Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia noworodków. Niemowlaki wypijają przeciętnie 850 ml mleka matki dziennie. Właśnie z tego powodu kobieta karmiąca naturalnie powinna szczególnie zadbać o swoją dietę. Dieta matki karmiącej musi zaspokoić potrzeby jej organizmu oraz potrzeby dziecka. Niedożywienie powoduje szybką utratę pokarmu, nawet w drugim-trzecim tygodniu karmienia. Dieta matki karmiącej po porodzie powinna uwzględniać wszystkie składniki pokarmowe w odpowiednich ilościach i proporcjach. Są również pewne produkty, których powinno się unikać podczas karmienia piersią.
1. Jadłospis matki karmiącej
Dietetycy podkreślają, że matka karmiąca musi otrzymywać dodatkowo około 500-1000 kcal dziennie w odniesieniu do normalnej diety. Powinna jeść 5-6 małych posiłków.
W ciągu doby matka karmiąca powinna spożywać:
- produkty zbożowe: 8–9 porcji,
- warzywa: 5–6 porcji,
- owoce: 4–5 porcji,
- mleko i produkty mleczne: 5 porcji,
- ryby, drób, jaja, wędliny i inne produkty białkowe: 1,5–2 porcje,
- tłuszcze: 3–4 porcje.
Głównym źródłem energii w diecie matki karmiące powinny być węglowodany złożone, w postaci produktów zbożowych z pełnego przemiału, m.in.: gruboziarniste kasze takie jak kasza gryczana, kasza jęczmienna czy kasza jaglana, pełnoziarnisty chleb, płatki owsiane, ciemne makarony, brązowy ryż.
Prawidłowa dieta matki karmiącej powinna być wzbogacona również o produkty pełnoziarniste zamiast: białego chleba, białego ryżu, białego makaronu. Polecane są też ziemniaki, zawierające skrobię i powodujące uczucie sytości na długo.
Trzeba je dobrze zrównoważyć pod względem zawartości składników odżywczych.
- Białko – należy zjadać 20 g więcej białka niż przed ciążą i porodem. Ważne w diecie matki karmiącej jest spożywanie białka zwierzęcego. Produkty bogate w białko, to: sery żółte, twaróg chudy, chude mięso, ryby i jaja.
- Tłuszcz – powinien stanowić 35% wartości energetycznej całodziennych posiłków w diecie matki karmiącej. Warto wybierać produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, jak ryby morskie, oliwa, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej arachidowy. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u dziecka.
- Węglowodany – pokrywają aż 55% dziennego zapotrzebowania energetycznego, warto pozyskiwać je z produktów zbożowych, jak chleb i kasze.
Ponadto należy pamiętać, że dieta matki karmiącej noworodka powinna być bogata w wapń, żelazo i witaminy. Składniki te należy pozyskiwać przede wszystkim z naturalnych pokarmów. Jeśli pojawią się niedobory, trzeba je uzupełniać preparatami farmakologicznymi.
Kobieta karmiąca ma zwiększone zapotrzebowanie na płyny, które wynosi 2–2,5 litra dziennie. Do zaspokojenia pragnienia korzystne są: woda mineralną niegazowana, soki owocowe rozcieńczone wodą oraz herbatki owocowe.
Przeciwwskazania w diecie matki karmiącej dotyczą:
- surowego mięsa,
- serów pleśniowych,
- warzyw o silnym, drażniącym zapachu (czosnek, cebula),
- alkoholu,
- nadmiernej ilości mocnej herbaty i kawy,
- napojów słodzonych i gazowanych,
- produktów zawierających sztuczne barwniki i konserwanty (żelki, napoje, konserwy, dania gotowe).
Pamiętaj, że karmienie piersią oznacza, że przekazujesz dziecku wszystko, co zjadasz. Niezdrowa żywność na pewno nie będzie dla malucha korzystna.
2. Składniki odżywcze w diecie matki karmiącej
Zapotrzebowanie na składniki odżywcze w diecie matki karmiącej jest wyższe niż w okresie ciąży. W okresie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na witaminę A, witaminę D, witaminę C oraz witaminę B1 i witaminę B2. W okresie zimowym i wczesną wiosną trudno jest pozyskiwać te witaminy z pożywienia, ponieważ ich zawartość w produktach obniża się.
Poza tym, mniej tych witamin jest w przetworach mlecznych, ponieważ krowy w tym czasie nie korzystają z zielonej paszy i nie przebywają na słońcu i powietrzu. Istnieją specjalne suplementy diety dla matki karmiącej. Środki te są dostępne bez recepty, jednak przed ich zakupieniem i zażywaniem warto skonsultować się z lekarzem i wykonać badania, które potwierdzą konieczność przyjmowania tych preparatów.
W okresie naturalnego karmienia warto ograniczyć spożywanie przede wszystkim ostrych przypraw, jak pieprz, ziele angielskie (inaczej korzennik lekarski), gałka muszkatołowa, gdyż składniki te mogą przenikać do mleka matki i drażnić przewód pokarmowy dziecka. W diecie matki karmiącej wskazane jest używanie przypraw ziołowych i zielonych, jak koperek, natka pietruszki, szczypiorek, majeranek. Można używać soku z cytryny.
Kobieta karmiąca piersią powinna obserwować dziecko po zjedzeniu czosnku, gdyż przechodzi on do mleka i nadaje mu nieprzyjemny zapach i smak – dlatego też dziecku może ono nie smakować. Oczywiście, w tym szczególnym czasie, podobnie jak w ciąży, matka karmiąca powinna wystrzegać się palenia papierosów, picia alkoholu, nawet wina i piwa. Niewskazane jest picie mocnej herbaty i kawy. Ilość płynów należy zwiększyć o 1 litr, czyli dziennie należy wypijać minimum 2-2,5 l.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.