Dania zakazała lata temu. Spadła liczba udarów i zawałów

Są składnikiem wielu powszechnie spożywanych produktów. Choć każdy wie, że są niezdrowe, nie każdy zdaje sobie sprawę z powagi skutków ubocznych ich spożywania. Tłuszcze trans są tak szkodliwe, że w niektórych krajach zostały już zupełnie wykluczone.

U innych zakazane, w Polsce dalej dostępne. Odstawienie tych produktów to ratunek dla mózguU innych zakazane, w Polsce dalej dostępne. Odstawienie tych produktów to ratunek dla mózgu
Źródło zdjęć: © Getty
Aleksandra Zaborowska

Czym właściwie są tłuszcze trans?

Tłuszcze trans to sztucznie utwardzone oleje roślinne, które powstają w procesie częściowego uwodornienia. Dzięki nim produkty spożywcze są bardziej trwałe, chrupiące i apetyczne. Niestety tłuszcze trans, mają też mroczną stronę - zaburzają gospodarkę lipidową, zmieniają strukturę błon komórkowych i nasilają stan zapalny w organizmie. W konsekwencji przyspieszają starzenie się tkanek, zwiększają ryzyko cukrzycy typu 2, a także uszkadzają mózg. Co ważne, przyczyniają się również do rozwoju chorób wątroby, na czele z MASLD, czyli stłuszczeniowej choroby wątroby związanej z dysfunkcją metaboliczną, na którą cierpi już co czwarty człowiek na świecie - ale wielu z nich może o tym nie wiedzieć.

- Choroba rozwija się, a pacjent nawet nie zdaje sobie z tego sprawy, bo nie ma żadnych dolegliwości bólowych - tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie prof. Anna Piekarska, ordynator Oddziału Chorób Zakaźnych i Hepatologii Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. dr Wł. Biegańskiego w Łodzi.

DLA WP KOBIETA

Dania zdelegalizowała tłuszcze trans

W 2003 roku Dania zdecydowała się na krok, który zrewolucjonizował politykę zdrowotną. Kraj przyjął Zarządzenie nr 160 z 11 marca 2003 r., które ograniczyło przemysłowe tłuszcze trans (iTFA). Duński urząd ds. żywności potwierdza, że kraj jako pierwszy wprowadził limit 2 g/100 g tłuszczu dla olejów, tłuszczów i produktów spożywczych (z wyłączeniem naturalnych TFA z mleka czy z mięsa).

Efekty były imponujące i objęły:

  • znaczący spadek liczby zawałów i udarów,

  • brak strat dla przemysłu spożywczego,

  • wzrost świadomości żywieniowej społeczeństwa.

Analiza metodą "synthetic control" (AJPM, Restrepo & Rieger), porównująca Danię z innymi krajami OECD, wykazała, że w pierwszych 3 latach po wdrożeniu polityki liczba zgonów z powodu chorób układu krążenia zmniejszyła się o średnio 14,2 zgonów na 100 tys. mieszkańców rocznie. W całym okresie w 2004–2012 liczba spadła o 22 zgony na 100 tys. osób rocznie.

Dziś wielu ekspertów podkreśla, że ten odważny krok powinien być wzorem dla innych krajów - także dla Polski, gdzie wciąż można je spotkać w powszechnie dostępnych produktach.

Mięso smażone w tłuszczu przemysłowym zawiera dużo tłuszczów trans
Mięso smażone w tłuszczu przemysłowym zawiera dużo tłuszczów trans © Adobe Stock

Gdzie ukrywają się tłuszcze trans?

Choć naturalnie występują w niewielkich ilościach w mięsie i nabiale, ich największe stężenie znajdziemy w produktach przemysłowych. Na liście winnych znajdują się:

  • niektóre margaryny i miksy tłuszczowe,

  • gotowe ciasta, ciasteczka i kremy,

  • chipsy, krakersy i inne słone przekąski,

  • kostki rosołowe, zupy instant i sosy w proszku,

  • tanie dania garmażeryjne,

  • dania fast food.

Robiąc zakupy, warto zwracać uwagę na składy produktów: jeśli jest w nich wykazany olej lub tłuszcz roślinny częściowo utwardzony lub uwodorniony oznacza to, że produkt ten zawiera tłuszcze trans.

Tłuszcze trans kontra mózg

Najbardziej niepokojące pod kątem tłuszczy trans są doniesienia dotyczące układu nerwowego. Tłuszcze trans mogą wbudowywać się w błony neuronów, zakłócając przepływ impulsów. Badania wykazały, że osoby sięgające po nie regularnie mają gorszą pamięć, wolniej przetwarzają informacje i są nawet o 52-74 proc. bardziej narażone na rozwój demencji, w tym choroby Alzheimera.

Negatywne skutki obejmują:

  • pogorszenie pamięci krótkotrwałej,

  • problemy z koncentracją i funkcjami poznawczymi,

  • większe ryzyko otępienia naczyniowego,

  • szybsze starzenie się mózgu.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

  • Leth T., Jensen H.G., Mikkelsen A.A., Bysted A., "The effect of the regulation on trans fatty acid content in Danish food", Atherosclerosis Supplements, 2006,

  • Mozaffarian D., Katan M.B., Ascherio A., Stampfer M.J., Willett W.C., "Trans Fatty Acids and Cardiovascular Disease", The New England Journal of Medicine, 2006,

  • Koyama A., et al., "Serum levels of trans fatty acids and risk of dementia: a prospective study", Neurology, 2019.

Źródła

  1. Atherosclerosis Supplments, The effect of the regulation on trans fatty acid content in Danish food
  2. American Journal of Preventive Medicine, Denmark’s Policy on Artificial Trans Fat and Cardiovascular Disease

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?