Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (870 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Ewa Kozłowska

Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

 Katarzyna Krupka
03.09.2024 17:23
Kolejne badania próbują obalić tezę o istnieniu nieceliakalnej nietolerancji na gluten
Kolejne badania próbują obalić tezę o istnieniu nieceliakalnej nietolerancji na gluten (Zdjęcie pieczywa // Shutterstock)

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę – wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit?

spis treści

1. Wszystko, byle bez glutenu

Nie tolerujesz glutenu? Masz na niego nadwrażliwość, alergię? A może po prostu zawładnęła tobą moda na wyeliminowanie go ze swojej diety? Naukowcy coraz częściej kwestionują istnienie nadwrażliwości na ten składnik.

Ludzie na całym świecie próbują ograniczyć gluten. Polska nie jest wyjątkiem. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi przynajmniej 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 000 osób, z czego aż około 360 000 osób nie jest świadomych choroby. Wiele osób próbuje również przejść na dietę bezglutenową nie ze względu na chorobę, ale nietolerancję pokarmową.

Dlaczego? Bo jak donoszą media, organizacje, stowarzyszenia i przyjaciele, którzy już wyeliminowli go z posiłków – szkodzi zdrowiu, jest przyczyną niestrawności, bólu mięśni i stawów, opuchlizny, bólu głowy, zmęczenia, ociężałości, wzdęć. Może również powodować biegunkę, wymioty, wysypkę, ból brzucha, uczucie pieczenia w jelitach, anemię, zaparcia, drętwienie kończyn, a także omdlenia, pieczenie w przełyku i zapalenie języka.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

W Stanach Zjednoczonych ponad jedna trzecia Amerykanów próbuje ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Wszystko za sprawą pracy, którą w 2011 roku opublikował gastroenterolog Peter Gibson z Monash University w Australii. Zawierała jedną, bardzo istotną informację – gluten może wywoływać niekorzystne objawy zdrowotne także wśród tych osób, u których nie zdiagnozowano celiakii. Do tej pory stosowanie diety bezglutenowej było koniecznością – nie zawsze przyjemną – wśród osób cierpiących na tę chorobę, ale od czasu słynnej publikacji stało się czymś, co można śmiało nazwać „bezglutenową modą”.

2. Nadwrażliwość, a nietolerancja

Wiele osób stosujących dietę opartą na produktach bezglutenowych tak naprawdę nie wie, na czym polega celiakia, a czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (non-celiac gluten sensitivity), w skrócie NNG.

Celiakia (choroba trzewna) to choroba genetyczna o charakterze autoimmunologicznym, za którą stoi nietolerancja na gluten, czyli na specyficzny typ białka roślinnego znajdującego się w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Organizm błędnie identyfikuje je jako substancje stwarzające zagrożenie dla organizmu i atakuje je. Zaburzenia trawienia, będące główną istotą celiakii, występują na skutek zaniku kosmków jelitowych, który prowadzi do zaburzeń wchłaniania i niedoboru składników odżywczych w organizmie. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę i wyłączyć ze swojego menu produkty zawierające gluten.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku nadwrażliwości na ten składnik niezwiązanej z celiakią. Osoby, które twierdzą, że cierpią na NNG, diagnozę postawili sobie sami. Najnowsze badania po raz kolejny podważają jej istnienie. Ze względu na to, że nadwrażliwość, w przeciwieństwie do celiakii, nie ma podłoża genetycznego, mechanizm jej powstawania jest nie tylko bardzo słabo poznany, ale także nie istnieją medyczne metody na jej stwierdzenie u pacjenta.

3. Efekt nocebo?

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie medycznym Alimentary Pharmacology & Therapeutics i przeprowadzone przez włoskich naukowców po raz kolejny kwestionują istnienie nieceliakalnej nietolerancji na gluten.

Udział w badaniu wzięło 35 osób, w tym 31 kobiet. Wszyscy uczestnicy byli na diecie bezglutenowej, ale u żadnego nie zdiagnozowano celiakii. Mieli rozpoznaną NNG. Celem przeprowadzonego badania była ocena wrażliwości na gluten. Pacjenci losowo zostali przydzieleni do grupy osób otrzymujących saszetki z mąką glutenową oraz bezglutenową, przy czym żaden z nich nie wiedział, w której grupie się znajduje. Po dwóch tygodniach badanych zamieniono rodzajem mąki.

Wyniki pokazały, że tylko u jednej trzeciej uczestników rzeczywiście po spożyciu mąki z glutenem wystąpiły objawy charakterystyczne dla NNG. Te osoby prawidłowo zidentyfikowały mąkę zawierającą niepożądane przez ich organizm białka, z kolei połowa osób, która przez czas prowadzenia testów otrzymywała mąkę bezglutenową, zaraportowała objawy charakterystyczne dla nietolerancji glutenowej. Naukowcy przyznają, że nie ma jednoznacznego wyjaśnienia dla otrzymanych wyników badania. Najprawdopodobniej osoby te mogą być uczulone nie na gluten, a na inny składnik zawarty w podawanej mące. Inną możliwością jest wystąpienie u nich tzw. efektu nocebo, czyli przeciwieństwa placebo – doświadczania negatywnych objawów na skutek wiedzy o tym, że coś może nam zaszkodzić, na skutek naszych przewidywań.

Do jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy nieceliakalna nietolerancja na gluten rzeczywiście istnieje, potrzeba przeprowadzenia dalszych, bardziej precyzyjnych badań.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze