Ile kaw dziennie możesz wypić? Gastrolog podaje maksymalną liczbę

Kawa to nieodłączny element dnia wielu osób. Mimo jej udowodnionych właściwości prozdrowotnych, warto znać umiar w jej spożyciu.

Ile kaw dziennie to za dużo? Gastrolog wyjaśniaIle kaw dziennie to za dużo? Gastrolog wyjaśnia
Źródło zdjęć: © Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Gastrolog: kawa z umiarem to podstawa

Dla wielu kawa jest nie tylko źródłem energii, ale także rytuałem - towarzyszem spotkań, pracy, nauki czy chwil relaksu. Jednak - jak przypomina na łamach włoskiego portalu fanpage.it dr Alessandra d'Alessandro, specjalistka gastrologii - nadmierne spożycie kofeiny może negatywnie wpływać na zdrowie układu pokarmowego.

Specjalistka podkreśla, że nawet jeśli nie odczuwamy od razu nieprzyjemnych skutków, warto kontrolować ilość spożywanej kawy.

Zdaniem lekarki bezpieczna granica to dwie filiżanki kawy dziennie. Przekraczanie tej ilości może prowadzić do:

  • refluksu,

  • wzdęć,

  • podrażnienia jelit,

  • ogólnego pogorszenia samopoczucia.

Zwłaszcza osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe powinny zachować szczególną ostrożność. D'Alessandro radzi także unikać alkoholu, ostrych przypraw i stresu, które w połączeniu z nadmiarem kofeiny mogą pogłębiać problemy trawienne.

Właściwości zdrowotne kawy potwierdzone badaniami

Choć nadmiar kawy może szkodzić, nauka nie pozostawia wątpliwości - w umiarkowanych ilościach napój ten może przynosić korzyści zdrowotne. Badania opublikowane m.in. w czasopiśmie "The New England Journal of Medicine" wskazują, że regularne spożywanie kawy w rozsądnych ilościach może zmniejszać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, cukrzycy typu 2, a nawet niektórych nowotworów.

Kawa to źródło antyoksydantów
Kawa to źródło antyoksydantów © Adobe Stock

Z kolei przegląd badań opublikowany w "BMJ" wykazał, że osoby pijące kawę są mniej narażone na choroby wątroby, takie jak marskość, oraz wykazują niższy poziom depresji. Kawa zawiera substancje, któe wspierają układ odpornościowy i spowalniają procesy starzenia komórek.

Kawa to źródło m.in.:

  • witamin z grupy B,

  • magnezu,

  • potasu,

  • przeciwutleniaczy.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. fanpage.it

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu