie warto jeść pomidory jak najczęściej

 Karolina Rozmus
02.07.2022 22:43
Pomidory mogą chronić i wspierać leczenie raka prostaty
Pomidory mogą chronić i wspierać leczenie raka prostaty (Pixabay)

Badania wykazały, że likopen obecny w pomidorach jest antyoksydantem, który może chronić przed rakiem prostaty, piersi czy jelita grubego. Warto więc jeść pomidory bez ograniczeń, a najlepiej – w formie przetworzonej, bo wtedy ilość dobroczynnego likopenu rośnie. To jednak nie wszystko – mamy sezon na jeszcze jedno warzywo, które stanowi bogactwo likopenu.

spis treści

1. Likopen i rak prostaty

W mediach społecznościowych ukazał się post prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej z Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Powołując się na badania i zdanie autorytetów w dziedzinie zdrowia, przypomina, że likopen obecny w pomidorach może chronić przed rakiem. W przypadku raka prostaty można w ten sposób obniżyć ryzyko nowotworu nawet o 50 proc.

"Likopen jest karotenoidem o silnych właściwościach przeciwutleniających i kumuluje się w dużych stężeniach w tkance prostaty" – piszą badacze w artykule "The Epidemiology of Prostate Cancer".

Naukowcy dodają, że skuteczność likopenu w zapobieganiu raka prostaty została potwierdzona wieloma badaniami. Korzystny wpływ tego antyoksydantu obserwujemy w przypadku spożywania pomidorów przetworzonych z uwagi na lepszą biodostępność likopenu.

Zobacz film: "5 objawów raka prostaty, których nie należy ignorować. Nie są oczywiste"
Sosy, keczup, sok pomidorowy czy zupy zapewniają lepszą biodostępność likopenu
Sosy, keczup, sok pomidorowy czy zupy zapewniają lepszą biodostępność likopenu (Pixabay)

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na grupie aż 79 tys. mężczyzn, wystarczą dwie-trzy porcje pomidorów poddanych obróbce cieplnej, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 40-50 proc.

2. Gdzie obecny jest likopen?

Badania potwierdzają, że przetwory z pomidorów mogą przysłużyć się nie tylko mężczyznom. Likopen może chronić przed zachorowaniem także na nowotwory kobiece – w tym endometrium, czy dotykającego częściej kobiet raka piersi. Włoskie badanie skupiające się na obserwacji pacjentów z różnymi typami nowotworów ujawniło, że likopen może hamować rozwój m.in. raka żołądka, okrężnicy i jamy ustnej.

Z kolei jedno z brazylijskich badań wykazało, że likopen nie tylko chroni przed nowotworami, ale może również zabijać komórki rakowe u chorych na raka prostaty.

Likopen należy do karotenoidów – roślinnych związków, których działanie skupia się na hamowaniu rozwoju wolnych rodników. Ich działanie na ludzki organizm koncentruje się głównie na procesie nowotworzenia w komórkach. Likopen wpływa również pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu może zapobiegać zawałom czy udarom mózgu.

Warto o tym pamiętać, sięgając po dojrzewające w słońcu pomidory. Jedzmy je nie tylko w sałatkach i na kanapce, ale także róbmy na ich bazie zupy, przeciery, sosy i soki. W nich bowiem likopen znajduje się w formie bardziej skoncentrowanej. Badanie, które ukazało się w "Journal of Agriculture and Food Chemistry" wskazuje, że w pomidorach ugotowanych zawartość likopenu może być nawet o 50 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.

To jednak nie wszystko. Ten roślinny barwnik obecny jest nie tylko w pomidorach. Okazuje się, że innymi źródłami likopenu są: grejpfrut, papaja, arbuz. Dla fanów tego ostatniego mamy dobrą wiadomość. W nim zawartość antyoksydantu jest nawet o 40 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze