Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?

Gotujesz bigos w garnku aluminiowym, a przecier pomidorowy trzymasz w misce wykonanej z tego materiału? To błąd - ostrzegają toksykolodzy.

Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?
Dorota Krupińska-Ziętkowska
  • Nie wolno gotować potraw kwaśnych i słonych w garnkach aluminiowych – mówi WP abcZdrowie dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

Niewskazane jest zatem np. gotowanie bigosu w garnku aluminiowym. Ekspert ostrzega także przed przechowywaniem w miskach aluminiowych kwaśnych potraw, takich jak ogórki, przeciery pomidorowe czy owocowe oraz tych z dużą zawartością soli.

Powód? Produkty te w kontakcie z aluminium mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Jak pozbyć się zgagi?

Aluminium nie lubi kwasu

  • Aluminium uwalnia się i rozpuszcza pod wpływem ciepła i oddziaływania kwasów. Jony glinu przechodzą do jedzenia - tłumaczy dr Postupolski.

Odkładanie się aluminium w organizmie może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera, chorób układu nerwowego czy osteoporozy.

  • Nie można bagatelizować negatywnego wpływu aluminium na nasz organizm. Jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w świecie i nie może być aż tak toksyczny, inaczej dawno byśmy się potruli, ale lepiej uważać - zaznacza toksykolog.

Folia aluminiowa

Folia aluminiowa w kontakcie z produktami kwaśnymi i słonymi także może być szkodliwa. - Ale jeżeli kontakt z jedzeniem jest krótki, nic nam nie grozi – uspokaja ekspert.

Przeczytaj koniecznie

Bez obaw można pakować kanapki na lunch w folię, czy piec w niej mięso, ryby oraz warzywa (jest odporna na wysokie temperatury). Niewskazane jest jednak przykrywanie folią potraw kwaśnych i słonych.

- Można wykonać prosty eksperyment. Okręcić folią słoik z ogórkami i zakręcić go. Następnego dnia proszę sprawdzić, jak wygląda folia. Są na niej wyraźnie zmiany. Staje się matowa. To znak, że zaczął się proces migracji jonów glinu - tłumaczy Postupolski.

Lepsze garnki ze stali

Toksykolog radzi, by do gotowania i przechowywania używać garnków ze stali nierdzewnej albo garnków emaliowanych. Są bezpieczniejsze dla zdrowia niż te z aluminium.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie