Trwa ładowanie...

Dieta, która "działa" na raka krwi. Naukowcy zaprezentowali wyniki najnowszych badań

 Aleksandra Zaborowska
11.12.2024 08:20
Nadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi - dieta bogata w błonnik
Nadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi - dieta bogata w błonnik (Getty Images)

Naukowcy z Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) przedstawili wyniki pierwszego klinicznego badania wskazującego, że konkretny typ diety może opóźnić progresję szpiczaka mnogiego – rzadkiego i nieuleczalnego nowotworu krwi atakującego szpik kostny.

spis treści

1. Nadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi

Badanie objęło 20 uczestników z przednowotworowym zaburzeniem krwi i podwyższonym indeksem masy ciała (BMI), narażonych na rozwój szpiczaka mnogiego. Przez 12 tygodni otrzymywali posiłki roślinne bogate w błonnik, a przez kolejne 24 tygodnie uczestniczyli w sesjach coachingowych. Dwoje uczestników, u których przed badaniem obserwowano postępującą chorobę, wykazało znaczną poprawę. Po roku od rozpoczęcia badania żaden z uczestników nie przeszedł w stadium zaawansowane szpiczaka mnogiego.

- Wyniki tego badania ukazują siłę odżywiania – w szczególności diety roślinnej bogatej w błonnik – i pomagają lepiej zrozumieć, w jaki sposób może ona prowadzić do poprawy mikrobiomu i metabolizmu, budując silniejszy układ odpornościowy – powiedziała dr Urvi Shah, specjalistka ds. szpiczaka w MSK i prowadząca badanie NUTRIVENTION, cytowana przez Medicalxpress.

Zobacz film: "Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty"

- Te odkrycia dodatkowo pokazują, jak my, jako lekarze, możemy wzmocnić pacjentów - dodał.

Nowotwory krwi nie bolą. Powiększenie węzłów chłonnych może być jedynym objawem choroby
Nowotwory krwi nie bolą. Powiększenie węzłów chłonnych może być jedynym objawem choroby

Jak szacuje Polskie Towarzystwo Onkologiczne: każdego dnia w Polsce ponad czterysta osób dowiaduje się,

przeczytaj artykuł

2. Jak dieta zapobiegła progresji szpiczaka?

Szpiczak mnogi to drugi co do częstości występowania nowotwór krwi, który zazwyczaj rozwija się z wcześniejszych stanów, takich jak MGUS (monoklonalna gammapatia o nieokreślonym znaczeniu) i szpiczak "tlący się" we wczesnym, bezobjawowym stadium klinicznym. Badania wskazują, że osoby o niskiej jakości diety i zredukowanym spożyciu pokarmów roślinnych mają zwiększone ryzyko rozwoju tego nowotworu. Dodatkowo, osoby z podwyższonym BMI są dwukrotnie bardziej narażone na progresję szpiczaka niż te o prawidłowej masie ciała.

W trakcie badania uczestnicy byli zachęcani do spożywania dowolnych ilości pełnowartościowych produktów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełne ziarna i rośliny strączkowe. Te zmiany dietetyczne doprowadziły do istotnej poprawy jakości życia, zwiększenia wrażliwości na insulinę oraz zmniejszenia stanu zapalnego. Średnio uczestnicy stracili 8 proc. masy ciała po 12 tygodniach.

Po tych pozytywnych wynikach dr Shah rozpoczęła rekrutację do większego, wieloośrodowiskowego badania NUTRIVENTION-3, które obejmie 150 uczestników. Odkrycia te zostały potwierdzone w modelu myszy z "tlącym się" szpiczakiem, gdzie 44 proc. gryzoni karmionych dietą bogatą w błonnik nie doświadczyło progresji szpiczaka, w porównaniu do grupy na standardowej diecie, w której wszystkie myszy rozwinęły nowotwór.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze