Ile jest tranu w tranie? Prawdy i mity o rybim oleju
Łyżka tranu z rana była zmorą naszych rodziców i dziadków. Smak pozostawiony po rybim oleju jeszcze długo był odczuwalny w ustach. Dzisiaj na rynku dostępne są trany smakowe i w kapsułkach, więc przyjmowanie ich nie stanowi już takiego problemu.
Jednak po 55 latach odkąd poznano właściwości lecznicze tranu, stawia się pytanie, czy obecnie jest on rzeczywiście tak zdrowy oraz czy przyjmowany w bardziej przystępnej dla dzieci formie, ma takie same zalety lecznicze, co tradycyjny tran w butelce. Na co należy zwrócić uwagę kupując tran? Jakie ma właściwości i czy warto go stosować?
Fakty o zdrowiu - zapobieganie schizofrenii
Olej pochodzenia rybiego to źródło wielu dobroczynnych dla naszego organizmu składników. Czy wiesz, dlaczego warto go zażywać? Regularne spożycie tranu wzmacnia nasz układ odpornościowy. Ponadto, dzięki zawartym kwasom omega-3, poprawia funkcjonowanie mózgu, usprawniając przepływ impulsów pomiędzy istotą szarą a białą.
Tran wspomaga również pracę układu krwionośnego, obniżając stężenie „złego” cholesterolu i chroniąc przed miażdżycą. Spożywanie oleju rybnego zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelit, piersi oraz jajników. Tran chroni również oczy – zawarta w nim witamina A przeciwdziała takim chorobom jak np. zwyrodnienie plamki żółtej. Witamina D natomiast, wzmacnia układ kostny.
Właściwości tranu
W latach 60. ubiegłego wieku odkryto, że tran posiada wiele właściwości leczniczych. Koncentrat oleju, który otrzymywany jest z wątroby ryb z rodziny dorszowatych, jest unikalną kompozycją niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 i omega-6, które mają właściwości przeciwzapalne. Ponadto tran jest bogatym źródłem witaminy A i D, które są niezbędne do prawidłowego rozwoju organizmu, głównie w okresie wzrostu.
Według Instytutu Żywności i Żywienia już 2 kapsułki tranu pokrywają dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę A (u dorosłych wynosi ono ok. 800 j.m., podczas gdy jedna kapsułka tranu zawiera jej od 300 do 1250 j.m.) Podobnie jest z witaminą D3. Dzienne zapotrzebowanie organizmu wynosi 200 j.m., a jedna kapsułka tranu zawiera jej 30-125 j.m.
Tran tranowi nierówny
Skoro wieloletnie badania udowodniły cenne właściwości tranu, skąd dzisiaj biorą się kontrowersje na jego temat? Po pierwsze powinniśmy wiedzieć, że określenie „tran” jest zarezerwowane wyłącznie dla produktów z ryb, które należą do gatunku dorszowatych. Niestety często używa się błędnie tej nazwy na określenie oleju pozyskanego z innych gatunków ryb, jak np. z wątroby rekina lub halibuta, które już nie są takim bogactwem substancji odżywczych, co oleje ryb dorszowatych.
Tran z ryb kiepskiej jakości czy tych pochodzących z zanieczyszczonych wód, chociaż odpowiednio oczyszczany i przetwarzany, nie zawiera takiej ilości kwasów omega-3 i omega-6, co oleje rafinowane ze świeżych ryb gatunku dorsza, więc przyjmowanie ich często mija się z celem.
Wybieranie tranu
Podczas kupowania tranu koniecznie powinniśmy przeczytać jego etykietę i zwrócić uwagę na stężenie kwasów EPA i DHA. Im są wyższe, tym jakość tranu lepsza. Dobrym wyborem jest tran w kapsułkach, ponieważ w przeciwieństwie do tego w butelce, nie będzie się utleniał, a poza tym nie trzeba go trzymać w lodówce. Tran w kapsułkach ma dłuższą datę ważności, natomiast ten w butelce należy wypić w ciągu 5-6 tygodni od otwarcia. Powinniśmy tylko pamiętać, aby kapsułki przechowywać w ciemnym miejscu, ponieważ kwas omega-3 szybko ulega rozkładowi pod wpływem słońca (a cenny olej rybi zamknięty jest przecież w mało odpornej na niego przezroczystej kapsułce).
Istotą jest także cena, która często w tym wypadku idzie w parze z jakością. Niższa cena może świadczyć o wykorzystanie gorszego źródła rybiego oleju.
Tran na włosy i paznokcie
Regularne spożywanie tranu podnosi odporność organizmu i poprawia nasze samopoczucie. Ponadto rybi olej leczy skórę i działa przeciwmiadżycowo. Ale czy wiesz, że można go także stosować jako odżywkę na zniszczone włosy i paznokcie? Wystarczy, że połączysz go w równych proporcjach z olejkiem rycynowym. Tak przygotowany preparat stosowany 2-3 razy w tygodniu sprawia, że włosy stają się lśniące, a paznokcie nie łamią się.
Obecnie w aptekach i sklepach zielarskich możemy dostać najróżniejsze rodzaje tranu. Dokładnie czytajmy etykietę i pamiętajmy, aby dodatkowo nie zażywać witaminy A i D, ponieważ ich przedawkowanie może być szkodliwe dla organizmu.