Dieta w białaczce

Leczenie białaczki to przede wszystkim uciążliwa dla pacjentów i osłabiająca ich organizmy chemioterapia. Jednak coraz częściej słyszy się, że zdrowa dieta w chorobie nowotworowej potrafi znacząca wspomóc leczenie białaczki i zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii.

Jeśli chory nie odczuwa skutków ubocznych leczenia, dieta przy białaczce nie odbiega zbytnio od zwykłej, zdrowej diety, zawierającej antyoksydanty, witaminy i minerały. Jest ona polecana także dla osób zdrowych i chorych na inne rodzaje chorób nowotworowych.

W chorobie nowotworowej i podczas jej leczenia trzeba pamiętać, że wiedza na temat tego co zdrowe i przynosi korzyść to jedno, a podejście psychiczne oraz wpływ chemioterapii na zachowanie i zmiany w organizmie to drugie dlatego warto na początku dodać wstęp o skutkach ubocznych.

Zobacz film: "Białaczka"

1. Bilansowanie zdrowej diety w chorobie nowotworowej

Zdrowa dieta dla osób chorych na choroby nowotworowe, to przede wszystkim produkty zawierające substancje o działaniu antyoksydacyjnym (m. in. witaminę C, E, A, beta-karoten, flawonoidy, cynk i selen). Zapobiegają one utlenianiu i starzeniu się komórek i neutralizują wolne rodniki, ale nie udowodniono jeszcze w stu procentach ich efektywności w leczeniu białaczki.

Zdrowa dieta zawierająca antyoksydanty to przede wszystkim produkty, takie jak:

  • zielona herbata,
  • jabłka,
  • cebula,
  • marchew,
  • czosnek,
  • jagody,
  • kurkuma (kurkumina),
  • wino czerwone wytrawne w niewielkich ilościach (resweratrol),
  • pomidorwy i jego przetwory (likopen),
  • wszelkiego rodzaju kapusta,
  • brukselka (indolo-3-karbinol),
  • brokuł i jego kiełki (sulforafan),
  • maliny,
  • żurawina,
  • poziomki (kwas elagowy),
  • borówki,
  • jeżyny (delfinidyna).

Antyoksydanty nie leczą białaczki, pomagają organizmowi w większym stopniu regenerować się - zarówno w związku z chorobą, jak i jej leczeniem. Witamina C może zmniejszać nieprzyjemne skutki uboczne chemioterapii, witamina E natomiast zmniejsza ryzyko infekcji. Beta-karoten, według niektórych badań, spowalnia rozprzestrzenianie się choroby.

1.1. Węglowodany

Osoba chora na białaczkę potrzebuje węglowodanów, by zachować odpowiednią ilość energii. Węglowodany w diecie powinny pochodzić z warzyw i owoców, zamiast z makaronów, białego ryżu czy ziemniaków. Warto dostarczyć organizmowi wystarczająco dużo energii, aby mógł podjąc walkę z chorobą.

1.2. Tłuszcze

Tłuszcze to także, wbrew pozorom, zdrowa dieta. Należy tylko wybierać tłuszcze wielonienasycone, a unikać tych nasyconych i trans. Dobre tłuszcze znajdziesz w:

1.3. Zdrowa dieta a błonnik

Błonnik zawarty w pełnych ziarnach, owocach i warzywach, to także część zdrowej diety. Usprawnia on układ trawienny i wydalniczy. Dzięki temu wiele szkodliwych substancji jest wydalanych z organizmu. Także probiotyki wzbogacające florę bakteryjną jelit mogą okazać się pomocne.

2. Czego unikać w diecie podczas leczenia białaczki?

W zdrowej diecie, wspomagającej leczenie białaczki, zakazane są:

  • surowe mięso (tatar, sushi),
  • żywność typu fast food,
  • potrawy smażone,
  • potrawy wędzone,
  • żywność przetworzona,
  • nadmiar alkoholu,
  • słodkie napoje,
  • nadmiar soli,
  • produkty zawierające chemiczne konserwanty, np.: związki azotu (azotyn sodu–E250),
  • gotowe wyroby cukiernicze, które często zawierają margaryny obfitujące w izomery trans kwasów tłuszczowych,
  • produkty, które mogą być skarzone aflatoksynami, grzybami i pleśniami w ogóle,

Niewskazane jest również częste spożywanie nieprawidłowo ugrillowanych potraw – zwęglone produkty zawierają węglowodory aromatyczne o działaniu rakotwórczym. Nie należy również przekraczać wartości energetycznej diety powyżej całkowitej przemiany materii.

Każda choroba nowotworowa osłabia organizm. Białaczka niszczy odporność organizmu na infekcje, dlatego należy zawsze dokładnie myć wszystkie owoce i warzywa, dobrze jest także je obierać ze skórki i gotować. Zmniejszy to ryzyko dostania się bakterii do organizmu chorego.

Trzeba także pamiętać, że zdrowa dieta to nie to samo co łykanie suplementów diety. Badania jak na razie nie potwierdzają, że wyizolowane witaminy pomagają w walce z rakiem. Natomiast witaminy w ich naturalnej formie (w owocach i warzywach świeżych lub mrożonych) mogą przynieść wymierne korzyści.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!