Zupki w słoiczkach dla niemowląt

spis treści
rozwiń

Wybierając produkty dla niemowląt jesteśmy szczególnie czujni. Aby dziecko prawidłowo się rozwijało musi mieć zachowaną zbilansowaną i zdrową dietę. Zupki w słoiczkach są prostym i szybkim rozwiązaniem. Jednak nasuwa się pytanie, czy takie żywienie niemowląt jest na pewno zdrowe.

1. Zupka w słoiczku a danie przygotowane samemu

Specjalne zupki dla niemowlaka maja wielka zaletę - na etykiecie naklejonej na słoiczku są wypisane wszystkie składniki i ich ilość. Wiemy, co i w jakiej ilości zostało dostarczone do organizmu dziecka. Przygotowując danie samemu takiej pewności nie mamy. Nie jesteśmy w stanie dokładnie tego skontrolować, ani obliczyć. Ponadto kupując produkty musimy wiedzieć skąd pochodzą.

2. Czy można wierzyć etykietom produktów dla niemowląt?

Na etykietach produktów dla niemowląt napisane jest, że jest to żywność o najwyższym standardzie i jakości. Stosowane są produkty z upraw ekologicznych, bez konserwantów i sztucznych barwników. Warunki, w których przygotowywane są produkty dla niemowląt muszą spełniać normy unijne. Zakłady są bardzo starannie i często kontrolowane. Firmy chcąc utrzymać się na rynku nie mogą pozwolić sobie na odstąpienie od norm.

Zobacz film: "Soki ekologiczne"

3. Produkty dla niemowląt a reakcje alergiczne

Zupki w słoiczkach, tak jak każde danie nie przeznaczone specjalnie dla alergików, zawierają antygeny. Mogą one wywołać reakcje uczuleniowe. Należy obserwować dziecko i sprawdzać czy nie wystąpiła reakcja alergiczna, wymioty, biegunka, bóle brzucha, zaczerwienienie, wysypka. Jeżeli pojawia się któryś z objawów należy udać się po pomoc do lekarza.

4. Jak długo można podawać niemowlętom zupki w słoiczkach?

W drugim roku życia dziecko może jeść już to co inni domownicy. Należy wówczas powoli odstawiać słoiczki i zachęcać dziecko do normalnych posiłków.

5. Przechowywanie i przygotowywanie zupek w słoiczkach

Zupka dla niemowląt przed otwarciem nie musi być przechowywana w lodówce. Po otwarciu, jeśli dziecko nie zjadło wszystkiego, słoiczek należy wstawić do lodówki. Po trzech, czterech godzinach należy go wyrzucić. Potraw w słoiczkach nie można zamrażać. Przed podaniem, potrawę należy lekko podgrzać. Musimy uważać, by jedzenie nie było zbyt gorące, bo dziecko mogłoby się poparzyć. Podgrzewać najlepiej w rondelku z wodą lub w podgrzewaczu.

Następny artykuł: Ząbkowanie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!