Zupki w słoiczkach dla niemowląt

Wybierając produkty dla niemowląt jesteśmy szczególnie czujni. Aby dziecko prawidłowo się rozwijało musi mieć zachowaną zbilansowaną i zdrową dietę. Zupki w słoiczkach są prostym i szybkim rozwiązaniem. Jednak nasuwa się pytanie, czy takie żywienie niemowląt jest na pewno zdrowe.

spis treści

1. Zupka w słoiczku a danie przygotowane samemu

Specjalne zupki dla niemowlaka maja wielka zaletę - na etykiecie naklejonej na słoiczku są wypisane wszystkie składniki i ich ilość. Wiemy, co i w jakiej ilości zostało dostarczone do organizmu dziecka. Przygotowując danie samemu takiej pewności nie mamy. Nie jesteśmy w stanie dokładnie tego skontrolować, ani obliczyć. Ponadto kupując produkty musimy wiedzieć skąd pochodzą.

Zobacz film: "Jak odżywiać się w czasie ciąży?"

2. Czy można wierzyć etykietom produktów dla niemowląt?

Na etykietach produktów dla niemowląt napisane jest, że jest to żywność o najwyższym standardzie i jakości. Stosowane są produkty z upraw ekologicznych, bez konserwantów i sztucznych barwników. Warunki, w których przygotowywane są produkty dla niemowląt muszą spełniać normy unijne. Zakłady są bardzo starannie i często kontrolowane. Firmy chcąc utrzymać się na rynku nie mogą pozwolić sobie na odstąpienie od norm.

3. Produkty dla niemowląt a reakcje alergiczne

Zupki w słoiczkach, tak jak każde danie nie przeznaczone specjalnie dla alergików, zawierają antygeny. Mogą one wywołać reakcje uczuleniowe. Należy obserwować dziecko i sprawdzać czy nie wystąpiła reakcja alergiczna, wymioty, biegunka, bóle brzucha, zaczerwienienie, wysypka. Jeżeli pojawia się któryś z objawów należy udać się po pomoc do lekarza.

4. Jak długo można podawać niemowlętom zupki w słoiczkach?

W drugim roku życia dziecko może jeść już to co inni domownicy. Należy wówczas powoli odstawiać słoiczki i zachęcać dziecko do normalnych posiłków.

5. Przechowywanie i przygotowywanie zupek w słoiczkach

Zupka dla niemowląt przed otwarciem nie musi być przechowywana w lodówce. Po otwarciu, jeśli dziecko nie zjadło wszystkiego, słoiczek należy wstawić do lodówki. Po trzech, czterech godzinach należy go wyrzucić. Potraw w słoiczkach nie można zamrażać. Przed podaniem, potrawę należy lekko podgrzać. Musimy uważać, by jedzenie nie było zbyt gorące, bo dziecko mogłoby się poparzyć. Podgrzewać najlepiej w rondelku z wodą lub w podgrzewaczu.

Następny artykuł: Ząbkowanie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy