Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
Zielona herbata bywa nazywana "naturalnym suplementem" dla serca, mózgu i sylwetki. Przegląd badań naukowych pokazuje, że to określenie nie jest przesadą – regularne picie tradycyjnie zaparzanej herbaty przynosi mierzalne korzyści zdrowotne, szczególnie w przypadku zielonej odmiany. Eksperci ostrzegają jednak przed suplementami i słodzonymi napojami herbacianymi, które z naparem mają niewiele wspólnego.
W tym artykule:
Korzyści dla serca
Herbata z liści Camellia sinensis to po wodzie najczęściej spożywany napój na świecie. Zielona herbata jest minimalnie fermentowana, dzięki czemu zachowuje wysoki poziom katechin – związków o działaniu antyoksydacyjnym. Czarna herbata, w wyniku silniejszego utleniania, zawiera inne polifenole: teaflawiny i tearubiginy. Na jej działanie wpływają również kofeina, która pobudza, i teanina, znana z właściwości relaksujących.
Najmocniejsze dowody naukowe dotyczą ochrony układu krążenia. Picie 1,5-3 filiżanek zielonej herbaty dziennie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych i mniejszą śmiertelnością z przyczyn sercowych. Mechanizmy są dobrze poznane: polifenole obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, poprawiają funkcję naczyń krwionośnych, redukują ciśnienie i działają przeciwzapalnie.
Waga, cukrzyca i nowotwory
Zielona herbata wspomaga metabolizm. Badania pokazują niewielką, ale powtarzalną redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej oraz spadek poziomu LDL i stresu oksydacyjnego. Wyniki dotyczące cukrzycy typu 2 są jednak niejednoznaczne – niektóre analizy wskazują na mniejsze ryzyko zachorowania, inne wręcz przeciwnie. W badaniach klinicznych nie potwierdzono wpływu na poziom glukozy.
Jak szybko obniżyć zbyt wysokie tętno?
W kontekście nowotworów efekty są obiecujące, ale niejednoznaczne. U zwierząt katechiny wykazują silne działanie ochronne, natomiast u ludzi wyniki różnią się w zależności od rodzaju raka. Metaanalizy wskazują, że regularne picie zielonej herbaty może obniżać ryzyko raka jamy ustnej, płuca u kobiet i jelita grubego.
Ochrona mózgu i mięśni
W Azji odnotowano, że osoby pijące herbatę rzadziej doświadczają pogorszenia pamięci i funkcji poznawczych. Teanina, która przenika barierę krew-mózg, może działać uspokajająco i poprawiać koncentrację. Z kolei ekstrakty bogate w katechiny mogą wspierać utrzymanie masy i siły mięśni u osób starszych. W badaniach obserwowano poprawę siły chwytu i sprawności mięśniowej po kilku tygodniach spożycia.
Mniej stanu zapalnego i mocniejsza odporność
Zielona herbata może obniżać poziom kwasu moczowego, zwłaszcza u mężczyzn. W niewielkich badaniach wykazano, że napar zwiększa jego wydalanie i łagodzi markery stanu zapalnego. U osób z nadciśnieniem i chorobami nerek obserwowano poprawę parametrów oksydacyjnych.
Katechiny hamują też rozwój bakterii i wirusów. W jamie ustnej ograniczają namnażanie drobnoustrojów próchnicotwórczych, a w badaniach laboratoryjnych blokują wnikanie do komórek m.in. wirusów grypy, HPV i SARS-CoV-2. Są to jednak wyniki uzyskane głównie "in vitro", więc nie dowodzą bezpośredniego działania przeciwwirusowego u ludzi.
Nie każda jest zdrowa
Poza zieloną herbatą także oolong, biała, żółta i ciemna mogą mieć korzystne właściwości. W eksperymentach na zwierzętach oolong pomagała w kontroli masy ciała, a biała w obniżeniu poziomu lipidów. Brakuje jednak dużych badań z tego zakresu na ludziach.
Uważać należy na gotowe napoje herbaciane – bubble tea czy słodzone napoje mleczne. Zawierają dużo cukru i dodatków, a ich zawartość katechin jest znikoma. Również wysokodawkowe suplementy z ekstraktem z herbaty mogą obciążać wątrobę i powodować działania niepożądane.
Marta Słupska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródło: news-medical.net
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.