Gastryna - charakterystyka, wskazania do badania, przygotowanie i opis badania, wydzielanie

Gastryna jest hormonem produkowanym przez komórki endokrynne przewodu pokarmowego. Komórki te znajdują się na początku dwunastnicy, a także w części żołądka. Gastryna jest mieszaniną różnych związków. Gastryna ma wpływ na wydzielanie kwasu solnego oraz na stan błony śluzowej żołądka. Kiedy więc należy wykonać badanie gastryny i jak się je wykonuje?

spis treści

1. Gastryna – charakterystyka

Gastryna jest mieszaniną wielu peptydów, takich jak: gastryna-14, preprogastryna, progastryna, gastryna-34, gastryna-17, największą aktywnością odznacza się związek zawierający 14 aminokwasów. Stężenie gastryny w części proksymalnej dwunastnicy jest dwa razy mniejsze niż w części dystalnej żołądka. Gastryna jest produkowana także przez komórki mózgowe.

Zobacz film: "Polacy żyją aż 7 lat krócej niż Szwedzi"

Gastryna wzmaga aktywność przewodu pokarmowego, a także wzmaga przepływ krwi narządów wewnętrznych. Można wyróżnić trzy fazy wydzielnicze żołądka, a w każdym z nich wytwarzana jest gastryna:

  • faza głowowa – w tej fazie wytwarzane jest około 20 proc. dziennej objętości soków żołądkowych;

  • faza trzewnej – w tej fazie wydzielana jest ponad połowa dobowej objętości soku żołądkowego;

  • faza jelitowa.

Jakie choroby objawiają się bólem żołądka?
Jakie choroby objawiają się bólem żołądka? [6 zdjęć]

Żołądek zlokalizowany jest w środkowej części nadbrzusza (w tzw. dołku sercowym) i lewym podżebrzu. Wszelkie...

zobacz galerię

2. Gastryna – wskazania do badania

Wskazania do wykonania badania gastryny są następujące:

  • choroby wrzodowe żołądka;

  • niewydolność nerek – może być spowodowana przewlekłymi chorobami (cukrzyca), niewłaściwą dietą, ale również biegunkami, wymiotami, niedrożnością dróg moczowych, zatruciem toksynami czy nawet wstrząsami urazowymi;

  • choroba dwunastnicy – spowodowane są najczęściej uszkodzeniami nerwów, które dochodzą do dwunastnicy; podejrzenie zespołu Zollingera-Ellisona;

  • przyjmowanie leków, które hamują wydzielanie kwasów żołądkowych (antagoniści receptorów H2, inhibitory pompy protonowej);

  • niedokrwistość – spadek poziomu hemoglobiny poniżej wartości prawidłowe.

Badanie gastryny zlecane jest zazwyczaj przez gastroenterologa. Badanie gastryny jest szerszym badaniem, dlatego na jego przeprowadzenie wymagane jest skierowanie od lekarza.

Zwiększone stężenie gastryny występuje w zespole Zollingera i Ellisona, gdzie za nadmierną produkcję gastryny odpowiedzialny jest powstały guz. Jeżeli chodzi o przeciwwskazania do badania, to takie nie istnieją. Badanie poziomu gastryny może wykonać każdy.

3. Gastryna – przygotowanie i opis badania

Na badanie gastryny pacjent nie musi się przygotowywać w żaden specjalny sposób. Należy przyjść do gabinetu pobrań krwi w godzinach porannych. Pacjent musi być na czczo, oznacza to, iż nie może spożywać 8 godzin wcześniej pokarmów. Krew pobierana jest z żyły łokciowej pacjenta, jednak w kilku próbkach, po 2-3 ml każdego kolejnego dnia po sobie.

4. Gastryna – wydzielanie

Otóż za obniżenie lub podwyższenie gastryny odpowiada kilka istotnych czynników. Podwyższonemu poziomowi gastryny sprzyja:

  • występowanie jonów Ca2+;

  • rozciąganie ściany żołądka, które przeprowadzane jest sposobem mechanicznym;

  • spożywanie białek, alkoholu, kawy oraz aminokwasów.

Musisz to wiedzieć

Obniżenie poziomu wydzielania gastryny zależy od:

  • obecności sekretyny;

  • obecności somatostatyny;

  • poziomu zakwaszenia żołądka.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy