Codziennie jedli awokado. Potem ich zbadano. Ciekawe wnioski
Awokado zadomowiło się na dobre w naszym codziennym menu. Ten popularny owoc doceniany jest nie tylko ze względu na lekko orzechowy, maślany smak, ale i właściwości prozdrowotne. Wiemy już, że przyczynia się do poprawy pracy serca i dobrze wpływa na trawienie. Naukowcy odkryli jeszcze jedną cenną właściwość owocu.
W tym artykule:
Awokado dla serca
Badanie nad właściwościami awokado prowadziła Kristiny Petersen, profesor nadzwyczajna nauk o żywieniu z Uniwersytetu Stanowego w Pensylwanii, przy wsparciu Avocado Nutrition Center. Wyniki opublikowano na łamach "Journal of American Heart Association".
Badanie objęło 969 dorosłych Amerykanów różnych ras i grup etnicznych, z podwyższonym obwodem talii, czyli czynnikiem ryzyka sercowo-naczyniowego.
Uczestnicy zostali losowo przydzieleni do dwóch grup: jednej spożywającej jedno awokado dziennie oraz drugiej ograniczającej spożycie do mniej niż dwóch awokado miesięcznie, przy jednoczesnym utrzymaniu dotychczasowej diety przez sześć miesięcy. Obserwacja trwała 26 tygodni.
Celem prac było zbadanie wpływu spożycia awokado na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wyniki były obiecujące, bo u osób z grupy jedzącej codziennie owoc poprawił się profil lipidowy. To z kolei rzutuje na układ sercowo-naczyniowy, zapobiega wystąpieniu miażdżycy czy zawałów serca.
To jednak nie wszystko. Naukowcy doszli do innego ciekawego wniosku, którego nie przewidzieli na etapie planowania badań.
Awokado dla dobrego snu
Okazało się, że awokado wpływa również na poprawę jakości snu. Osoby, które przez 26 tygodni jadły owoc, zgłosiły, że śpi im się lepiej. Można wnioskować, że na taki wynik wpłynęła zawartość składników w awokado, takich jak tryptofan (prekursor melatoniny), foliany oraz magnez, które mają pozytywny wpływ na regulację snu.
- Sen staje się coraz ważniejszym czynnikiem stylu życia wpływającym na zdrowie serca, a to badanie zachęca nas do rozważenia, jak odżywianie, i produkty takie jak awokado, mogą odgrywać rolę w jego poprawie - mówi dr Kristina Petersen.
- Na zdrowie sercowo-naczyniowe wpływa wiele czynników i chociaż żaden pojedynczy produkt spożywczy nie jest cudownym rozwiązaniem, niektóre, jak awokado, dostarczają szerokiego zakresu składników odżywczych wspierających różne aspekty zdrowia serca. To obiecujący krok w kierunku poszerzenia wiedzy naukowej na temat awokado i potencjalnych korzyści płynących z jego spożycia - dodaje badaczka.
Oczywiście potrzeba jeszcze dalszych badań. Autorzy zaznaczają, że wyniki nie są rozstrzygające i nie mogą być uogólniane na całą populację. Są jednak dobrym punktem wyjścia do lepszego zbadania wpływu diety na jakość snu.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, eurekalert.org
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.