Popularny słodzik może nasilać apetyt. Badacze sprawdzili, jak działa na mózg
Popularny słodzik może wywołać odwrotny skutek do zamierzonego. Naukowcy odkryli, że może wzmagać apetyt, podczas gdy stosowany jako zamiennik cukru jest przecież uznawany za zdrowszą opcję.
Popularny słodzik zwiększa apetyt
Najnowsze badania opublikowane w "Nature Metabolism" sugerują, że sukraloza, jeden z najczęściej stosowanych zamienników cukru, może zwiększać apetyt. Odkryli, że ten sztuczny słodzik zmienia aktywność mózgu, co może prowadzić do większego spożycia kalorii.
W badaniu wzięło udział 75 uczestników, którzy pili wodę, napój słodzony sukralozą lub cukrem, a następnie poddawani byli badaniom rezonansem magnetycznym, badaniom krwi i ocenie poziomu głodu.
Okazało się ci, którzy spożywali sukralozę miały zwiększoną aktywność mózgu. W porównaniu do osób, które spożywały cukier, czuli się bardziej głodni.
Badania krwi wykazały natomiast, że sukraloza nie zwiększała poziomu kluczowych hormonów, takich jak insulina i GLP-1, które sygnalizują uczucie sytości.
Mózg czeka na zastrzyk energii
Dr Kathleen Alanna Page z Keck School of Medicine wyjaśnia, że mózg oczekuje zastrzyku energii po odczuciu słodkości, ale w przypadku sukralozy tego zastrzyku nie ma.
To "niedopasowanie" między smakiem a kaloriami może zakłócać sygnały głodu w mózgu, prowadząc do silniejszego łaknienia i zmiany nawyków żywieniowych.
Naukowcy rozpoczęli już kolejne badania, aby zbadać, jak słodziki bezkaloryczne wpływają na rozwijające się mózgi dzieci i młodzieży, które są największymi konsumentami cukru i jego zamienników.
Wyniki tych badań mają dostarczyć nowych informacji na temat wpływu sztucznych słodzików na zdrowie.
Źródła
- Nature Metabolism
- medicaldaily.com
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.