Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe i pikantne potrawy?

Odżywianie w ciąży wymaga stosowania odpowiedniej diety. Kobiety ciężarne nie mogą pozwolić sobie na spełnianie wszystkich zachcianek żywieniowych, ponieważ niektóre produkty mogą zaszkodzić dziecku. Przyszłe mamy, które lubią pikantne potrawy nie muszą sobie ich odmawiać, chyba że odczuwają po nich pieczenie. Inaczej przedstawia się kwestia jedzenia serów pleśniowych. Kobiety w ciąży powinny uważnie czytać etykietki ze składnikami wszystkich produktów, które mają zamiar spożyć.

Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe i pikantne potrawy?Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe i pikantne potrawy?
Źródło zdjęć: © Shutterstock

Czy w ciąży można jeść sery pleśniowe?

Dieta kobiet w ciąży powinna być urozmaicona. Jednak nie wszystko to, co kobieta lubi najbardziej, może się w niej znaleźć. Sery pleśniowe to jedna z tych przekąsek, która budzi wątpliwości. I słusznie. Pleśniowe sery w ciąży są niewskazane. Wytwarzane są one z niepasteryzowanego mleka, które może być siedliskiem Listerii monocytogenes – bakterii zwiększającej ryzyko poronienia, przedwczesnego porodu, śmierci płodu lub pojawienia się chorób. Dlatego wszystkie kobiety w ciąży, które są amatorkami serów pleśniowych, powinny zastąpić je bezpieczniejszą przekąską. W sklepach dostępne są sery pleśniowe wytwarzane z pasteryzowanego mleka. Kobieta w ciąży podczas robienia zakupów powinna dokładnie czytać skład potraw, które kupuje.

Czy w ciąży można jeść pikantne potrawy?

Czy pikantne potrawy szkodzą dziecku? Nad tym zagadnieniem debatują kobiety w ciąży, które lubią wyraziste w smaku jedzenie. Miłośniczki papryki ostrej i chilli nie muszą wyrzucać ostrych dań ze swojego menu. Tego typu jedzenie, co potwierdzają badania, nie szkodzi dziecku. Przeciwnie, wprowadzenie pikantnych potraw do menu kobiety w ciąży może pozytywnie wpłynąć na dziecko już po urodzeniu.

Dieta kobiety w ciąży i w połogu wpływa na smak mleka matki. Wyniki badań wskazują, że dzieci dłużej spożywały pokarm kobiet jedzących regularnie czosnek. Jeżeli jednak po zjedzeniu pikantnej potrawy kobieta odczuwa pieczenie, powinna zmienić dietę na łagodniejszą.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu