Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety

Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków. Niemowlaki wypijają przeciętnie 850 ml mleka matki dziennie. Właśnie z tego powodu kobieta karmiąca naturalnie powinna szczególnie zadbać o swoją dietę. Dieta matki karmiącej musi zaspokoić potrzeby jej organizmu oraz potrzeby dziecka. Niedożywienie powoduje szybką utratę pokarmu, nawet w drugim-trzecim tygodniu karmienia. Dieta matki karmiącej po porodzie powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach i proporcjach. Są również pewne produkty, których powinno się unikać podczas karmienia piersią.

Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy dietyDieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Źródło zdjęć: © 123RF

Jadłospis matki karmiącej

Dietetycy podkreślają, że matka karmiąca musi otrzymywać dodatkowo około 500-1000 kcal dziennie w odniesieniu do normalnej diety. Powinna jeść 5-6 małych posiłków.

W ciągu doby matka karmiąca powinna spożywać:

  • produkty zbożowe: 8–9 porcji,
  • warzywa: 5–6 porcji,
  • owoce: 4–5 porcji,
  • mleko i produkty mleczne: 5 porcji,
  • ryby, drób, jaja, wędliny i inne produkty białkowe: 1,5–2 porcje,
  • tłuszcze: 3–4 porcje.

Dieta matki karmiącej [Specjalista radzi]

Głównym źródłem energii w diecie matki karmiące powinny być węglowodany złożone, w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału, m.in.: gruboziarniste kasze takie jak kasza gryczana, kasza jęczmienna czy kasza jaglana, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, ciemne makarony, brązowy ryż.

Prawidłowa dieta matki karmiącej powinna być wzbogacona również o produkty pełnoziarniste zamiast: białego chleba, białego ryżu, białego makaronu. Polecane są też ziemniaki, zawierające skrobię i powodujące uczucie sytości na długo.

Trzeba je dobrze zrównoważyć pod względem zawartości składników odżywczych.

  • Białko – należy zjadać 20 g więcej białka niż przed ciążą i porodem. Ważne w diecie matki karmiącej jest spożywanie białka zwierzęcego. Produkty bogate w białko, to: sery żółte, twaróg chudy, chude mięso, ryby i jaja.
  • Tłuszcz – powinien stanowić 35% wartości energetycznej całodziennych posiłków w diecie matki karmiącej. Warto wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak ryby morskie, oliwa, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej arachidowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u dziecka.
  • Węglowodany – pokrywają aż 55% dziennego zapotrzebowania energetycznego, warto pozyskiwać je z produktów zbożowych, jak chleb i kasze.

Ponadto należy pamiętać, że dieta matki karmiącej noworodka powinna być bogata w wapń, żelazo i witaminy. Składniki te należy pozyskiwać przede wszystkim z naturalnych pokarmów. Jeśli pojawią się niedobory, trzeba je uzupełniać preparatami farmakologicznymi.

Kobieta karmiąca ma zwiększone zapotrzebowanie na płyny, które wynosi 2–2,5 litra dziennie. Do zaspokojenia pragnienia korzystne są: woda mineralną niegazowana, soki owocowe rozcieńczone wodą oraz herbatki owocowe.

Przeciwwskazania w diecie matki karmiącej dotyczą:

  • surowego mięsa,
  • serów pleśniowych,
  • warzyw o silnym, drażniącym zapachu (czosnek, cebula),
  • alkoholu,
  • nadmiernej ilości mocnej herbaty i kawy,
  • napojów słodzonych i gazowanych,
  • produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty (żelki, napoje, konserwy, dania gotowe).

Pamiętaj, że karmienie piersią oznacza, że przekazujesz dziecku wszystko, co zjadasz. Niezdrowa żywność na pewno nie będzie dla malucha korzystna.

Składniki odżywcze w diecie matki karmiącej

Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w diecie matki karmiącej jest wyższe niż w okresie ciąży. W okresie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na witaminę A, witaminę D, witaminę C oraz witaminę B1 i witaminę B2. W okresie zimowym i wczesną wiosną trudno jest pozyskiwać te witaminy z pożywienia, ponieważ ich zawartość w produktach obniża się.

Poza tym, mniej tych witamin jest w przetworach mlecznych, ponieważ krowy w tym czasie nie korzystają z zielonej paszy i nie przebywają na słońcu i powietrzu. Istnieją specjalne suplementy diety dla matki karmiącej. Środki te są dostępne bez recepty, jednak przed ich zakupieniem i zażywaniem warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania, które potwierdzą konieczność przyjmowania tych preparatów.

W okresie naturalnego karmienia warto ograniczyć spożywanie przede wszystkim ostrych przypraw, jak pieprz, ziele angielskie (inaczej korzennik lekarski), gałka muszkatołowa, gdyż składniki te mogą przenikać do mleka matki i drażnić przewód pokarmowy dziecka. W diecie matki karmiącej wskazane jest używanie przypraw ziołowych i zielonych, jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek. Można używać soku z cytryny.

Kobieta karmiąca piersią powinna obserwować dziecko po zjedzeniu czosnku, gdyż przechodzi on do mleka i nadaje mu nieprzyjemny zapach i smak – dlatego też dziecku może ono nie smakować. Oczywiście, w tym szczególnym czasie, podobnie jak w ciąży, matka karmiąca powinna wystrzegać się palenia papierosów, picia alkoholu, nawet wina i piwa. Niewskazane jest picie mocnej herbaty i kawy. Ilość płynów należy zwiększyć o 1 litr, czyli dziennie należy wypijać minimum 2-2,5 l.

Źródła

  1. Brown J. Odżywianie w ciąży - przewodnik żywieniowy dla kobiet w ciąży i młodych matek, Mada, Warszawa 2002, ISBN 83-86170-75-1
  2. Lindemann O., Ortemberg A., Ciąża i poród naturalny, Bellona, Warszawa 2008, ISBN 978-83-11-10962-9
  3. Hayes E. Karmienie piersią, REA, Warszawa 2007, ISBN 83-7141-945-4
  4. Mub K. KARMIENIE PIERSIĄ - poradnictwo i promocja, MedPharm, Wrocław 2008, ISBN 978-83-60466-35-3

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?