Chroni przed rakiem i zabija komórki nowotworowe. W sezonie warto jeść pomidory jak najczęściej
Badania wykazały, że likopen obecny w pomidorach jest antyoksydantem, który może chronić przed rakiem prostaty, piersi czy jelita grubego. Warto więc jeść pomidory bez ograniczeń, a najlepiej – w formie przetworzonej, bo wtedy ilość dobroczynnego likopenu rośnie. To jednak nie wszystko – mamy sezon na jeszcze jedno warzywo, które stanowi bogactwo likopenu.
1. Likopen i rak prostaty
W mediach społecznościowych ukazał się post prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej z Katedry i Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Powołując się na badania i zdanie autorytetów w dziedzinie zdrowia, przypomina, że likopen obecny w pomidorach może chronić przed rakiem. W przypadku raka prostaty można w ten sposób obniżyć ryzyko nowotworu nawet o 50 proc.
"Likopen jest karotenoidem o silnych właściwościach przeciwutleniających i kumuluje się w dużych stężeniach w tkance prostaty" – piszą badacze w artykule "The Epidemiology of Prostate Cancer".
Naukowcy dodają, że skuteczność likopenu w zapobieganiu raka prostaty została potwierdzona wieloma badaniami. Korzystny wpływ tego antyoksydantu obserwujemy w przypadku spożywania pomidorów przetworzonych z uwagi na lepszą biodostępność likopenu.
Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi na grupie aż 79 tys. mężczyzn, wystarczą dwie-trzy porcje pomidorów poddanych obróbce cieplnej, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka prostaty nawet o 40-50 proc.
2. Gdzie obecny jest likopen?
Badania potwierdzają, że przetwory z pomidorów mogą przysłużyć się nie tylko mężczyznom. Likopen może chronić przed zachorowaniem także na nowotwory kobiece – w tym endometrium, czy dotykającego częściej kobiet raka piersi. Włoskie badanie skupiające się na obserwacji pacjentów z różnymi typami nowotworów ujawniło, że likopen może hamować rozwój m.in. raka żołądka, okrężnicy i jamy ustnej.
Z kolei jedno z brazylijskich badań wykazało, że likopen nie tylko chroni przed nowotworami, ale może również zabijać komórki rakowe u chorych na raka prostaty.
Likopen należy do karotenoidów – roślinnych związków, których działanie skupia się na hamowaniu rozwoju wolnych rodników. Ich działanie na ludzki organizm koncentruje się głównie na procesie nowotworzenia w komórkach. Likopen wpływa również pozytywnie na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu może zapobiegać zawałom czy udarom mózgu.
Warto o tym pamiętać, sięgając po dojrzewające w słońcu pomidory. Jedzmy je nie tylko w sałatkach i na kanapce, ale także róbmy na ich bazie zupy, przeciery, sosy i soki. W nich bowiem likopen znajduje się w formie bardziej skoncentrowanej. Badanie, które ukazało się w "Journal of Agriculture and Food Chemistry" wskazuje, że w pomidorach ugotowanych zawartość likopenu może być nawet o 50 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.
To jednak nie wszystko. Ten roślinny barwnik obecny jest nie tylko w pomidorach. Okazuje się, że innymi źródłami likopenu są: grejpfrut, papaja, arbuz. Dla fanów tego ostatniego mamy dobrą wiadomość. W nim zawartość antyoksydantu jest nawet o 40 proc. wyższa niż w surowych pomidorach.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.