Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?

Gotujesz bigos w garnku aluminiowym, a przecier pomidorowy trzymasz w misce wykonanej z tego materiału? To błąd - ostrzegają toksykolodzy.

Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?
Dorota Krupińska-Ziętkowska
  • Nie wolno gotować potraw kwaśnych i słonych w garnkach aluminiowych – mówi WP abcZdrowie dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

Niewskazane jest zatem np. gotowanie bigosu w garnku aluminiowym. Ekspert ostrzega także przed przechowywaniem w miskach aluminiowych kwaśnych potraw, takich jak ogórki, przeciery pomidorowe czy owocowe oraz tych z dużą zawartością soli.

Powód? Produkty te w kontakcie z aluminium mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Jak pozbyć się zgagi?

Aluminium nie lubi kwasu

  • Aluminium uwalnia się i rozpuszcza pod wpływem ciepła i oddziaływania kwasów. Jony glinu przechodzą do jedzenia - tłumaczy dr Postupolski.

Odkładanie się aluminium w organizmie może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera, chorób układu nerwowego czy osteoporozy.

  • Nie można bagatelizować negatywnego wpływu aluminium na nasz organizm. Jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w świecie i nie może być aż tak toksyczny, inaczej dawno byśmy się potruli, ale lepiej uważać - zaznacza toksykolog.

Folia aluminiowa

Folia aluminiowa w kontakcie z produktami kwaśnymi i słonymi także może być szkodliwa. - Ale jeżeli kontakt z jedzeniem jest krótki, nic nam nie grozi – uspokaja ekspert.

Przeczytaj koniecznie

Bez obaw można pakować kanapki na lunch w folię, czy piec w niej mięso, ryby oraz warzywa (jest odporna na wysokie temperatury). Niewskazane jest jednak przykrywanie folią potraw kwaśnych i słonych.

- Można wykonać prosty eksperyment. Okręcić folią słoik z ogórkami i zakręcić go. Następnego dnia proszę sprawdzić, jak wygląda folia. Są na niej wyraźnie zmiany. Staje się matowa. To znak, że zaczął się proces migracji jonów glinu - tłumaczy Postupolski.

Lepsze garnki ze stali

Toksykolog radzi, by do gotowania i przechowywania używać garnków ze stali nierdzewnej albo garnków emaliowanych. Są bezpieczniejsze dla zdrowia niż te z aluminium.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy