Dieta karmiącej mamy

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków. Niemowlaki wypijają przeciętnie 850 ml mleka matki dziennie. Właśnie z tego powodu kobieta karmiąca naturalnie powinna szczególnie zadbać o swoją dietę. Dieta karmiącej mamy musi zaspokoić potrzeby jej organizmu oraz potrzeby dziecka. Niedożywienie powoduje szybką utratę pokarmu, nawet w drugim-trzecim tygodniu karmienia. Dieta po porodzie powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach i proporcjach. Są również pewne produkty, których powinno się unikać podczas karmienia piersią.

Polecane wideo:

Jadłospis matki karmiącej piersią

Dietetycy podkreślają, że matka karmiąca musi otrzymywać dodatkowo około 500-1000 kcal dziennie w odniesieniu do normalnej diety. Powinna jeść 5-6 małych posiłków.

W ciągu doby matka karmiąca powinna spożywać:

  • produkty zbożowe: 8–9 porcji,
  • warzywa: 5–6 porcji,
  • owoce: 4–5 porcji,
  • mleko i produkty mleczne: 5 porcji,
  • ryby, drób, jaja, wędliny i inne produkty białkowe: 1,5–2 porcje,
  • tłuszcze: 3–4 porcje.

Głównym źródłem energii powinny być węglowodany złożone, w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału, m.in.: gruboziarniste kasze takie jak kasza gryczana, jęczmienna czy jaglana, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, ciemne makarony, brązowy ryż. Należy spożywać produkty pełnoziarniste zamiast: białego chleba, białego ryżu, białego makaronu. Polecane są też ziemniaki, zawierające skrobię i powodujące uczucie sytości na długo.

Czytaj także:

Trzeba je dobrze zrównoważyć pod względem zawartości składników odżywczych.

  • Białko – należy zjadać 20 g więcej białka niż przed ciążą i porodem. Pożądane jest spożywanie białka zwierzęcego. Produkty bogate w białko, to: sery żółte, twaróg chudy, chude mięso, ryby i jaja.
  • Tłuszcz – powinien stanowić 35% wartości energetycznej całodziennych posiłków. Warto wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak ryby morskie, oliwa, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej arachidowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u dziecka.
  • Węglowodany – pokrywają aż 55% dziennego zapotrzebowania energetycznego, warto pozyskiwać je z produktów zbożowych, jak chleb i kasze.

Ponadto należy pamiętać, że dieta mamy karmiącej noworodka powinna być bogata w wapń, żelazo i witaminy. Składniki te należy pozyskiwać przede wszystkim z naturalnych pokarmów. Jeśli pojawią się niedobory, trzeba je uzupełniać preparatami farmakologicznymi.

Kobieta karmiąca ma zwiększone zapotrzebowanie na płyny, które wynosi 2–2,5 litra dziennie. Do zaspokojenia pragnienia korzystne są: woda mineralną niegazowana, soki owocowe rozcieńczone wodą oraz herbatki owocowe.

Podczas karmienia piersią nie należy spożywać:

  • surowego mięsa,
  • serów pleśniowych,
  • warzyw o silnym, drażniącym zapachu (czosnek, cebula),
  • alkoholu,
  • nadmiernej ilości mocnej herbaty i kawy,
  • napojów słodzonych i gazowanych,
  • produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty (żelki, napoje, konserwy, dania gotowe).

Pamiętaj, że karmienie piersią oznacza, że przekazujesz dziecku wszystko, co zjadasz. Niezdrowa żywność na pewno nie będzie dla malucha korzystna.

Suplementy diety przy karmieniu piersią

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze u matki karmiącej jest wyższe niż w okresie ciąży. W okresie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na witaminy A, D, C oraz B1 i B2. W okresie zimowym i wczesną wiosną trudno jest pozyskiwać te witaminy z pożywienia, ponieważ ich zawartość w produktach obniża się. Poza tym, mniej tych witamin jest w przetworach mlecznych, ponieważ krowy w tym czasie nie korzystają z zielonej paszy i nie przebywają na słońcu i powietrzu. Istnieją specjalne suplementy diety dla matki karmiącej. Środki te są dostępne bez recepty, jednak przed ich zakupieniem i zażywaniem warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania, które potwierdzą konieczność przyjmowania tych preparatów.

