Ile kaw dziennie możesz wypić? Gastrolog podaje maksymalną liczbę

Kawa to nieodłączny element dnia wielu osób. Mimo jej udowodnionych właściwości prozdrowotnych, warto znać umiar w jej spożyciu.

Ile kaw dziennie to za dużo? Gastrolog wyjaśniaIle kaw dziennie to za dużo? Gastrolog wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Gastrolog: kawa z umiarem to podstawa

Dla wielu kawa jest nie tylko źródłem energii, ale także rytuałem - towarzyszem spotkań, pracy, nauki czy chwil relaksu. Jednak - jak przypomina na łamach włoskiego portalu fanpage.it dr Alessandra d'Alessandro, specjalistka gastrologii - nadmierne spożycie kofeiny może negatywnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego.

Specjalistka podkreśla, że nawet jeśli nie odczuwamy od razu nieprzyjemnych skutków, warto kontrolować ilość spożywanej kawy.

Zdaniem lekarki bezpieczna granica to dwie filiżanki kawy dziennie. Przekraczanie tej ilości może prowadzić do:

  • refluksu,

  • wzdęć,

  • podrażnienia jelit,

  • ogólnego pogorszenia samopoczucia.

Zwłaszcza osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe powinny zachować szczególną ostrożność. D'Alessandro radzi także unikać alkoholu, ostrych przypraw i stresu, które w połączeniu z nadmiarem kofeiny mogą pogłębiać problemy trawienne.

Właściwości zdrowotne kawy potwierdzone badaniami

Choć nadmiar kawy może szkodzić, nauka nie pozostawia wątpliwości - w umiarkowanych ilościach napój ten może przynosić korzyści zdrowotne. Badania opublikowane m.in. w czasopiśmie "The New England Journal of Medicine" wskazują, że regularne spożywanie kawy w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych nowotworów.

Kawa to źródło antyoksydantów
Kawa to źródło antyoksydantów © Adobe Stock

Z kolei przegląd badań opublikowany w "BMJ" wykazał, że osoby pijące kawę są mniej narażone na choroby wątroby, takie jak marskość, oraz wykazują niższy poziom depresji. Kawa zawiera substancje, któe wspierają układ odpornościowy i spowalniają procesy starzenia komórek.

Kawa to źródło m.in.:

  • witamin z grupy B,

  • magnezu,

  • potasu,

  • przeciwutleniaczy.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. fanpage.it

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Miłość, która odchudza? Ten typ małżeństwa może wpływać na wagę
Miłość, która odchudza? Ten typ małżeństwa może wpływać na wagę
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Protest rodziców dzieci z autyzmem. "Mamy dość bycia obwinianymi i ignorowanymi"
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Napoje, które zbijają ciśnienie. Warto pić w trosce o serce
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"