Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Fosforany wapnia – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Avatar placeholder
12.01.2022 17:14
Fosforany wapnia
Fosforany wapnia (Adobe Stock)

Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczne i sól wapniowa kwasu fosforowego. Choć występują naturalnie w przyrodzie jako niejednorodna skała, substancję najczęściej pozyskuje się na drodze procesów chemicznych. Jakie właściwości ma Ca3(PO4)2? Jakie ma znaczenie?

spis treści

1. Co to są fosforany wapnia?

Fosforany wapnia to nieorganiczne związki chemiczne i sól wapniowa kwasu fosforowego. Naturalnie występuje w Maroku, Izraelu, Egipcie, na Filipinach i na półwyspie Kolskim. To niejednorodna skała, która w swojej strukturze zawiera inne substancje, takie jak wapień czy piasek.

Z fosforanu wapnia (Ca3(PO4)2), głównie z hydroksyapatytu, zbudowane są kości i zęby kręgowców. Związek występuje naturalnie także w owocach i warzywach. Można go również otrzymać poprzez działanie kwasu fosforowego na węglan wapnia w ilościach stechiometrycznych.

Fosforan wapnia można spotkać także pod innymi nazwami. Najczęściej stosowana jest jego nazwa zwyczajowa, czyli fosforyt czy fosforan V wapnia. Jest białą, bezzapachową substancją stałą, która posiada krystaliczną budowę. Nie rozpuszcza się w wodzie, wykazuje wysoką biokompatybilność i biodegradowalność z ludzką tkanką kostną.

2. Zastosowanie fosforanu wapnia

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Występujący w przyrodzie fosforan wapnia na dużą skalę jest wykorzystywany do produkcji nawozów fosforowych. Jest również substratem do otrzymywania fosforu. Często używa się go jako biomateriał pod nazwą TCP (od tricalcium phosphate). To także dodatek do żywności (E 341). Wraz z kwasem cytrynowym (E330) czy kwasem askorbinowym (E300) należy do grupy przeciwutleniaczy i regulatorów kwasowości (związki o symbolach z zakresu E300-E399).

Zadaniem antyoksydantów jest ochrona tłuszczu przed jełczeniem. Z kolei regulatory kwasowości wpływają na kwasowość oraz czynnik pH produktów spożywczych. Dzięki swoim właściwościom hamują rozwój bakterii, pleśni oraz grzybów.

Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności to:

  • E 338 kwas fosforowy,
  • E 339 fosforany sodu,
  • E 340 fosforany potasu,
  • E 341 fosforany wapnia,
  • E 343 fosforany magnezu,
  • E 450 difosforany,
  • E 451 trifosforany,
  • E 452 polifosforany.

3. Właściwości fosforanów

Fosforany mają wiele właściwości. To między innymi:

  • zdolność buforowania i stabilizacji pH środowiska,
  • działanie emulgujące i dyspergujące,
  • zwiększanie zdolności wiązania wody i uczestniczenie w tworzeniu tekstury,
  • ograniczanie utleniania tłuszczów i innych składników,
  • działanie bakeriostatyczne (ograniczenie rozwoju niektórych drobnoustrojów),
  • zdolność do zabezpieczania substancji sypkich przed zbrylaniem się.

Fosforany to jedne z podstawowych jonów wewnątrzkomórkowych, które biorą udział w metabolizmie węglowodanów, białek i tłuszczów, a także procesach magazynowania i przekazywania energii. Wpływają na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i zachowanie prawidłowej struktury oraz funkcjonowania tkanki kostnej. E341 jest doskonałym buforem, wykazuje właściwości stabilizujące oraz wzmaga działanie antyoksydantów.

4. Fosforany w żywności

Fosforany wapnia można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak pieczywo, chipsy czy produkty sypkie: proszek do pieczenia, przyprawy, galaretki, budynie. Są również obecne w serkach topionych i coli. Można je znaleźć w mleku w proszku, napojach bezalkoholowych i wysokoprocentowych, miodzie pitnym i odżywkach dla sportowców czy warzywach w puszkach.

Fosforany często są stosowane w przemyśle mięsnym, ponieważ zwiększają soczystość i kruchość, polepszają barwę, zwiększają wydajność wyrobów, zmniejszają wyciek wody podczas obróbki termicznej oraz przedłużają trwałość produktu. Stosuje się je także do produkcji past do zębów, proszków do prania dla niemowląt, suplementów diety, odżywek dla sportowców i nawozów sztucznych.

5. Szkodliwość fosforanu wapnia

Fosforany nie są uważane za szkodliwe, a normy ich dodawania do żywności regulują przepisy Unii Europejskiej. Dopuszczalna dzienna dawka E341 wynosi dla dorosłego człowieka 70 mg na kilogram masy ciała. Zasadniczo przeciwutleniacze i regulatory kwasowości nie mają negatywnego wpływu na organizm.

Na skutki uboczne ich działania mogą być narażone osoby posiadające wrażliwy układ pokarmowy i zmagające się z alergiami. Pojawić się u nich mogą działania niepożądane, takie jak wysypka skórna, zaburzenia oddychania czy zaczerwienienie oczu. W przypadku dzieci nadmiar fosforanów może skutkować nadpobudliwością.

Z czasem nadmiar fosforanów w diecie prowadzi do rozregulowania gospodarki mineralnej organizmu, co skutkuje upośledzonym wchłanianiem wapnia i syntezy witaminy D i osteoporozy. Choć fosforany (nie tylko fosforany wapnia) są dodawane do niemal każdego rodzaju żywności, nie oznacza to, że jako konsumenci nie mamy wyboru i jesteśmy na nie skazani. Co robić, czy ograniczać ich podaż? Warto czytać etykiety, zwracać uwagę na skład i wybierać żywność bez potencjalnie szkodliwych dodatków.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze