Dieta, która "działa" na raka krwi. Naukowcy zaprezentowali wyniki najnowszych badań

Naukowcy z Memorial Sloan Kettering Cancer Center (MSK) przedstawili wyniki pierwszego klinicznego badania wskazującego, że konkretny typ diety może opóźnić progresję szpiczaka mnogiego – rzadkiego i nieuleczalnego nowotworu krwi atakującego szpik kostny.

Nadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi - dieta bogata w błonnikNadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi - dieta bogata w błonnik
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Nadzieja dla pacjentów z nowotworem krwi

Badanie objęło 20 uczestników z przednowotworowym zaburzeniem krwi i podwyższonym indeksem masy ciała (BMI), narażonych na rozwój szpiczaka mnogiego. Przez 12 tygodni otrzymywali posiłki roślinne bogate w błonnik, a przez kolejne 24 tygodnie uczestniczyli w sesjach coachingowych. Dwoje uczestników, u których przed badaniem obserwowano postępującą chorobę, wykazało znaczną poprawę. Po roku od rozpoczęcia badania żaden z uczestników nie przeszedł w stadium zaawansowane szpiczaka mnogiego.

- Wyniki tego badania ukazują siłę odżywiania – w szczególności diety roślinnej bogatej w błonnik – i pomagają lepiej zrozumieć, w jaki sposób może ona prowadzić do poprawy mikrobiomu i metabolizmu, budując silniejszy układ odpornościowy – powiedziała dr Urvi Shah, specjalistka ds. szpiczaka w MSK i prowadząca badanie NUTRIVENTION, cytowana przez Medicalxpress.

- Te odkrycia dodatkowo pokazują, jak my, jako lekarze, możemy wzmocnić pacjentów - dodał.

Produkty, które zmniejszają ryzyko raka prostaty

Jak dieta zapobiegła progresji szpiczaka?

Szpiczak mnogi to drugi co do częstości występowania nowotwór krwi, który zazwyczaj rozwija się z wcześniejszych stanów, takich jak MGUS (monoklonalna gammapatia o nieokreślonym znaczeniu) i szpiczak "tlący się" we wczesnym, bezobjawowym stadium klinicznym. Badania wskazują, że osoby o niskiej jakości diety i zredukowanym spożyciu pokarmów roślinnych mają zwiększone ryzyko rozwoju tego nowotworu. Dodatkowo, osoby z podwyższonym BMI są dwukrotnie bardziej narażone na progresję szpiczaka niż te o prawidłowej masie ciała.

W trakcie badania uczestnicy byli zachęcani do spożywania dowolnych ilości pełnowartościowych produktów roślinnych, takich jak owoce, warzywa, orzechy, nasiona, pełne ziarna i rośliny strączkowe. Te zmiany dietetyczne doprowadziły do istotnej poprawy jakości życia, zwiększenia wrażliwości na insulinę oraz zmniejszenia stanu zapalnego. Średnio uczestnicy stracili 8 proc. masy ciała po 12 tygodniach.

Po tych pozytywnych wynikach dr Shah rozpoczęła rekrutację do większego, wieloośrodowiskowego badania NUTRIVENTION-3, które obejmie 150 uczestników. Odkrycia te zostały potwierdzone w modelu myszy z "tlącym się" szpiczakiem, gdzie 44 proc. gryzoni karmionych dietą bogatą w błonnik nie doświadczyło progresji szpiczaka, w porównaniu do grupy na standardowej diecie, w której wszystkie myszy rozwinęły nowotwór.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. Medicalxpress

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"