Przejdź na WP

Jak na co dzień dbać o swoje serce?

Siedzący tryb życia, stres, nieregularne posiłki oraz wybór niezdrowego, ale sycącego jedzenia może mieć długofalowy negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Skutki zaniedbań odczuje układ pokarmowy i przede wszystkim krwionośny. Dolegliwości kardiologiczne dotykają zarówno starszych, jak i młodych. Jak zadbać o serce i zapobiec chorobom z nim związanym?

Zobacz film: "Walka z łuszczycą pospolitą"

1. Aktywny tryb życia

Od lat zewsząd dobiegają naszych uszu głosy, że ruch to zdrowie. Jest w tym dużo prawdy. Prowadzenie siedzącego stylu życia nie tylko obniża kondycję fizyczną, wywołuje zmęczenie i ospałość, ale również przysparza kłopotów zdrowotnych. Powoduje bóle kręgosłupa, spowalnia metabolizm, a także spłyca oddech, co w konsekwencji prowadzi do niedostatecznego dotlenienia organizmu.

Cierpi przy tym także układ krwionośny. Brak tlenu transportowanego naczyniami krwionośnymi oraz osadzający się na ich ściankach nadmiar cholesterolu sprawiają, że serce staje się coraz bardziej ospałe, a krew krąży o wiele wolniej. Skutki są tragiczne: miażdżyca, nadciśnienie, a w ich następstwie zawał serca.

Aktywny tryb życia to jedno z najskuteczniejszych lekarstw na dolegliwości układu krwionośnego. Nie chodzi ani o codzienne wstawanie na jogging czy wielogodzinny wysiłek na siłowni, ani – z drugiej strony – o doraźne przejście się do sklepu. Optymalnym wyborem będzie chociażby godzinny spacer czy niedługa jazda na rowerze. Krótki dystans do pracy warto pokonać pieszo i w ten sposób zafundować sobie trochę ruchu oraz świeżego powietrza.

2. Zbilansowana dieta

W profilaktyce chorób serca bardzo ważne jest odpowiednie odżywianie. Liczy się nie tylko to, co jemy, ale również, jak i kiedy spożywamy posiłki. Z pewnością dla zdrowia nie jest korzystne podjadanie, głównie słodyczy czy słonych przekąsek. Na organizm negatywnie wpływa także jedzenie na stojąco, szybko i „w biegu”.

W diecie profilaktycznej warto zwrócić uwagę na spożywane tłuszcze. Zdecydowanie ograniczyć należy tłuszcze nasycone i trans zawarte w fast foodach, maśle czy żółtym serze. Optymalny dla serca wybór to tłuszcze nienasycone, które znaleźć można w oleju rzepakowym oraz wytwarzanych na jego bazie miękkich margarynach, orzechach i świeżych rybach: łososiu, pstrągu i makreli. Gotowane na parze stworzą nie tylko pyszny posiłek, ale również ważne wsparcie dla serca.

Chcąc zadbać o układ sercowo-naczyniowy, można sięgnąć również po specjalne produkty funkcjonalne. Zdrowia dodadzą margaryny wzbogacone w kwasy omega-3, DHA lub sterole roślinne, które redukują poziom złego cholesterolu, jak na przykład Optima Cardio.

3. Ograniczenie używek

Papierosy, alkohol, kawa – wszystko jest dla ludzi, ale w umiarkowanych ilościach. Nadużywanie alkoholu może prowadzić do wystąpienia zaburzeń rytmu serca, spłycenia oddechu oraz nadciśnienia tętniczego. Dym papierosowy jest natomiast źródłem substancji, które zwiększają ryzyko miażdżycy oraz przyspieszają jej rozwój. Sama zaś nikotyna powoduje skurcze naczyń wieńcowych. Kawa, przedmiot dyskusji lekarzy i dietetyków, w małej ilości również nie powinna być szkodliwa dla zdrowia, ale już wypijanie kilku filiżanek dziennie może doprowadzić do nadciśnienia krwi i arytmii mięśnia sercowego.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Ważne tematy