Jakich produktów unikać przy atopowym zapaleniu skóry?
Atopowe zapalenie skóry (AZS) to przewlekła i nawrotowa choroba skóry o podłożu alergicznym, występująca u osób z predyspozycją genetyczną, ale dieta ma również ogromny wpływ na rozwój choroby.
1. Jak rozpoznać AZS?
Atopowe zapalenie skóry (AZS) charakteryzuje się występowaniem intensywnego świądu, suchością skóry oraz okresowo mogą występować zmiany zapalne i wysiękowe. AZS to jedna z najczęściej występujących chorób skóry wieku dziecięcego. Chorobie może towarzyszyć astma lub katar sienny. Symptomy atopowego zapalenia skóry u niemowląt i małych dzieci pojawiają się głównie na twarzy, tułowiu, pośladkach i kończynach po stronie wyprostnej.
Przyczyna atopowego zapalenia skóry jest nieznana, ale wiele wskazuje na połączenie wrodzonej skłonności do nadwrażliwości skóry z nieprawidłowym funkcjonowaniem układu odpornościowego. W łagodzeniu objawów choroby duże znaczenie ma dieta oraz probiotyki.
2. Mikroflora jelitowa u dziecka
To właśnie od mikroflory jelitowej, czyli bakterii zasiedlających przewód pokarmowy, zależy prawidłowy rozwój układu immunologicznego, w szczególności w okresie noworodkowo-niemowlęcym. Mikroflora jelitowa pobudza rozwój układu limfatycznego powiązanego z przewodem pokarmowym – jest to tak zwany układ GALT.
Układ ten jest integralną częścią układu immunologicznego błon śluzowych, które spełniają ważną funkcję w organizmie. Jest to bowiem pierwsza linia obrony organizmu przed szkodliwymi czynnikami. Ponadto błony śluzowe mają kluczowe znaczenie dla rozwoju właściwej reakcji organizmu na działanie czynników zewnętrznych.
3. Czego nie jeść przy atopowym zapaleniu skóry?
Przyjmowanie probiotyków jest ważne, ale nie należy zapominać również o właściwym sposobie odżywiania. Aby zmniejszyć ryzyko atopowego zapalenia skóry u niemowlaka, matki karmiące piersią powinny unikać spożywania produktów alergizujących.
W przypadku nieco starszych dzieci z atopowym zapaleniem skóry, warto wyeliminować z jadłospisu jaja, mleko krowie, kefiry, jogurty, soję oraz pszenicę. Badania wykazały, że dochodzi do wyraźnego złagodzenia objawów choroby po rezygnacji z tych właśnie produktów.
W przypadku dorosłych z atopowym zapaleniem skóry do zaostrzenia symptomów choroby dochodzi zwykle po spożyciu jabłek, marchwi, selera oraz orzechów laskowych. Objawy AZS nasilają również sztuczne barwniki i aromaty dodawane do jedzenia, produkty mleczne takie jak kefiry czy jogurty, ryby, margaryna, owoce morza, szpinak, pomidory, a także napoje zawierające substancje pobudzające, czekolada, rośliny strączkowe, potrawy smażone oraz wysoko przetworzone.
Wyeliminowanie ich z diety może być więc korzystne. Należy jednak zadbać o to, aby w jadłospisie osoby z atopowym zapaleniem skóry nie zabrakło ważnych składników odżywczych. Dieta powinna być zbilansowana i bogata w witaminy oraz minerały.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.