Czy garnki aluminiowe są groźne dla zdrowia?

Gotujesz bigos w garnku aluminiowym, a przecier pomidorowy trzymasz w misce wykonanej z tego materiału? To błąd - ostrzegają toksykolodzy.

1. Aluminium nie lubi kwasu

Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą
Jedzenie, które uchroni cię przed osteoporozą [9 zdjęć]

Szklanka mleka i zdrowe kości to nierozłączna para. Jednak nabiał nie jest jedynym przyjacielem układu...

zobacz galerię
  • Nie wolno gotować potraw kwaśnych i słonych w garnkach aluminiowych – mówi WP abcZdrowie dr Jacek Postupolski, kierownik Zakładu Bezpieczeństwa Żywności w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego.

Zobacz film: "Podstawowe badania, jakie powinna wykonać każda kobieta"

Niewskazane jest zatem np. gotowanie bigosu w garnku aluminiowym. Ekspert ostrzega także przed przechowywaniem w miskach aluminiowych kwaśnych potraw, takich jak ogórki, przeciery pomidorowe czy owocowe oraz tych z dużą zawartością soli.

Powód? Produkty te w kontakcie z aluminium mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

  • Aluminium uwalnia się i rozpuszcza pod wpływem ciepła i oddziaływania kwasów. Jony glinu przechodzą do jedzenia - tłumaczy dr Postupolski.

Odkładanie się aluminium w organizmie może zwiększyć ryzyko choroby Parkinsona, Alzheimera, chorób układu nerwowego czy osteoporozy.

  • Nie można bagatelizować negatywnego wpływu aluminium na nasz organizm. Jest pierwiastkiem bardzo rozpowszechnionym w świecie i nie może być aż tak toksyczny, inaczej dawno byśmy się potruli, ale lepiej uważać - zaznacza toksykolog.

2. Folia aluminiowa

Folia aluminiowa w kontakcie z produktami kwaśnymi i słonymi także może być szkodliwa. - Ale jeżeli kontakt z jedzeniem jest krótki, nic nam nie grozi – uspokaja ekspert.

Przeczytaj koniecznie

Bez obaw można pakować kanapki na lunch w folię, czy piec w niej mięso, ryby oraz warzywa (jest odporna na wysokie temperatury). Niewskazane jest jednak przykrywanie folią potraw kwaśnych i słonych.

- Można wykonać prosty eksperyment. Okręcić folią słoik z ogórkami i zakręcić go. Następnego dnia proszę sprawdzić, jak wygląda folia. Są na niej wyraźnie zmiany. Staje się matowa. To znak, że zaczął się proces migracji jonów glinu - tłumaczy Postupolski.

3. Lepsze garnki ze stali

Toksykolog radzi, by do gotowania i przechowywania używać garnków ze stali nierdzewnej albo garnków emaliowanych. Są bezpieczniejsze dla zdrowia niż te z aluminium.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy