Codziennie rano piła kefir. Mówi, jakie były efekty po 30 dniach

Kefir to jeden z najczęściej polecanych produktów wspierających zdrowie jelit. Dziennikarka postanowiła sprawdzić, jak jego codzienne spożycie wpłynie na jej zdrowie. Jakie efekty uzuskała po 30 dniach?

Przez 30 dni rano piła kefir. Szybko zauważyła zmiany w organizmiePrzez 30 dni rano piła kefir. Szybko zauważyła zmiany w organizmie
Źródło zdjęć: © Getty/Instagram

Wpływ kefiru na zdrowie

Dziennikarka "The Independent" postanowiła sprawdzić na własnej skórze, czy codzienne picie kefiru rzeczywiście przynosi efekty. Po 30 dniach regularnego spożywania kefiru zauważyła znaczną poprawę samopoczucia, poziomu energii, trawienia oraz kondycji skóry.

Kefir to fermentowany napój mleczny powstający dzięki działaniu bakterii kwasu mlekowego i drożdży. Różni się od jogurtu nie tylko smakiem, zawiera większą różnorodność szczepów bakterii probiotycznych, co sprawia, że może działać silniej na mikrobiom jelitowy. Wzrost zainteresowania produktami fermentowanymi zaowocował również pojawieniem się konkretnych dowodów naukowych.

W kontrolowanym badaniu na Uniwersytecie Stanforda z udziałem 36 zdrowych osób wykazano, że codzienne spożywanie produktów fermentowanych (w tym kefiru) prowadzi do wzrostu różnorodności mikrobiomu i spadku poziomu cytokin prozapalnych, co może wspierać odporność i zmniejszać ryzyko chorób przewlekłych.

Masz wysokie ciśnienie? Pij kefir

Metaanaliza z 2022 roku, która ukazała się w czasopiśmie "Foods", wskazuje, że kefir zmniejsza stany zapalne, poprawia profil lipidowy krwi, wrażliwość na insulinę oraz działa przeciwnowotworowo.

Przegląd badania we "Frontiers in Microbiology" sugeruje, że probiotyki zawarte w kefirze wspomagają barierę jelitową, ograniczają przenikanie endotoksyn i mogą poprawiać funkcjonowanie osi mózg–jelita, co wpływa korzystnie na nastrój i funkcje poznawcze.

Efekty z picia kefiru po 30 dniach

Dziennikarka, która przez miesiąc piła codziennie 100–200 ml kefiru, zauważyła, że:

  • miała więcej energii,

  • czuła się syta na dłużej po posiłkach,

  • poprawił się jej stan skóry.

Choć są to wrażenia jednostkowe, zgadzają się one z mechanizmami sugerowanymi przez badania naukowe. Probiotyki poprawiają trawienie, ograniczają stan zapalny i wspierają zdrowie skóry przez działanie immunomodulacyjne i wpływ na florę jelitową.

Kiedy pić kefir i na co uważać?

Picie kefiru na pusty żołądek, zwłaszcza rano, jest szczególnie polecane osobom, którym zależy na poprawie trawienia i kondycji mikroflory jelitowej. To właśnie wtedy probiotyczne bakterie zawarte w napoju mają największą szansę na zasiedlenie przewodu pokarmowego. Warto jednak pamiętać, że **każda osoba może inaczej reagow, dlatego obserwacja własnego organizmu jest kluczowa.

Choć kefir mleczny zawiera znacznie mniej laktozy niż zwykłe mleko (część laktozy zostaje rozłożona w procesie fermentacji), osoby z nietolerancją laktozy powinny zachować ostrożność. U wielu z nich jednak kefir nie wywołuje nieprzyjemnych objawów.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. The Independent
  2. Stanford University
  3. Frontiers in Microbiology
  4. Foods

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu