Czy na pewno nie możesz jeść glutenu?

Najnowsze badania odkrywają przykrą prawdę – wiele osób z nadwrażliwością na gluten nie potrafi odróżnić produktów bezglutenowych od tych go zawierających, nawet po ich spożyciu. Czy to oznacza, że nietolerancja na gluten to mit?

Wszystko, byle bez glutenu

Nie tolerujesz glutenu? Masz na niego nadwrażliwość, alergię? A może po prostu zawładnęła tobą moda na wyeliminowanie go ze swojej diety? Naukowcy coraz częściej kwestionują istnienie nadwrażliwości na ten składnik.

Zobacz film: "Jak pozbyć się uczucia ciężkich nóg?"

Ludzie na całym świecie próbują ograniczyć gluten. Polska nie jest wyjątkiem. Według Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na celiakię cierpi przynajmniej 1 proc. populacji. W Polsce choruje około 380 000 osób, z czego aż około 360 000 osób nie jest świadomych choroby. Wiele osób próbuje również przejść na dietę bezglutenową nie ze względu na chorobę, ale nietolerancję pokarmową.

Dlaczego? Bo jak donoszą media, organizacje, stowarzyszenia i przyjaciele, którzy już wyeliminowli go z posiłków – szkodzi zdrowiu, jest przyczyną niestrawności, bólu mięśni i stawów, opuchlizny, bólu głowy, zmęczenia, ociężałości, wzdęć. Może również powodować biegunkę, wymioty, wysypkę, ból brzucha, uczucie pieczenia w jelitach, anemię, zaparcia, drętwienie kończyn, a także omdlenia, pieczenie w przełyku i zapalenie języka.

W Stanach Zjednoczonych ponad jedna trzecia Amerykanów próbuje ograniczyć lub całkowicie wyeliminować gluten ze swojego jadłospisu. Wszystko za sprawą pracy, którą w 2011 roku opublikował gastroenterolog Peter Gibson z Monash University w Australii. Zawierała jedną, bardzo istotną informację – gluten może wywoływać niekorzystne objawy zdrowotne także wśród tych osób, u których nie zdiagnozowano celiakii. Do tej pory stosowanie diety bezglutenowej było koniecznością – nie zawsze przyjemną – wśród osób cierpiących na tę chorobę, ale od czasu słynnej publikacji stało się czymś, co można śmiało nazwać „bezglutenową modą”.

Najważniejsze informacje o diecie bezglutenowej

Zanim zajmiemy się szczegółowo dietą bezglutenową, warto dowiedzieć się, czym jest gluten. To rodzaj białka, ale taki, który nie występuje w jajkach czy...

Nadwrażliwość, a nietolerancja

Wiele osób stosujących dietę opartą na produktach bezglutenowych tak naprawdę nie wie, na czym polega celiakia, a czym jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (non-celiac gluten sensitivity), w skrócie NNG.

Celiakia (choroba trzewna) to choroba genetyczna o charakterze autoimmunologicznym, za którą stoi nietolerancja na gluten, czyli na specyficzny typ białka roślinnego znajdującego się w pszenicy, jęczmieniu, owsie i życie. Organizm błędnie identyfikuje je jako substancje stwarzające zagrożenie dla organizmu i atakuje je. Zaburzenia trawienia, będące główną istotą celiakii, występują na skutek zaniku kosmków jelitowych, który prowadzi do zaburzeń wchłaniania i niedoboru składników odżywczych w organizmie. Osoby, u których zdiagnozowano celiakię, muszą stosować bardzo restrykcyjną dietę i wyłączyć ze swojego menu produkty zawierające gluten.

Inaczej wygląda sytuacja w przypadku nadwrażliwości na ten składnik niezwiązanej z celiakią. Osoby, które twierdzą, że cierpią na NNG, diagnozę postawili sobie sami. Najnowsze badania po raz kolejny podważają jej istnienie. Ze względu na to, że nadwrażliwość, w przeciwieństwie do celiakii, nie ma podłoża genetycznego, mechanizm jej powstawania jest nie tylko bardzo słabo poznany, ale także nie istnieją medyczne metody na jej stwierdzenie u pacjenta.

Efekt nocebo?

Najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie medycznym Alimentary Pharmacology & Therapeutics i przeprowadzone przez włoskich naukowców po raz kolejny kwestionują istnienie nieceliakalnej nietolerancji na gluten.

Udział w badaniu wzięło 35 osób, w tym 31 kobiet. Wszyscy uczestnicy byli na diecie bezglutenowej, ale u żadnego nie zdiagnozowano celiakii. Mieli rozpoznaną NNG. Celem przeprowadzonego badania była ocena wrażliwości na gluten. Pacjenci losowo zostali przydzieleni do grupy osób otrzymujących saszetki z mąką glutenową oraz bezglutenową, przy czym żaden z nich nie wiedział, w której grupie się znajduje. Po dwóch tygodniach badanych zamieniono rodzajem mąki.

Wyniki pokazały, że tylko u jednej trzeciej uczestników rzeczywiście po spożyciu mąki z glutenem wystąpiły objawy charakterystyczne dla NNG. Te osoby prawidłowo zidentyfikowały mąkę zawierającą niepożądane przez ich organizm białka, z kolei połowa osób, która przez czas prowadzenia testów otrzymywała mąkę bezglutenową, zaraportowała objawy charakterystyczne dla nietolerancji glutenowej. Naukowcy przyznają, że nie ma jednoznacznego wyjaśnienia dla otrzymanych wyników badania. Najprawdopodobniej osoby te mogą być uczulone nie na gluten, a na inny składnik zawarty w podawanej mące. Inną możliwością jest wystąpienie u nich tzw. efektu nocebo, czyli przeciwieństwa placebo – doświadczania negatywnych objawów na skutek wiedzy o tym, że coś może nam zaszkodzić, na skutek naszych przewidywań.

Do jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy nieceliakalna nietolerancja na gluten rzeczywiście istnieje, potrzeba przeprowadzenia dalszych, bardziej precyzyjnych badań.

Jesteś fanem diety bezglutenowej? A może stosujesz inną dietę, dzięki której dbasz o zdrowie i piękną sylwetkę? Podziel się swoim doświadczeniem z innymi użytkownikami na naszym forum

Komentarze (20)
~alergia pokarmowa
~alergia pokarmowa ponad rok temu

@~bakelolo: nie sadze ze wiesz co napisalaś. Wychowywalam syna z nietolerancja glutenu i mleka. W tamtych czasach czyli 30 pare lat temu nie bylo latwo o dostep artykulow dla bezglutenowcow.Make zdobywalam w kolach TPD aby samemu piec chleb.Kartke zywnosciowa 4,5 kg otrzymywal w podwojnym przydziale jak dla gornika 9 kg. Mogl jesc wszystko oprocz wolowiny.Z jajka kurzego tylko zoltko.Bedac z nim na miescie nie wiele moglam mu kupic do zjedzenia, zadne (buleczki, ciasteczka, paczki, paluszki ) po prostu nic.Moglyby byc owoce np: banany, ale w tamtych czasach:) albo wedlina, ktora mozna bylo zamowic w wyznaczonym sklepie za doplata lub wystać pol dnia w kolejce.Nie przestrzeganie diety kosztowało mnie z pol nieprzespanej nocy i pilnowanie syna w lazience na sedesie z miska w reku.No coz to tylko dziecko i trudno bylo mu sie oprzeć pokusie podczas mojej nieuwagi zwlaszcza w szkole wsrod dzieci kiedy on mial odmienna kanapke.

Odpowiedz
~Grazka67
~Grazka67 ponad rok temu

Ja jeszcze dodam,że problemy z jelitami i jedzeniem białego pieczywa mają ludzie z grupy krwi "0".Moja przyjaciółka latami cierpiała i dopiero lekarka medycyny naturalnej poleciła jej dietę zgodną z grupą krwi oraz dietę bezglutenową oraz bakterie lactobacillus acidophilus i skończyły się jej problemy.Należy pamiętać,że każdy organizm jest inny i w inny sposób reagować na gluten( we wszystkich 4 podstawowych zbożach) ale warto tu wspomnieć o cukrze oraz nabiale. To są podstawowe czynniki,powodujące wielorakie problemy ze zdrowie, plus lekarstwa to jesteśmy chorzy na wiele różnych chorób.Pamiętać musimy,że nasza żywność to same trucizny,przetworzone,ulepszone,itp.Od lat nie słucham lekarzy jak i nawiedzonych dietetyków,słucham mego organizmu.Staram się nie jeść słodyczy,pieczywa,nabiału(choć jadam czyste jogurty), za to jem warzywa,owoce,robię wieloskładnikowe soki warzywno-owocowe. Dużo się ruszam-ćwiczę,gimnastykuję się,chodzę po kilka km dziennie,stosuję thai-chi(nie wiem czy dobrze napisałam),tańczę i jestem coraz zdrowsza,mimo,że lat mi przybywa.Mam wyniki badań lepsze niż 10-20 lat temu.Stosuję też regularnie suplementy diety dobrej firmy,by uzupełniać brakujące składniki odżywcze,których wraz z upływem lat należy uzupełniać.Cóż więcej mi potrzeba?Pozdrawiam.

Odpowiedz
~Volg
~Volg ponad rok temu

@~asia: produkty gluten free samemu się robi, bo te kupne to chemia. I być może na tym polega trik- przechodząc na dietę bezglutenową w zasadzie wyklucza się wszystkie produkty wysokoprzetworzone- w tym wędliny itp. I samo to jest duża korzyścią dla większości z nas. A jajka to żadna moda, są po prostu zdrowe. Obalono tylko mit. Podobnie z masłem. Mi jest łatwiej stosować zdrowa dietę od kiedy wykluczył gluten

Odpowiedz
~gość
~gość ponad rok temu

Niestety celiakia jest diagnozowana u coraz większej liczby osób, u moich dzieci również. Na początku przyczyny szukano zupełnie gdzie indziej ale w końcu lekarze wpadli że to może być jednak nietolerancja glutenu. Jezeli chodzi o kuchnię odpadło wszystko co ma jakąkolwek ilośćglutenu. Na początku trudno się przestawić, w szczególności, że uwielbialiśmy domowy chleb. Teraz piekę bezglutenowy ale trudno jest znaleźć dobry przepis do wypiekacza. Kiedyś piekłam w piekarniku ale pochłania to więcej czasu i odkąd mam maszynę z panasonica to trudno mi wrócić o pieczenia w piekarniku ....

Odpowiedz
~bakelolo
~bakelolo ponad rok temu

@~asia: Dokładnie, też uważam, że to moda a ludzie strasznie ulegają wszystkieco co jakaś tam gwiazdorzyna powie bo jej za to zapłacą. Jakoś wcześniej takich problemów nie było - ludzie masowo żywili się chlebem i nikt problemów trawiennych nie miał. Jak dla mnie, jeśli ludzie zaczynają mieć problemy tej natury, t obardziej przez faszerowanie się suplementami, antybiotykami i innymi, które również wmawia się, że ludziom jest to potrzebne. Faktycznie, są osoby, które są po prostu chore i nie tolerują tego składnika ale nie ma czegoś takiego jak alergia pokarmowa a problemy trawienne bardziej biorą się z faktu, że człowiek nie ma już możliwości jeść naturalnych produktów bo już wszysko faszerowane jest chemią.

Odpowiedz
~gfyugi
~gfyugi ponad rok temu

Dla mnie ograniczenie glutenu, a właściwie całości WW jest samą przyjemnością... :) i w jedzeniu, i w samopoczuciu. Jak ręką odjął - zniknęły zgagi i odbijania powietrzem. Jem mniej i mimo, że więcej tłuszczu i białka, to waga idzie w dół (maleje brzuch), cholesterol wzorcowy, inne wyniki idealne. Nie mam zachcianek na słodycze, ani ataków głodu. Polecam książkę Lutz'a "życie bez pszenicy" :)

Odpowiedz

Pomocni lekarze

Artykuły Choroby i dolegliwości
Choroby i dolegliwości

Probiotyki

niemetabolizowanej laktozy objawia się w postaci dolegliwości żołądkowo-jelitowych. Szczepy bakterii w probiotykach wytwarzają enzym (β-galaktozydaza

Choroby i dolegliwości

6 zaskakujących rzeczy, które są zaraźliwe

6 zaskakujących rzeczy, które są zaraźliwe

Emocje są zaraźliwe To zaskakujące, ale nie tylko zarazki stanowią dla nas czynnik zaraźliwy. Organizm człowieka jest równie podatny na emocje, w tym nastrój i zachowanie osób trzecich. Badania kliniczne potwierdzają, że bardzo często nie kontrolujemy...

Choroby i dolegliwości

Sprawdzone sposoby na uniknięcie chrapania

Sprawdzone sposoby na uniknięcie chrapania

Jak pozbyć się chrapania? Chrapanie to jeden z najbardziej uciążliwych nawyków. Chociaż osobie chrapiącej może wcale nie przeszkadzać (mimo to może powodować groźny bezdech senny), to bywa nieznośne dla otoczenia. Stopery w uszach czy poduszka na głowie...

Choroby i dolegliwości

Co twoje stopy mówią o zdrowiu?

Co twoje stopy mówią o zdrowiu?

Dziwne zmiany na stopach Pierwsze symtomy choroby wcale nie muszą być związane z bólem czy osłabieniem organizmu, bo wiele groźnych schorzeń (...) paznokcia. Może to być poważny objaw raka płuc lub chorób serca. Inną przyczyną są choroby...

Choroby i dolegliwości

Kancerogenna żywność

Kancerogenna żywność

Rakotwórcze produkty Zdrowe odżywianie zmniejsza ryzyko rozwoju groźnych nowotworów. Odpowiednio skomponowana dieta chroni również przed chorobami (...) choroby. Dowiedz się czego powinieneś unikać. Żywność light Żywność...

Choroby i dolegliwości

Biurowe choroby zawodowe

Biurowe choroby zawodowe

Pracujesz w biurze? Być może cierpisz na te choroby Myśląc o ciężkiej pracy, zwykle na myśl przychodzi nam praca fizyczna. W końcu rzeczywiście (...) dolegliwości chorego budynku to różne dolegliwości...