Galangal – właściwości i zastosowanie

Swoim wyglądem przypomina imbir. Niestety, chociaż w Polsce był już kiedyś popularny za sprawą Tatarów, nadal nie odzyskał dawnego miejsca w kuchni. Galanga lub galangal to przyprawa o charakterystycznym imbirowo-pieprzowym smaku i zapachu. Rzadko dostępny w supermarketach, nie jest jednak przyprawą całkowicie nie do zdobycia.

Bardzo często można go kupić podczas festiwali związanych z kuchnią, jedzeniem, sklepach specjalizujących się w sprzedaży egzotycznych produktów, przez internet oraz w niektórych tajskich restauracjach. 100 g sproszkowanego galangalu kosztuje ok. 10 złotych, świeże kłącze o takiej samej wadze kosztuje dokładnie tyle samo. Ta aromatyczna przyprawa jest ceniona nie tylko ze względu na walory smakowe, ale także na właściwości prozdrowotne, które powinieneś poznać.

Obraz
Źródło zdjęć: © Zdjęcie galanga / Shutterstock
Katarzyna Krupka

/ 5Naturalna metoda w walce z rakiem

Roślina jest wykorzystywana jako naturalny środek pobudzający, podobnie jak żeń-szeń czy guarana. Galanga niweluje zmęczenie, a także rozjaśnia umysł. Naukowcy z londyńskiego King's College dowiedli również, że ma właściwości antynowotworowe – osłabia patogeny, wzmacniając jednocześnie system odpornościowy organizmu. Znajdujący się w niej składnik z grupy flawonoli, zwany galanginą, blokuje rozwój komórek raka piersi. Jest częstym składnikiem syropów na kaszel, leków ziołowych oraz homeopatycznych.

/ 5Przyprawa na problemy trawienne

Obraz
© Zdjęcie galanga / Shutterstock

Galangal jest stosowany jako naturalny środek na dolegliwości związane z chorobą lokomocyjną czy morską. W aptekach bez problemu powinieneś dostać tabletki z dodatkiem wyciągu z rośliny. Azjaci mający stały dostęp do galanganu - spożywają obrane kłącza. Świetnie działają na wszelkie problemy z przewodem pokarmowym, takie jak problemy z trawieniem, wrzody żołądka, słaby metabolizm. Redukują mdłości. Nalewkę z dodatkiem galangalu wykorzystuje się podczas niestrawności, biegunki, a także po obfitym posiłku, aby przyspieszyć trawienie.

/ 5Naturalny środek na mocne włosy

Obraz
© Źródło: 123RF

Olej galangal jest wykorzystywany jako środek leczniczy na skórę głowy – dzięki temu, że pobudza krążenie, przyspiesza porost włosów. Kwasy tłuszczowe, które zawiera przyprawa, poprawiają kondycję włosów cienkich, pozbawionych życia. Sok z galangalu możesz połączyć z olejkiem z jojoba i własnoręcznie przygotować miksturę, której wcieranie w skórę głowy poprawi kondycję i wygląd włosów, a także pomoże pozbyć się łupieżu. Galangal zawiera również cynk oraz fosfor, które wzmocnią suche i łamliwe kosmyki. Roślina zapewni włosom sprężystość, połysk i piękny zapach.

/ 5Galangal poprawia wygląd skóry

Obraz
© Źródło: 123RF

Galangal ma doskonały wpływ na kondycję skóry. Sok z rośliny zawiera aż 40 antyoksydantów opóźniających procesy starzenia się organizmu. Dzięki nim skóra zachowuje młodzieńczy wygląd na dłużej. Jest wykorzystywany w leczeniu oparzeń, gdyż przynosi ulgę i przyspiesza proces gojenia się. Wystarczy przykładać do chorego miejsca świeży plasterek galangalu.

Zioło usuwa z organizmu szkodliwe toksyny i poprawia krążenie krwi, dzięki czemu do tkanek skóry są uwalniane substancje odżywcze. Niszczy bakterie na skórze dzięki silnym właściwościom antyseptycznym, a także pomaga pozbyć się trądziku.

/ 5Galangal w kuchni

Obraz
© Zdjęcie zupy / Shutterstock

Galangal jest dobrym źródłem błonnika, dlatego powinien znaleźć się w diecie osób pragnących zrzucić kilka dodatkowych kilogramów. Pomaga pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Jest bogaty w żelazo, sód, witaminy A, C oraz flawonoidy. Roślina jest wykorzystywana głównie jako składnik tajskich i chińskich potraw. Galangal możesz również dodać do zup, np. cebulowej, a także nalewek, curry czy kurczaka. Świetnie komponuje się z trawą cytrynową, sokiem z limonki, chilli oraz mleczkiem kokosowym.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców