Dieta fosforanowa
Kamica nerek to schorzenie, w wyniku którego w drogach moczowych odkładają się złogi substancji chemicznych, których organizm nie potrafi rozpuścić. Kamica nerkowa może przybierać różne postaci, zależnie od substancji chemicznej będącej głównym budulcem kamieni. Jednym z rodzajów kamicy nerek jest kamica fosforanowa, która związana jest z zasadowym odczynem moczu. Może on być spowodowany infekcją bakteryjną, która skutkuje rozkładem mocznika na dwutlenek węgla i amoniak. W takiej sytuacji wskazane jest spożywanie produktów zakwaszających, takich jak wędliny, makarony, ryby i pieczywo. Ponadto, należy dostarczać organizmowi dużej ilości magnezu, cytrynianów i regularnie uzupełniać poziom płynów.
1. Ogólne założenia diety w kamicy nerkowej
Przyczyny powstawania różnych postaci kamicy nerkowej są wielorakie. Do najczęstszych czynników powodujących kamicę fosforanową należą: zbyt mała ilość płynów w diecie lub nadmierna ich utrata, wysokie stężenie fosforanów w moczu, niedobór magnezu i cytrynianów, niedobory witamin z grupy B. Dieta nerkowa bezwzględnie zakazuje spożywania alkoholu. Jeśli dokucza ci kamica nerek, postaraj się również ograniczyć spożycie soli kuchennej i wszystkich przetworów z dodatkiem soli, takich jak kiszonki czy konserwy. Ponadto, zmniejsz spożycie koncentratów spożywczych, przypraw do zup i potraw z glutaminianem sodu (zupy w proszku, rosoły w kostce, sosy w proszku). Zrezygnuj ze stosowania przypraw ostrych i pikantnych. Niezależnie od rodzaju kamicy nerkowej należy zwiększyć ilość przyjmowanych płynów, co pozwoli częściej oddawać mocz. Mogą to być zwykłe napoje, owocowe kompoty, wody mineralne, przegotowana woda czy słabe ziołowe herbatki.
2. Dieta w kamicy fosforanowej
Kamica fosforanowa powoduje, że mocz przybiera zasadowy odczyn, który powstaje na skutek działania bakterii rozkładających mocznik na amoniak i dwutlenek węgla. Dieta nerkowa przy tym rodzaju kamicy powinna być bogata w pokarmy zakwaszające, np. mięso, ryby, wędliny, pieczywo, makarony. Inne polecane produkty to: produkty zbożowe z pełnego ziarna, płatki owsiane, otręby, gruboziarniste kasze, masło, owoce cytrusowe, soki owocowe. Pokarmy, których spożycie należy ograniczyć, to: jajka, mleko, sery twarogowe, rośliny strączkowe i konserwy rybne. Poza tym, należy unikać warzyw, ziemniaków i owoców. Do produktów, których bezwzględnie nie można jeść, zaliczamy: szpinak, szczaw, rabarbar, botwinę, nasiona roślin strączkowych, mocną herbatę, kawę naturalną, czekoladę, kakao, konserwy, koncentraty zup i sosów, ostre przyprawy i przyprawy z glutaminianem sodu, alkaliczne wody mineralne.
Kamica struwitowa, czyli inaczej fosforanowo-magnezowo-wapniowa, jest odmianą kamicy fosforanowej. Jeżeli chodzi o produkty niewskazane przy tej dolegliwości, najlepiej zmniejszyć ilość fosforanów w diecie, a więc ograniczyć spożycie mleka, pokarmów zbożowych gruboziarnistych, orzechów, czekolady, kakao, nasion roślin strączkowych, konserw, mięsa, ryb, podrobów, żółtka jaja, a także serów topionych i dojrzewających. W przypadku, gdy w moczu odnotowuje się zbyt niski poziom magnezu i cytrynianów, zalecane jest uzupełnienie diety o warzywa zawierające magnez, takie jak kukurydza, soki oraz owoce cytrusowe.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.