Dieta roślinna a zdrowie. Wyniki badania na 400 tys. osób
Stosowanie diety opartej przede wszystkim na produktach roślinnych może istotnie zmniejszać ryzyko rozwoju chorób przewlekłych – zarówno pojedynczych, jak i współwystępujących. Do takich wniosków doszli naukowcy z Uniwersytetu Wiedeńskiego, Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem (IARC) oraz Uniwersytetu Kyung Hee w Seulu. Wyniki ich analiz opublikowało czasopismo "Lancet Healthy Longevity".
W tym artykule:
Dieta roślinna a zdrowie – wyniki międzynarodowego badania
Badacze przeanalizowali dane ponad 400 tys. osób w wieku 37–70 lat pochodzących z sześciu krajów Europy: Włoch, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii i Danii. Informacje dotyczące nawyków żywieniowych i stanu zdrowia czerpano z długoterminowego badania EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) oraz brytyjskiej bazy medycznej UK Biobank.
Okazało się, że dieta bogata w warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i rośliny strączkowe, a jednocześnie ograniczająca mięso i produkty zwierzęce, wiąże się z niższym ryzykiem wystąpienia nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy typu 2. Co ważne, pozytywne efekty widoczne były nie tylko u osób starszych, ale również u młodszych dorosłych. Analiza danych z UK Biobank pokazała, że osoby najściślej przestrzegające zasad zdrowej diety roślinnej miały aż o 32 proc. niższe ryzyko wielochorobowości w porównaniu z tymi, którzy spożywali mniej produktów pochodzenia roślinnego.
Wielochorobowość, czyli współwystępowanie co najmniej dwóch przewlekłych schorzeń u jednej osoby, stanowi narastające wyzwanie zdrowotne w starzejących się społeczeństwach. Dlatego – jak podkreślają autorzy – nawet częściowe przejście na dietę z przewagą roślin może znacząco poprawić jakość życia.
Jakie produkty wpływają na stan zapalny? Dr Parol odpowiada
Dieta oparta na produktach roślinnych sprzyja zdrowiu i klimatowi
– Nie trzeba całkowicie rezygnować z produktów zwierzęcych. Już przejście na dietę opartą w większym stopniu na roślinach może przynieść pozytywne efekty – zaznacza główna autorka badania Reynalda Cordova, cytowana w materiałach prasowych.
Z kolei prof. Karl-Heinz Wagner z Uniwersytetu Wiedeńskiego przypomina, że dieta roślinna to nie tylko zdrowie, lecz także troska o środowisko. Zmniejszenie spożycia mięsa wiąże się bowiem z ograniczeniem emisji gazów cieplarnianych i korzystnym wpływem na klimat.
Rola profilaktyki
Profilaktyka ma kluczowe znaczenie – lepiej zapobiegać niż leczyć. Zmiana nawyków żywieniowych, większy udział produktów roślinnych w codziennym jadłospisie oraz regularna aktywność fizyczna mogą znacząco ograniczyć ryzyko wystąpienia wielu poważnych schorzeń. Nie musi to być wyczynowy sport, wystarczy regularny ruch, taki jak codzienny spacer, jazda na rowerze czy lekkie ćwiczenia w domu. Kluczowa jest systematyczność, a nie wysiłek ponad siły. Takie działania są znacznie skuteczniejsze i mniej kosztowne niż późniejsze leczenie zaawansowanych chorób, a jednocześnie poprawiają jakość życia i wydłużają jego długość.
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.