Działa na ból jak lekarstwo. Ekspert mówi, dlaczego warto jeść ananasa
Soczyste, słodkie i orzeźwiające. Ananasy od wieków cieszą się popularnością nie tylko jako smaczny dodatek do deserów i dań głównych, ale również jako naturalne wsparcie zdrowia. To prawdziwa bomba składników odżywczych, enzymów i antyoksydantów, które wspierają organizm na wielu poziomach.
W tym artykule:
Ananas - wartości odżywcze
Jedna filiżanka świeżego ananasa (165 g) zawiera tylko ok. 75 kcal, a jednocześnie dostarcza:
- 88 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C,
- ponad 100 proc. na mangan,
Rokitnik, czyli rosyjski ananas
- 11 proc. na witaminę B6,
- 10 proc. na błonnik,
- 5–20 proc. dziennego zapotrzebowania na potas, magnez, miedź i żelazo.
Ananas - właściwości
Działanie przeciwzapalne i wspomagające gojenie
Ananas jest naturalnym źródłem bromelainy - enzymu proteolitycznego, który wspomaga rozkład białek, ale również działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo.
Według przeglądu badań opublikowanego w "Biomedical Reports" (2016), bromelaina może redukować obrzęki i ból pooperacyjny, a także wspierać gojenie ran i zmniejszać siniaki.
- Ananas zawiera bromelainę, naturalny enzym o silnych właściwościach przeciwzapalnych. Wykazano, że pomaga zmniejszyć obrzęk i ból stawów, co czyni go pomocnym dodatkiem do diety osób z zapaleniem stawów. Wspomaga również trawienie i funkcje odpornościowe, które odgrywają rolę w tym, jak organizm radzi sobie ze stanem zapalnym - mówi dr Daniel Swain, specjalista medycyny rodzinnej, zajmujący się także leczeniem bólu.
Ekspert zaznaczył, że owoc działa jak lek z ibuprofenem, ale nie powoduje skutków ubocznych.
Bogactwo przeciwutleniaczy
Ananas zawiera silne antyoksydanty, flawonoidy i związki fenolowe, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym. Jak pokazują badania, przewlekły stres oksydacyjny może przyczyniać się do rozwoju nowotworów, chorób serca i zaburzeń neurodegeneracyjnych.
Wspomaganie odporności
Witamina C, której ananas dostarcza w dużych ilościach, jest kluczowa dla funkcjonowania układu odpornościowego. Wzmacnia aktywność białych krwinek i chroni komórki przed patogenami. Przegląd badań z "Nutrients" (2017) wskazuje, że osoby spożywające odpowiednie ilości witaminy C rzadziej chorują i szybciej wracają do zdrowia.
Lepsza regeneracja po wysiłku
Dzięki działaniu bromelainy i witaminy C ananas może wspomagać regenerację mięśni po intensywnym wysiłku. Zmniejsza stany zapalne i mikrourazy mięśniowe, co może skrócić czas potrzebny na powrót do treningów. To potencjalnie wartościowy składnik diety sportowców.
Wspiera zdrowie kości
Zawartość manganu (ponad 100 proc. dziennej normy w jednej porcji) sprawia, że ananas może wspomagać mineralizację kości i przeciwdziałać osteoporozie, szczególnie u osób starszych. Mangan uczestniczy także w syntezie kolagenu i enzymów antyoksydacyjnych.
Wspomaga trawienie
Bromelaina pomaga rozkładać białka, wspomagając procesy trawienne. Dodatkowo, błonnik zawarty w miąższu ananasa reguluje pracę jelit, wspiera mikrobiom i zapobiega zaparciom.
Czy ananas zapobiega nowotworom?
Badania wstępne sugerują, że bromelaina może hamować wzrost komórek nowotworowych, a także wspierać apoptozę (programowaną śmierć komórek rakowych). W badaniu "Anticancer Drugs" (2010), bromelaina wykazała aktywność cytotoksyczną wobec komórek raka jelita grubego i płuc w warunkach in vitro.
Jednocześnie dietetycy przypominają, że ananas nie jest lekiem przeciwnowotworowym, ale może stanowić element diety wspierającej profilaktykę, obok innych warzyw i owoców.
Ananas w kuchni
Duże ilości ananasa (kilka porcji dziennie) mogą powodować u niektórych osób pieczenie języka, nudności lub biegunkę, najczęściej z powodu wrażliwości na bromelainę.
Spożycie niedojrzałych owoców może prowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka, a osoby z alergią na ananasa powinny unikać jego spożycia i przetworów z bromelainą.
Jak włączyć ananasa do codziennej diety?
- w postaci świeżych plastrów, jako zdrowa przekąska,
- w smoothie z jogurtem ,
- na grillu z dodatkiem mięty i soku z limonki,
- w sałatkach owocowych i warzywnych, w daniach typu stir-fry, a nawet w wersji pieczonej.
Ananas to znacznie więcej niż egzotyczny smak i soczysta słodycz. To naturalne źródło składników wspierających odporność, trawienie, kości i regenerację. Choć nie zastąpi leków, może być wartościowym składnikiem diety prozdrowotnej.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- FoodData Central
- Biomedical Reports
- Anticancer Drugs
- Nutrients
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.