Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stosowane w diabetologii. Określa ono ilość przyswajalnych węglowodanów zawartych w produkcie, zgodnie z zasadą: 1 WW = 10g węglowodanów zawartych w danym produkcie. Zawartość węglowodanów w poszczególnych posiłkach powinna być utrzymana na równym poziomie i do uzyskania tego efektu stosuje się właśnie wymiennik węglowodanowy. Korzystając z tablic WW można wymienić produkty zawarte w jadłospisie na inne, z tej samej grupy produktowej, np.: warzywa na inne warzywa.
1. Dieta w cukrzycy
Po pierwsze, po konsultacji z lekarzem i
dietetyczką ustalamy indywidualną dla nas dietę. Powinna ona uwzględniać zarówno nasz tryb życia, jak i upodobania – w miarę możliwości, oczywiście. Jeżeli nasza dieta została przykładowo ustalona na poziomie 1800 kcal dziennie, to musimy pamiętać, że ok. 50% kalorii powinno pochodzić właśnie z węglowodanów, czyli:
50% * 1800 kcal = 900 kcal
Nie można nie wspomnieć o energii dostarczanej przez 1 g węglowodanów:
1g węglowodanów = 4 kcal
Xg węglowodanów dziennego zapotrzebowania = 900 kcal
Po rozwiązaniu prostego rówanania:
Xg = 1g * 900 kcal / 4 kcal
Dzienna dawka węglowodanów przewidziana w diecie to: 225g.
Aby przeliczyć uzyskany w gramach wynik na wymiennik węglowodanowy, należy go podzielić przez 10 (pamiętając o zasadzie, że 1 WW = 10g). W tym wypadku:
225g = 22,5 WW
2. Jak stosować wymienniki węglowodanowe?
Dieta cukrzyka nie musi być jednostajna. Wystarczy dobrze ją planować i pamiętać o tym, aby liczyć ilość przyjmowanych węglowodanów i dopasowywać do nich dawki insuliny. Podczas wymieniania jednych produktów na inne należy pamiętać, aby wymieniać produkty z tej samej grupy – warzywa na inne warzywa, produkty mleczne na inne produkty mleczne. W ten sposób, dzięki odpowiednio kontrolowanej diecie cukrzycowej, wahania cukru we krwi można zmniejszyć do minimum.
Należy pamiętać, że produkty spożywcze oprócz węglowodanów zawierają także białka i tłuszcze. Z tego powodu istnieje również pojęcie wymiennika białkowo-tłuszczowego. Ten wymiennik to 100 kcal pochodzących z białek i tłuszczów. Aby obliczyć jedną jednostkę, należy pomnożyć ilość białka w produkcie przez 4 kcal, a ilość tłuszczu przez 9 kcal. Wynik to ilość wymienników białkowo-tłuszczowych zawartych w produkcie i ilość jednostek insuliny, którą należy przyjąć, aby zrównoważyć poziom cukru we krwi. Stosuje się je więc tak samo jak wymienniki węglowodanowe.
Jeśli produkt zawiera zarówno węglowodany, jak i białka i tłuszcze, należy przeliczyć wymienniki węglowodanowe, jak i białkowo-tłuszczowe i je zsumować. Dopiero dzięki temu otrzymamy liczbę koniecznych do przyjęcia jednostek insuliny. W ciągu dnia połowa wszystkich kalorii powinna pochodzić z węglowodanów, reszta to białka i tłuszcze.
3. Co zawiera 1 wymiennik węglowodanowy?
Masa konkretnego produktu zawierającego dokładnie 1 WW to równoważnik węglowodanowy produktu spożywczego:
- równoważnik węglowodanowy chleba razowego wynosi 25 gramów (1 kromka);
- równoważnik węglowodanowy jabłka wynosi 100 gramów (1 jabłko);
- równoważnik węglowodanowy banana wynosi 70 gramów (1/3 banana);
- równoważnik węglowodanowy pomidora wynosi 400 gramów (5 średnich pomidorów);
- równoważnik węglowodanowy ziemniaka wynosi 65 gramów (1 średni ziemniak);
- równoważnik węglowodanowy rzodkiewki wynosi 500 gramów (50 sztuk);
- równoważnik węglowodanowy twarogu wynosi 330 gramów (12 łyżek);
- równoważnik węglowodanowy mleka 2% wynosi 250 ml gramów (1 szklanka);
- równoważnik węglowodanowy czekolady wynosi 15 gramów (1/6 tabliczki 200-gramowej);
- równoważnik węglowodanowy pączka wynosi 25 gramów (1/2 pączka).
