Co się dzieje, gdy jesz żywność przetworzoną?
Wysokoprzetworzona żywność szkodzi organizmowi. Nie jest to sprawka jedynie cukru, tłuszczu i soli. Naukowcy przeprowadzili badania z których wynika, że szybkość jedzenia takich produktów ma również wpływ tycie.
1. Szkodliwość fast foodów
Żywność wysokoprzetworzona to taka, do której produkcji zużywa się ogromne ilości tłuszczu, cukru i soli. Pomimo tego jest niezwykle popularna. Hamburgery, frytki i smażony kurczak to ulubione dania Amerykanów, choć Europejczycy także od nich nie stronią. Najpopularniejsze szybkie jedzenie to nie tylko klasyczne hot dogi, ale także mrożony makaron z serem i pizza. Magazyn "Cell Metabolism" opublikował badania, z których wynika, że dieta Amerykanów w 60 proc. to właśnie żywność przetworzona. Przyczyny należy szukać w niskiej cenie wysokoprzetworzonych produktów.
2. Żywność wysokoprzetworzona - badania
Naukowcy podzielili 20 osób na dwie grupy i przygotowywali im jedzenie przez miesiąc. Jedna grupa, przez 2 tygodnie spożywała wysokoprzetworzone produkty, druga jadła produkty nieprzetworzone. Obydwa plany żywieniowe miały taką samą ilość tłuszczu, soli i cukru.
Pomimo tego, że ilość składników odżywczych była niemal identyczna, to różnica w skutkach spożywania jednych i drugich posiłków jest znacząca. Osoby, które jadły żywność wysokoprzetworzoną, spożywały ok. 500 kcal dziennie więcej niż osoby jedzące zdrowo. W związku z tym, tyli około 1 kg tygodniowo. Co ciekawe, osoby na zbilansowanej diecie, traciły tyle samo.
3. Przyczyny przejadania się
Cukier, tłuszcz i sól zawarte w żywności nie są przyczyną przejadania się. Większy wpływ ma na to tempo jedzenia. Badani szybciej jedli posiłki składające się z produktów przetworzonych. Mózg nie zdążył odebrać sygnału, że człowiek jest najedzony, co skutkowało przejadaniem się. Wolne jedzenie popłaca. Naukowcy odnotowali, że poziom hormonów odpowiadających za tłumienie apetytu wzrósł u osób jedzących nieprzetworzone posiłki. Zmniejszył się również poziom greliny, hormonu głodu.
4. Ile kosztuje zdrowe odżywianie?
Zbilansowana dieta jest ważna, choć droższa o ok. 40 proc. w porównaniu z fast foodem jak wynika z analizy przeprowadzonej na łamach "Cell Metabolism". Warto jednak inwestować w swoje zdrowie.
Włączając do diety warzywa i owoce poczujesz się lżej, układ trawienny będzie pracował znacznie szybciej. Problemy żołądkowe odejdą w niepamięć. Poprawi się wygląd cery – zbilansowana dieta pomaga w walce z trądzikiem. Zdrowe odżywianie i aktywność fizyczna pozwolą zrzucić zbędne kilogramy i cieszyć się idealną sylwetką. Koszt fast foodu jest niewielki. Ich rzeczywistą cenę płaci się zdrowiem.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.