Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol

Zielona herbata bywa nazywana "naturalnym suplementem" dla serca, mózgu i sylwetki. Przegląd badań naukowych pokazuje, że to określenie nie jest przesadą – regularne picie tradycyjnie zaparzanej herbaty przynosi mierzalne korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku zielonej odmiany. Eksperci ostrzegają jednak przed suplementami i słodzonymi napojami herbacianymi, które z naparem mają niewiele wspólnego.

Zielona herbata m.in. wspomaga metabolizmZielona herbata m.in. wspomaga metabolizm
Źródło zdjęć: © Getty Images
Marta Słupska

Korzyści dla serca

Herbata z liści Camellia sinensis to po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Zielona herbata jest minimalnie fermentowana, dzięki czemu zachowuje wysoki poziom katechin – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Czarna herbata, w wyniku silniejszego utleniania, zawiera inne polifenole: teaflawiny i tearubiginy. Na jej działanie wpływają również kofeina, która pobudza, i teanina, znana z właściwości relaksujących.

Najmocniejsze dowody naukowe dotyczą ochrony układu krążenia. Picie 1,5-3 filiżanek zielonej herbaty dziennie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i mniejszą śmiertelnością z przyczyn sercowych. Mechanizmy są dobrze poznane: polifenole obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, poprawiają funkcję naczyń krwionośnych, redukują ciśnienie i działają przeciwzapalnie.

Waga, cukrzyca i nowotwory

Zielona herbata wspomaga metabolizm. Badania pokazują niewielką, ale powtarzalną redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej oraz spadek poziomu LDL i stresu oksydacyjnego. Wyniki dotyczące cukrzycy typu 2 są jednak niejednoznaczne – niektóre analizy wskazują na mniejsze ryzyko zachorowania, inne wręcz przeciwnie. W badaniach klinicznych nie potwierdzono wpływu na poziom glukozy.

Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?

W kontekście nowotworów efekty są obiecujące, ale niejednoznaczne. U zwierząt katechiny wykazują silne działanie ochronne, natomiast u ludzi wyniki różnią się w zależności od rodzaju raka. Metaanalizy wskazują, że regularne picie zielonej herbaty może obniżać ryzyko raka jamy ustnej, płuca u kobiet i jelita grubego.

Ochrona mózgu i mięśni

W Azji odnotowano, że osoby pijące herbatę rzadziej doświadczają pogorszenia pamięci i funkcji poznawczych. Teanina, która przenika barierę krew-mózg, może działać uspokajająco i poprawiać koncentrację. Z kolei ekstrakty bogate w katechiny mogą wspierać utrzymanie masy i siły mięśni u osób starszych. W badaniach obserwowano poprawę siły chwytu i sprawności mięśniowej po kilku tygodniach spożycia.

Mniej stanu zapalnego i mocniejsza odporność

Zielona herbata może obniżać poziom kwasu moczowego, zwłaszcza u mężczyzn. W niewielkich badaniach wykazano, że napar zwiększa jego wydalanie i łagodzi markery stanu zapalnego. U osób z nadciśnieniem i chorobami nerek obserwowano poprawę parametrów oksydacyjnych.

Katechiny hamują też rozwój bakterii i wirusów. W jamie ustnej ograniczają namnażanie drobnoustrojów próchnicotwórczych, a w badaniach laboratoryjnych blokują wnikanie do komórek m.in. wirusów grypy, HPV i SARS-CoV-2. Są to jednak wyniki uzyskane głównie "in vitro", więc nie dowodzą bezpośredniego działania przeciwwirusowego u ludzi.

Nie każda jest zdrowa

Poza zieloną herbatą także oolong, biała, żółta i ciemna mogą mieć korzystne właściwości. W eksperymentach na zwierzętach oolong pomagała w kontroli masy ciała, a biała w obniżeniu poziomu lipidów. Brakuje jednak dużych badań z tego zakresu na ludziach.

Uważać należy na gotowe napoje herbaciane – bubble tea czy słodzone napoje mleczne. Zawierają dużo cukru i dodatków, a ich zawartość katechin jest znikoma. Również wysokodawkowe suplementy z ekstraktem z herbaty mogą obciążać wątrobę i powodować działania niepożądane.

Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródło: news-medical.net

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"
Lekarz poleca ten napój. "Możesz obniżyć ryzyko raka okrężnicy"
Lekarz poleca ten napój. "Możesz obniżyć ryzyko raka okrężnicy"