Trwa ładowanie...

Dietetyk kliniczny - kim jest i czym się zajmuje

Dietetyk to specjalista, do którego udajemy się, aby pozbyć się złych nawyków żywieniowych, zwlaczyć nadmierne kilogramy i poczuć się dobrze we własnej skórze. Z prawnego punktu widzenia dietetyk nie jest lekarzem, ponieważ nie skończył żadnego kierunku medycznego. Nie może też wystawiać recept ani skierowań. Niemniej jednak istnieje specjalizacja, która pozwala zdobyć kompetencje w zakresie żywienia podczas choroby. Tym właśnie zajmuje się dietetyk kliniczny. Jak nim zostać i kiedy się do niego zwrócić?

Zobacz film: "Małgorzata Rozenek przypomina o swoich dietetycznych pudełkach"

spis treści

1. Kim jest dietetyk kliniczny?

Dietetyk kliniczny to osoba, która specjalizuje się w zdrowym żywieniu i dopasowuje dietę do stanu zdrowia swoich pacjentów. To mogą być choroby ciężkie, takie jak nowotwory lub przewlekłe, ale o lżejszych objawach.

Choć żywienie podczas choroby kojarzy się tylko z ciężkimi przypadkami i żywieniem pozajelitowym, w rzeczywistości praca dietetyka klinicznego polega na czymś innym. To specjalista, który posiada szeroką wiedzę na temat podstawowych jednostek chorobowych, których leczenie może wymagać zmiany nawyków żywieniowych (np. cukrzycy). Wie, jak należy podejść do żywienia w chorobie i jak dopasować dietę, aby zatrzymać jej rozwój i pomóc wrócić pacjentom do pełnego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Ma także spore kompetencje w układaniu diety, która uwzględnia zależności między układem pokarmowym a nerwowym, krwionośnym czy jakimkolwiek innym w organizmie człowieka.

1.1. Czym zajmuje się dietetyk kliniczny?

Zadaniem dietetyka klinicznego jest przeprowadzenie wywiadu żywieniowego a także ustalenie, z jakimi dolegliwościami zmaga się pacjent. Na tej podstawie może postawić wstępną diagnozę (jeśli pacjent nie wie, skąd biorą się jego objawy) i zalecić wykonanie określonych badań (przy czym nie może wypisać skierowania, to jedynie jego sugestia). Może także zalecić zakup suplementów diety bez recepty, które będą mogły pomóc przywrócić pacjentowi dobre samopoczucie.

Jeśli zaś pacjent zgłasza się do dietetyka wiedząc, z jakimi chorobami się zmaga, specjalista na podstawie aktualnych (nie starszych niż 12 miesięcy) badań krwi i ogólnego wywiadu lekarsko-żywieniowego ustala dietę na kolejne tygodnie. Może także pomóc w opracowaniu treningów (jeśli ma takie kompetencje) i przekazuje pacjentowi wskazówki na temat tego, czego powinien unikać w swojej diecie, a po co sięgać znacznie częściej.

2. Kiedy warto zgłosić się do dietetyka klinicznego?

Dietetyk kliniczny nie tylko pomaga rozprawić się z otyłością czy fatalnymi nawykami żywieniowymi, ale także pomaga w walce o lepsze samopoczucie. Dlatego warto zgłosić się do niego w przypadku zmagania się z takimi chorobami, jak:

  • cukrzyca
  • insulinooporność
  • hipoglikemia
  • niedoczynność i nadczynność tarczycy
  • choroba Hashimoto
  • choroba Gravesa-Basedowa
  • refluks żołądkowo-przełykowy
  • choroba wrzodowa
  • wrzodziejące zapalenie jelit
  • zespół jelita drażliwego (IBS)
  • przerost flory bakteryjnej jelit (SIBO)
  • łuszczyca
  • atopowe zapalenie skóry (AZS)
  • zaburzenia miesiączkowania
  • anemia i niedorwistość
  • nadciśnienie
  • osteoporoza
  • dna moczanowa

Dodatkowo warto powiedzieć dietetykowi klinicznemu o wszystkich swoich dolegliwościach, wtedy być może skieruje nas na dalsze badania i poradzi, co możemy zrobić, aby wyeliminować problem. Nie należy także ukrywać przed nim żadnych nawyków żywieniowych ani nietolerancji pokarmowych (nawet tych niepotwierdzonych testami), a przed wizytą prowadzić przez jakiś czas dzienniczek, aby ocenić, jakie jedzenie nam służy, a po jakim czujemy dolegliwości.

3. Jak zostać dietetykiem klinicznym?

W praktyce dietetykiem klinicznym może nazwać się każdy dietetyk, który posiada własny gabinet i przyjmuje pacjentów z różnymi dolegliwościami. Zdecydowanie korzystniej jednak szkolić się w tym kierunku, ponieważ zwiększa to zaufanie pacjentów. Aby zostać dietetykiem klinicznym, najpierw należy skończyć studia na kierunku dietetyka, a dopiero później ukończyć specjalizację kliniczną.

Istnieją także studia podyplomowe i kursy dla dietetyków, które pozwalają uzyskać wiedzę na temat najczęstsych chorób, które wymagają specjalnego traktowania dietetycznego i stosowania odpowiednio skomponowanych planów żywieniowych.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.