W okresie naturalnego karmienia warto ograniczyć spożywanie przede wszystkim ostrych przypraw, jak pieprz, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, gdyż składniki te mogą przenikać do mleka matki i drażnić przewód pokarmowy dziecka. Wskazane jest używanie przypraw ziołowych i zielonych, jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek. Można używać soku z cytryny. Kobieta karmiąca piersią powinna obserwować dziecko po zjedzeniu czosnku, gdyż przechodzi on do mleka i nadaje mu nieprzyjemny zapach i smak – dlatego też dziecku może ono nie smakować. Oczywiście, w tym szczególnym czasie, podobnie jak w ciąży, matka karmiąca powinna wystrzegać się palenia papierosów, picia alkoholu, nawet wina i piwa. Niewskazane jest picie mocnej herbaty i kawy. Ilość płynów należy zwiększyć o 1 litr, czyli dziennie należy wypijać minimum 2-2,5 l.

Redakcja abcZdrowie, ponad rok temu

Bibliografia

  • Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
  • Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny, Bellona, Warszawa 2008, ISBN 978-83-11-10962-9
  • Hayes E. Karmienie piersią, REA, Warszawa 2007, ISBN 83-7141-945-4
  • Mub K. KARMIENIE PIERSIĄ - poradnictwo i promocja, MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-35-3

Połóg

Komentarze (2)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta karmiącej mamy
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocy

L22 • ostatni post 3 miesiące temu

1

Ratunku

~malineczka96 • ostatni post 3 miesiące temu

4
Artykuły Dieta karmiącej mamy
Dieta karmiącej mamy

Jadłospis dla karmiącej piersią

Jadłospis dla karmiącej piersią

maleństwa. Zapomnij więc o odchudzaniu zaraz po porodzie, jeśli zamierzasz karmić piersią. Dieta mamy karmiącej noworodka musi zawierać wystarczającą ilość (...) składników odżywczych dla dwóch osób. Co...

Karmienie piersią

Złote zasady dla karmiących piersią

Złote zasady dla karmiących piersią

dnia.Zdrowe przekąski Dieta kobiety karmiącej powinna opierać się na zdrowych wyborach. Jeśli masz ochotę na przegryzienie czegoś niezdrowego między posiłkami (...) jednocześnie zaspokoisz głód.Dzienne zapotrzebowanie...

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.

Dieta przyszłej mamy

Składniki odżywcze w ciąży

Składniki odżywcze w ciąży

Jednym z podstawowych elementów odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg ciąży jest właściwa dieta. Powinna zapewnić we właściwych proporcjach potrzebne składniki odżywcze.

Dieta przyszłej mamy

Odżywianie w czasie ciąży

Odżywianie w czasie ciąży

Dieta w ciąży powinna być przede wszystkim zdrowa. Musi być urozmaicona i dostarczać potrzebnych witamin i mikroelementów.

Dieta przyszłej mamy

Dieta kobiety w ciąży

Dieta kobiety w ciąży

Wyniki badań naukowców z Uniwersytetu Illinois wskazują, iż wysokotłuszczowa dieta kobiety w ciąży może przyczynić się do rozwoju cukrzycy u jej dziecka, nawet jeśli sama matka nie cierpi na cukrzycę ani otyłość.

Dieta przyszłej mamy

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki kobiety w ciąży

Zachcianki w ciąży to przywilej kobiety, która wchodzi w bardzo ważną fazę życia. Pamiętać jednak warto, że nie wolno tracić głowy i poddawać się ciążowemu apetytowi, gdyż może się to skończyć znacznym przybraniem na wadze.

#dziejesienazywo – Zdrowie

#dziejesienazywo: Nawyki żywieniowe Polaków

Chociaż prowadzenie zdrowego trybu życia jest w naszym kraju coraz bardziej popularne, niektórych nawyków żywieniowych szczególnie trudno jest nam się wyzbyć. Największym wyzwaniem jest dla nas wybór wartościowych przekąsek, na których przygotowanie...

Sprawdź, czy grożą Ci te choroby