Co umieścić na zimowym talerzu, aby zaaklimatyzować organizm?
Zima to trudny czas dla zdrowia. To w tym okresie nasz organizm jest mało odporny, przez co szczególnie jesteśmy narażeni na różne choroby. Dieta zimowa powinna rozgrzewać, nie tuczyć oraz uzupełniać potrzebne składniki odżywcze. Co zatem jeść zimą, aby zaaklimatyzować organizm? O jakie witaminy i składniki naturalne powinniśmy szczególnie zadbać w tym czasie? Dietetycy Catherina Serfaty-Lacrosniere i Jean-Pierre Marguaritte podpowiadają, jakie produkty warto włączyć do diety na chłodne dni.
Warzywa sezonowe
Dynia, buraki, rzepa, cebula, karczochy i kapusta to zimowe warzywa, które ze względu na bogactwo witamin, składników mineralnych, mikroelementów i antyoksydantów są skuteczną bronią w walce z drobnoustrojami chorobotwórczymi. Warto, abyś łączył wiele warzyw w jedno danie, np. sałatki czy zupy, co wzmocni ich ochronne dla organizmu działanie.
Zupy
Bogate w błonnik i witaminy, niskokaloryczne zupy mają tę zaletę, że tłumią apetyt i rozgrzewają organizm. Jakie zupy są najlepsze na zimę? Choć możemy kupić gotowe mrożone warzywa na zupę, to zwykle sposób wstępnej obróbki przed zamrożeniem pozbawił je wielu cennych witamin, przez co zawierają ich śladowe ilości. Dlatego warto gotować zupy samemu, najlepiej przygotowywać je na wywarze mięsnym, ponieważ zawarte w nim białko i tłuszcz pomogą przyswoić niektóre substancje, jak chociażby rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, D, E, K. Poza tym, o ile latem można jeść chłodniki czy zupy owocowe, to w chłodne dni warto spożyć coś ciepłego, aby dodatkowo nie wychładzać organizmu. To sprawi, że zaczniemy podjadać i po sezonie nie zmieścimy się w ulubione ubrania.
Owoce morza
Owoce morza warto na stałe włączyć do naszej diety ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych, które pozytywnie oddziałują na układ krążenia, regulując ciśnienie krwi i chroniąc przed rozwojem blaszki miażdżycowej. Zimą szczególnie warto jeść kraby, ostrygi i inne owoce morza, ze względu na największą wówczas zawartość w nich zdrowych tłuszczów – kwasów omega-3. Ponadto odnajdziemy w nich ważny składnik kości – wapń. W owocach morza znajduje się także magnez, który wspomaga pracę układu nerwowego, cynk przyspieszający gojenie się ran, selen, który zapobiega powstawaniu nowotworów, fluor wzmacniający zęby i kości oraz żelazo chroniące na przed anemią. Owoce morza to także źródło jodu. To jego niedobór w organizmie przyczynia się do zaburzeń pracy tarczycy.
Co pić zimą?
W okresie zimowym warto pić takie napoje, które nie tylko ogrzeją, ale także dostarczą wielu witamin i składników mineralnych, które ochronią nasz organizm przed wirusami. Co powinniśmy pić zimą, aby rozgrzać i wzmocnić organizm?
- supertonik: zagotuj 2,5 szklanki wody, dodaj 0,5 cm pokrojonego lub startego imbiru i łyżkę suszonej lawendy. Gotuj przez 10 minut, następnie dodaj łyżeczkę miodu, plasterek cytryny i pieprz cayenne – ten napój doskonale rozgrzewa, dodaje energii i wzmacnia odporność.
- żurawina z cytryną: zalej 25 dkg żurawiny litrem wody, dodaj laskę wanilii i zagotuj. Po około 20-30 minutach woda powinna się zabarwić, wówczas przelej napój do szklanek i dodaj plasterek cytryny i odrobinę miodu. Taki napój warto pić zimą, zwłaszcza kiedy ma się problemy z układem moczowym i skłonnością do przeziębień. Żurawina, bogata w witaminę C, jest remedium na problemy z pęcherzem.
Substancje, o których szczególnie należy pamiętać zimą
Jakich składników odżywczych nasz organizm szczególnie potrzebuje zimą?
- Dobre tłuszcze: kwasy omega-3 przyczyniają się do walki z zimową depresją. Możemy je znaleźć w tłustych rybach i owocach morza, oleju rzepakowym i sojowym, awokado, nasionach lnu, pestkach dyni, orzechach i migdałach.
- Witamina C: badania podkreślają jej rolę w zwalczaniu infekcji wirusowych. Natura dobrze to zaplanowała – to właśnie zimą jest sezon na cytrusy, które zawierają najwięcej tej witaminy. Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy czy z grejpfruta pity w ciągu dnia to prawdziwa bomba witaminy C.
Pierwiastki, których musisz dostarczać organizmowi zimą
Zimą w sposób szczególny powinniśmy zadbać o produkty bogate w żelazo i cynk. Dlaczego?
- Żelazo – nie jest łatwo dostarczyć dzienną dawkę zapotrzebowania na żelazo. Powinniśmy spożywać ok. 10 mg tego składnika na dobę, podczas gdy jeden befsztyk (150 gramów) zawiera zaledwie 1,1 mg żelaza. Ponadto np. herbata hamuje jego wchłanianie w organizmie, a tak często popijamy ją zimą, by się rozgrzać. Jakie produkty są bogate w żelazo? Ponad 4 mg tego pierwiastka znajduje się w podrobach (np. wątróbce), nasionach strączkowych i natce pietruszki. Bogate w żelazo są także mięso, drób i jaja.
- Cynk: Niedobór tego pierwiastka może obniżyć odporność i zwiększyć podatność na infekcje. Utrata apetytu, zmiany skórne wokół ust, łamiące się włosy i paznokcie – to niektóre z objawów niedoboru cynku. Bogactwo tego pierwiastka odnajdziemy w ostrygach, kiełkach pszenicy oraz ziarnach sezamu i dyni.