Głodówka - jak ją stosować, aby była bezpieczna? Zasady i przeciwwskazania
Głodówka to specyficzny rodzaj diety, którego celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Czasem skutkuje to szybkim zrzuceniem zbędnego kilograma lub dwóch. Głodówki stosowane są od dawna, jednak czy na pewno są bezpieczne? Jak i kiedy należy je przeprowadzać, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
1. Na czym polega głodówka?
Głodówka to jedna z najskuteczniejszych metod oczyszczania organizmu, ale musi być przeprowadzona w odpowiedni sposób, jeśli ma być bezpieczna. Niektórzy uważają, że jest to dieta wyniszczająca organizm - faktycznie można sobie w ten sposób zrobić krzwdę, ale rozsądnie przeprowadzona głodówka może przynieść szereg korzyści.
Celem głodówek jest oczyszczenie organizmu z toksyn, czyli wszystkich substancji, które mogą wywierać negatywny wpływ na jego funkcjonowanie. Mogą one doprowadzić do występienia dolegliwości, takich jak bóle brzucha, migreny, zmiany skórne, etc.
Zastosowanie diety oczyszczającej ma pomóc pozbyć się złogów w jelitach i zmetabolizować wszystkie niepotrzebne składniki w organizmie. Na skutek nagłego zaprzestania jedzenia organizm uruchamia mechanizmy, których zadaniem jest czerpanie energii z tego, co zmagazynował. Dzięki temu nie tylko pozbywamy się toksyn, ale także nadmiernej tkanki tłuszczowej.
Z tego powodu osoby, które stosują głodówki mogą zauważyć niewielkie spadki wagi po zakończeniu diety oczyszczającej. Jeśli odpowiednio przygotują organizm do diety oczyszczającej i bezpiecznie wrócą do standardowego sposobu żywienia, efekt jojo nie wystąpi.
2. Rodzaje głodówek
Głodówkę zasadniczo dzieli się na trzy podstawowe rodzaje: odchudzającą, leczniczą i oczyszczającą. Każda z nich ma podobne działanie i sposób przeprowadzania. Różnią się natomiast czasem trwania i efektem końcowym.
Głodówka odchudzająca budzi największe kontrowersje, ponieważ w środowisku medycznym głodzenie się jest skutecznym, ale nietrwałym sposobem na utratę zbędnych kilogramów. Taka dieta nie może trwać zbyt długo, bo wtedy rzeczywiście może dojść do wyniszczenia organizmu, szczególnie wątroby i nerek.
Aby wszystko było bezpieczne, głodówka odchudzająca nie powinna trwać dłużej, niż 2 dni. Po tym czasie powoli należy rozszerzać dietę przez kolejne 2 dni. Nie można też od razu najeść się "pod korek", bo nie tylko doprowadzi to do pogorszonego samopoczucia, ale także może wywołać efekt jojo.
Ten typ głodówki pozwala stracić ok. 2 kilogramów
Głodówka lecznicza stosowana jest bardzo często przy otyłości, ale nie tylko. Może być zlecona także w przypadku astmy, aby wyeliminować wszystkie drażniące składniki z organizmu. Dietę tę zaleca lekarz i musi ona być przeprowadzona pod jego nadzorem. Ten typ głodówki zaleca się także w przypadku chorób żołądka, ale nie wszystkich. Powinna trwać maksymalnie 6 dni. Po tym czasie należy bardzo powoli włączać do diety kolejne produkty, aby organizm mógł odzyskać pełną sprawność i motorykę.
Głodówka oczyszczająca pozwala na usunięcie z organizmu wszelkich toksyn i złogów jelitowych. Jest pomocna w przypadku niektórych dolegliwości żołądkowych, ale także migren czy trądziku. Taka dieta powinna trwać nie dłużej, niż 2 dni.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Jak bezpiecznie przeprowadzić głodówkę?
Główną zasadą głodówek jest całkowite zrezygnowanie z jedzenia i picie tylko wody lub słabej herbaty. Dopuszczalne są także napary ziołowe. Dzień przed rozpoczęciem głodówki nie należy jeść ani za mało, ani tym bardziej najadać się "na zapas". Warto sięgać po posiłki niskokaloryczne już na kilka dni przed planowaną głodówką.
Po zakończeniu głodówki także nie należy wracać od razu do starych przyzwyczajeń, ale stopniowo wzbogacać dietę o dodatkowe składniki. W ten sposób unikniemy efektu jojo.
Wodę i herbaty warto pić tak często, jak potrzebujemy. Będzie się to wiązać z częstymi wizytami w toalecie - są one jednym ze sposobów oczyszczania organizmu z nadmiaru toksyn. W trakcie głodówki warto także dużo spacerować na świeżym powietrzu, aby pomóc w oczyszczaniu płuc, a także brać prysznice połączone z masażem lub peelingowaniem ciała. Pozwoli to usunąć szybciej toksyny, które uwalniają się przez skórę.
4. Wskazania do stosowania głodówki
Kilkudniowa głodówka pomaga w przypadku takich dolegliwości, jak:
- choroby układu krążenia (żylaki, nadciśnienie tętnicze)
- choroby układu pokarmowego (zapalenie jelit, nieżyt żołądka)
- chorobach skórnych (trądzik młodzieńczy, atopowe zapalenie skóry);
- alergiach;
- migrenach;
- pozbyciu się cellulitu;
- skłonnościach do infekcji dróg oddechowych.
5. Kiedy nie stosować głodówek?
Dieta oczyszczająca ma też pewna wady i przeciwwskazania. Przede wszystkim podczas jej stosowania może pojawić się nieprzyjemny zapach moczu i potu - dzieje się tak przez to, że toksyny są nadmiernie uwalniane z organizmu wszelkimi możliwymi kanałami.
Podczas stosowania głodówki organizm się oczyszcza, dlatego mogą pojawić się na skórze ropne wykwity i bolesne pryszcze. Nie należy ich wyciskać! Na skutek niejedzenia mogą pojawić się także wahania nastrojów, a także bóle stawów i kości.
Przeciwwskazaniem do stosowania głodówek jest:
- ciąża i laktacja
- trwająca rekonwalescencja po zabiegach
- podeszły lub bardzo młody wiek
- przyjmowanie leków na stałe
- nowotwory
- cukrzyca lub hipoglikemia
- nadczynność tarczycy
- choroby psychiczne.
Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.