Hepatolog wskazał najzdrowszy owoc. "Chroni przed włóknieniem wątroby"
Choroby wątroby działają w podstępny sposób - przez długi czas potrafią nie dawać żadnych sygnałów, a gdy zostają wykryte, często są już poważnym zagrożeniem. Wątroba jest niezwykle ważna dla funkcjonowania całego organizmu - odpowiada za detoksykację, metabolizm składników odżywczych, magazynuje energię i produkuje substancje niezbędne do życia. By wszystko w naszym ciele poprawnie działało powinniśmy utrzymywać ten organ w jak najlepszej kondycji.
W tym artykule:
Wśród możliwych przyczyn chorób wątroby wymienia się m.in. spożywanie alkoholu, czynniki genetyczne i niektóre wirusy. Ogromny wpływ na jej zdrowie ma również dieta.
- W przeszłości zmiana sposobu odżywiania była jedynym sposobem leczenia chorób wątroby - mówi dr Zhaoping Li, MD, PhD, dyrektor Centrum Żywienia Człowieka i kierownik Oddziału Żywienia Klinicznego w David Geffen School of Medicine na UCLA. - Jakość i ilość spożywanego jedzenia są podstawą stanu wątroby - dodaje.
Nie istnieje jeden cudowny produkt, który całkowicie odmieni kondycję wątroby, ale hepatolodzy są zgodni, że jest owoc szczególnie korzystny dla tego największego organu w ciele człowieka.
Najlepszy owoc dla wątroby
Większość owoców (oraz warzyw) wspiera pracę wątroby, jednak lekarze podkreślają, że szczególną moc mają borówki amerykańskie.
- Borówki to jedne z najlepiej przebadanych owoców pod względem ochrony wątroby i ich działanie naprawdę robi różnicę - mówi dr Anthony Martinez, hepatolog i profesor nadzwyczajny medycyny na Uniwersytecie w Buffalo. Dzieje się tak przede wszystkim dzięki zawartości polifenoli (związków roślinnych o silnym działaniu przeciwutleniającym i przeciwzapalnym) oraz antocyjanów (rodzaj antyoksydantów).
Poza tym, dr Anthony Martinez podkreśla, że te niewielkie owoce o intensywnie niebiesko-fioletowej barwie wspierają zdrowie wątroby, ponieważ zmniejszają stres oksydacyjny, obniżają stan zapalny, poprawiają metabolizm tłuszczów, a także chronią przed włóknieniem i zmianami nowotworowymi.
Co mówi nauka?
Mimo tego, że większość badań dotyczących wpływu borówek na wątrobę prowadzono do tej pory na zwierzętach, to warto przyjrzeć im się bliżej - ich wyniki są bowiem bardzo obiecujące.
W 2023 roku na łamach czasopisma "Heliyon" opublikowano wyniki pracy badawczej, w której omówiono wpływ działania leku obciążającego wątrobę u szczurów. Okazało się, że suplementacja ekstraktem z borówek znacząco ograniczyła uszkodzenia tego organu.
Z kolei w badaniu opublikowanym w "Oxidative Medicine and Cellular Longevity" oceniano działanie ekstraktu z borówek na szczury przez cztery tygodnie.
Gryzonie, które spożywały borówki, miały wyraźnie lepsze parametry pracy wątroby niż te, które ich nie jadły. Autorzy badania podsumowali wyniki następującymi słowami: "Borówki mogą być potencjalną strategią terapeutyczną w leczeniu zaburzeń funkcjonowania wątroby związanych z wiekiem".
- Wykazano, że borówki chronią przed bliznowaceniem wątroby (czyli włóknieniem wątroby - jest to proces, w którym zdrową tkankę wątroby zastępuje tkanka łączna, co zaburza jej funkcjonowanie i może prowadzić do marskości - przyp.red.) - przynajmniej w modelach zwierzęcych - podkreśla także dr Ani Kardashian, hepatolog z Keck Medicine of USC.
Ile borówek powinniśmy jeść dla zdrowia wątroby?
Nie ma jednoznacznej rekomendacji, ile dokładnie borówek należy jeść każdego dnia, aby poprawić kondycję wątroby. Amerykańskie wytyczne żywieniowe zalecają jednak, by dorośli spożywali od 1,5 do 2,5 szklanki owoców dziennie.
Dr Anthony Martinez podkreśla, że warto celować w pół do 1 szklanki świeżych lub mrożonych borówek dziennie. - To wystarczająca ilość, by zauważyć metaboliczne korzyści - wyjaśnia.
Nie tylko borówki. Poznaj inne sposoby na wsparcie zdrowia wątroby
Samo jedzenie borówek nie sprawi automatycznie, że wątroba będzie zdrowa - to organ niezwykle złożony. Lekarze wskazują jednak kilka kluczowych zasad, które warto wdrożyć:
Stosuj dietę śródziemnomorską
Dieta śródziemnomorska bazuje na ograniczaniu tłuszczów nasyconych i rafinowanych węglowodanów, które zwiększają ryzyko otyłości - a ta z kolei jest jednym z głównych czynników ryzyka chorób wątroby. Jakie dodatkowe korzyści daje włączenie takiego jadłospisu do codziennego menu?
- Dieta śródziemnomorska wspiera zdrowie układu sercowo-naczyniowego, a choroby serca i zdrowie wątroby są ze sobą silnie powiązane - wyjaśnia dr Ani Kardashian.
Ogranicz lub całkowicie unikaj alkoholu
Alkohol ma niekorzystny wpływ na wątrobę - jego metabolizm może prowadzić do powstawania toksyn i wolnych rodników, powodujących uszkodzenia komórek wątrobowych. To z kolei zwiększa ryzyko stłuszczenia, zapalenia oraz włóknienia organu.
- Alkohol jest bardzo szkodliwy dla wątroby - podkreśla dr Kardashian. - Nawet niewielkie ilości mogą prowadzić do uszkodzeń.
Pij kawę
Regularne picie kawy wiąże się z mniejszym ryzykiem stłuszczenia wątroby oraz jej bliznowacenia (włóknienia).
Unikaj żywności wysoko przetworzonej
Badania pokazują, że spożywanie produktów wysokoprzetworzonych zwiększa ryzyko niealkoholowego stłuszczeniowego zapalenia wątroby.
**Ćwicz regularnie
Dr Kardashian zaleca również, by pacjenci ćwiczyli co najmniej pięć razy w tygodniu, co wspiera prawidłowe funkcjonowanie wątroby.
Inne owoce dobre dla wątroby
Choć borówki zajmują szczególne miejsce, dr Martinez wskazuje, że również cytrusy, winogrona czerwone i fioletowe, papaja oraz opuncja mają silne właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, które wspierają zdrowie tego kluczowego organu.
Źródło: https://www.aol.com/m-hepatologist-fruit-swear-liver-184502009.html
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.