4. Zawartość węglowodanów w produktach
Większość producentów żywności podaje ilość węglowodanów w produkcie, więc policzenie ile WW zamierzamy spożyć nie jest skomplikowane. Problem pojawia się w przypadku owoców, warzyw, pieczywa i kasz, gdyż konieczne jest ich ważenie i obliczanie wymiennika węglowodanowego z tablic, co wymaga dokładności, cierpliwości i wagi kuchennej. Poniżej przedstawiamy tabele węglowodanów z problematycznymi produktami. Znajdują się w nich zarówno masy produktów w gramach, dla tych którzy wagę kuchenną posiadają, oraz miara ilościowa – dla tych którzy muszą określać ilość produktu „na oko”.
Tabela wymienników węglowodanowych nr 1 – Owoce i warzywa
Nazwa produktu | Masa produktu (g) zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|---|---|
Truskawka | 160 | dziesięć sztuk |
Morele | 80 | dwie sztuki |
Jabłka | 100 | jedno, średniej wielkości |
Gruszki | 100 | jedna mała |
Banany | 70 | 1/ 3 sztuki |
Mandarynki | 150 | dwie sztuki |
Brzoskwinie | 100 | jedna sztuka |
Pomarańcze | 140 | 1 średnia sztuka |
Arbuz | 160 | 1 porcja |
Czarne jagody | 100 | 2/ 3 szklanki |
Cytryna | 300 | dwie sztuki |
Czarna porzeczka | 160 | 1 szklanka |
Czerwona porzeczka | 150 | 1 szklanka |
Czereśnie | 90 | 20 sztuk |
Maliny | 140 | 1 szklanka |
Fasolka zielona | 100 | ½ szklanki |
Groszek zielony | 80 | ½ szklanki |
Groszek konserwowy | 80 | 80 g |
Pomidor | 400 | pięć, średnich sztuk |
Kapusta biała | 200 | sześć liści |
Kapusta czerwona | 200 | sześć liści |
Szpinak | 170 | dwie porcje |
Szparagi | 1000 | czterdziści sztuk |
Por | 200 | dwie średnie sztuki |
Seler | 160 | ½ sztuki |
Papryka | 125 | jedna sztuka |
Ogórek | 500 | pięć, średnich sztuk |
Marchew | 100 | dwie, średnie sztuki |
Kalafior | 500 | jedna, średnia sztuka |
Cebula | 120 | dwie sztuki |
Buraki | 160 | dwie, średnie sztuki |
Ziemniaki | 65 | jedna sztuka |
Tabela nr 2 – Zboża, pieczywo, ciasta i słodycze
Nazwa produktu | Masa produktu (g) zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|---|---|
Płatki kukurydziane | 15 | trzy czubate łyżki stołowe |
Płatki owsiane | 24 | cztery łyżki stołowe |
Ryż (suchy) | 20 | dwie łyżki stołowe |
Kasza jęczmienna (ugotowana) | 20 | jedna płaska łyżka stołowa |
Kasza gryczana | 16 | jedna płaska łyżka stołowa |
Makaron (ugotowany) | 40 | jedna mała porcja |
Mąka pszenna | 15 | jedna łyżka stołowa |
Mąka żytnia | 20 | 1,5 płaskiej łyżki stołowej |
Chleb pszenny (tostowy) | 25 | jedna kromka |
Chleb typu Graham | 20 | jedna kromka |
Chleb razowy | 25 | jedna kromka o grubości ok 0,5 cm |
Chleb i bułki białe | 20 | jedna kromka lub pół bułki |
Pumpernikiel | 25 | ½ kromki |
Pieczywo chrupkie | 15 | 1½ kromki |
Krakersy | 15 | trzy sztuki |
Paluszki | 15 | 15 sztuk |
Suchary | 15 | 1½ sztuki |
Chipsy | 30 | mała paczka o wadze 30g |
Ciasto drożdżowe | 30 | jedna mała porcja |
Biszkopt | 30 | jedna mała porcja |
Pączki | 25 | ½ sztuki |
Czekolada | 15 | jeden kubeczek |
Miód | 15 | jedna łyżeczka |
Mars, Snickers etc. | 16 | 1/5 batona |
Tabela nr 3 – Mleko i jego przetwory
Nazwa produktu | Masa produktu (g) zawierająca 1 WW | Miara produktu |
---|---|---|
Mleko 0,5% | 250 | jedna szklanka |
Mleko 2% | 250 | jedna szklanka |
Mleko 3,2% | 250 | jedna szklanka |
Jogurt (light) | 175 | jedna porcja |
Kefir (light) | 250 | jedna szklanka |
Ser twarogowy chudy | 330 | 12 łyżek |
Ser twarogowy półtłusty | 330 | 12 łyżek |
Śmietana 18% | 250 | jeden kubeczek |
Serek homogenizowany | 250 | jeden kubeczek |
Takie listy i tabele ww są bardzo ważne dla cukrzyka. Każdy posiłek musi być zważony i przeliczony. Trzeba pamiętać, że obróbka cieplna wpływa na indeks glikemiczny potraw, czyli wzrost poziomu cukru we krwi (im wyższy, tym trudniej utrzymać glikemię na równym poziomie).
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.