Glikozyd – budowa, właściwości, podział

Glikozyd jest substancją czynną, która należy do jednej z najbardziej zróżnicowanych grup występujących w przyrodzie. Owa różnorodność dotyczy zarówno budowy chemicznej, jak i właściwości biochemicznych. Cechą wspólną glikozydów jest obecność glikonu - części cukrowej cząsteczki oraz aglikonu - części niecukrowej. Co jeszcze warto wiedzieć?

Glikozydy to substancje, znajdujące się między innymi w lekach.Glikozydy to substancje, znajdujące się między innymi w lekach.
Źródło zdjęć: © 123rf

Czym jest glikozyd?

Glikozyd należy do grupy organicznych związków chemicznych, które są zbudowane z części cukrowej, czyli glikonu (inaczej zwanego też monosacharydem lub cukrem prostym. To rodzaj węglowodanu) i częściaglikonowej, czyli niecukrowej.

Mogą nią być różne związki, takie jak fenole, sterole, kumaryny, alkohole, laktony, kwasy karboksylowe. Wiązanie pomiędzy cukrem a aglikonem nazywa się wiązaniem glikozydowym.

Substancje te to pochodne cukrów, które najczęściej powstają w reakcji cukru z aglikonem. Cukier łączy się z aglikonem w procesie glikozydacji, co wpływa na jego właściwości. Zmienia je. Aglikon staje się rozpuszczalny w wodzie.

To pomaga roślinie w transportowaniu, magazynowaniu i wydzielaniu związku. Zalicza się do nich: oligosacharydy, polisacharydy, nukleozydy, glikolipidy oraz związki roślinne, potocznie zwane właśnie glikozydami.

Glikozydy są substancjami, które naturalnie występują głównie w roślinach. Można je także znaleźć w lekach. Glikozydy roślinne produkowane są zwłaszcza w liściach, magazynowane zaś w owocach, nasionach, a także w korze i w kłączach. Są bezbarwne, krystaliczne i rozpuszczalne w alkoholu i wodzie oraz w acetonie. W połączeniu z kwasami rozkładają się do cukru i aglikonu.

Podział glikozydów

Glikozydy tworzą grupę bardzo zróżnicowanych substancji czynnych, zarówno ze względu na budowę chemiczną, jak i właściwości biochemiczne. W ich obrębie można dokonać różnych podziałów.

Glikozydy dzieli się na różne grupy, takie jak:

  • glikozydy flawonoidowe,
  • glikozydy saponinowe,
  • glikozydy fenolowe,
  • glikozydy antrachinonowe,
  • glikozydy goryczkowe
  • glikozydy kumarynowe,
  • glikozydy cyjanowe,
  • glikozydy irydoinowe,
  • glikozydy antocjanowe,
  • glikozydy nasercowe,
  • aminoglikozydy.

Z uwagi na atom, który łączy część cukrową z aglikonem glikozydy dzielą się na:

  • O-glikozydy – grupa hydroksylowa pierścieniowej formy cukru łączy się z grupą hydroksylową drugiego związku (wiązanie O-glikozydowe),
  • C-glikozydy – anomeryczny atom węgla cukru w formie pierścieniowej jest połączony z atomem węgla grupy organicznej (wiązanie C-glikozydowe),
  • N-glikozydy – grupa organiczna łączy się z monosacharydem przez atom azotu (wiązanie N-glikozydowe),
  • S-glikozydy (tioglikozydy) – grupa organiczna połączona jest z monosacharydem przez atom siarki (wiązanie S-glikozydowe).

Glikozydy to pochodne cukrów, które powstają w wyniku połączenia cukru ze składnikiem niecukrowym. W zależności od składnika węglowodanowego wyróżnia się:

  • glukozydy – pochodne glukozy,
  • galaktozydy – pochodne galaktozy,
  • fruktozydy – pochodne fruktozy,
  • rybozydy – pochodne rybozy (np. nukleozydy).

Właściwości glikozydu

Glikozydy to głównie produkty roślinne. Mają zróżnicowaną budowę chemiczną, opartą na cukrach oraz przyłączonych do nich związkach. W zależności od tego, jaki aglikon został przyłączony do cukru prostego za pomocą wiązania przez atom tlenu, węgla, siarki, azotu, zależy zarówno budowa, jak i właściwości glikozydu.

Związki szeroko rozpowszechnione w przyrodzie. W roślinach odpowiadają za charakterystyczny zapach czy smak (np. glikozydy stewiolowe odpowiadają za słodki smak liści Stevia rebaudiana), a także kolor.

To pigmenty, takie jak glikozydy antocyjanowe odpowiadające za barwę czerwoną, niebieską i fioletową czy glikozydy flawonowe, które nadają roślinie żółty odcień. Niektóre glikozydy wykazują także działanie bakteriostatyczne.

Ważną grupę stanowią glikozydy sterydowe (nasercowe) oraz saponiny, wykorzystywane w farmakologii. Glikozydy są obecne w wielu środkach farmakologicznych. Stosowane są w terapiach sercowych, ściągających i przeczyszczających.

Glikozydy nasercowe to substancje pochodzenia roślinnego, które wykorzystuje się głównie w leczeniu niewydolności mięśnia sercowego. Składają się z geniny oraz cukru prostego. Wzmacniają siłę skurczu mięśnia sercowego, zmniejszają częstotliwość uderzeń serca, zwiększają objętość wyrzutową.

Choć mają podobne właściwości, różnią się tempem działania, stopniem kumulacji w organizmie, szybkością wchłaniania i wydalania z organizmu. Można je podzielić na dwie grupy: glikozydy kardenolidowe o pierścieniu butenolidowym i glikozydy bufadienolidowe o pierścieniu kumalinowym.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Popularne orzeszki wycofane. Producent prosi o zwrot produktu
Popularne orzeszki wycofane. Producent prosi o zwrot produktu
Widoczny objaw. Może zwiastować cukrzycę lub wysokie trójglicerydy
Widoczny objaw. Może zwiastować cukrzycę lub wysokie trójglicerydy
Szpitale ostrzegają, związki protestują. Oto co chce zmienić Ministerstwo Zdrowia
Szpitale ostrzegają, związki protestują. Oto co chce zmienić Ministerstwo Zdrowia
Nowe badania dot. witaminy D3. Kardiolodzy mówią, jak wpływa na serce
Nowe badania dot. witaminy D3. Kardiolodzy mówią, jak wpływa na serce
Odkryto nową przyczynę nadciśnienia. Ryzyko wyższe o 75 proc.
Odkryto nową przyczynę nadciśnienia. Ryzyko wyższe o 75 proc.
Duże zmiany w MZ. Powołano nowe kierownictwo Departamentu e-Zdrowia
Duże zmiany w MZ. Powołano nowe kierownictwo Departamentu e-Zdrowia
Skraca życie nawet o 15 lat. Zaczyna się od "uczucia braku powietrza"
Skraca życie nawet o 15 lat. Zaczyna się od "uczucia braku powietrza"
Miopia to już epidemia. Niedługo będzie dotykać co drugiego z nas
Miopia to już epidemia. Niedługo będzie dotykać co drugiego z nas
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
Zjadały 100 g ananasa dziennie. Takie były skutki po 4 tygodniach
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
GIS wycofuje produkt kuchenny. Kupiłeś? Lepiej nie używaj
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
35-latka zmaga się z rakiem trzustki. Mówi, jaki był pierwszy objaw
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem
Najlepsze produkty dla mózgu. Chronią przed demencją i udarem