Jak naturalnie poprawić poziom hemoglobiny?
Niski poziom hemoglobiny związany z anemią spowodowaną niedoborem żelaza może być poprawiony poprzez włączenie do diety produktów bogatych w żelazo. Są nimi liściaste warzywa, takie jak szpinak i liście kozieradki. Szparagi również są dobrym źródłem żelaza.
Zobacz także: Niski poziom hemoglobiny – przyczyny, leczenie
Zboża
Zboża takie jak jęczmień, ryż czy kukurydza również powinny znajdować się na stole. Możesz korzystać z tych składników, aby stworzyć pyszne dania bogate w żelazo.
Mięso i ryby
Jeśli nie stosujesz diety wegetariańskiej lub wegańskiej, mięso i ryby to najlepsze źródło żelaza dla ciebie.
Fasola i soczewica
Fasola i soczewica to nie tylko dobre źródła żelaza i kwasu foliowego, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek przenoszących hemoglobinę.
Suszone owoce
Suszone owoce takie jak brzoskwinie czy rodzynki lub migdały są dobrą przekąską, gdyż zawierają żelazo.
Zobacz także: Suszone śliwki wzmacniają kości!
Produkty bogate w witaminę C
Witamina C pomaga ciału wchłaniać żelazo z pokarmu. Niski poziom hemoglobiny w związku z niedoborem witaminy C może być poprawiony poprzez spożywanie kiwi, papai, pomarańczy, truskawek i grejpfrutów. Możesz z nich przygotować sałatkę owocową lub wieloowocowy sok. Warzywa bogate w witaminę C to brokuły, papryka, kapusta, pomidory i szpinak.
Zobacz także: W takiej dawce zmniejsza ryzyko udaru mózgu
Kwas foliowy
Jeżeli masz niski poziom hemoglobiny, to może być to spowodowane niedoborem kwasu foliowego, który potrzebny jest do wytwarzania czerwonych krwinek. Źródła kwasu foliowego to soczewica, suszona fasola, groszek, ananas i orzechy ziemne. Pamiętaj jednak o odpowiednich dawkach, gdyż dostarczanie witaminy C organizmowi sprawia, że kwas foliowy jest z niego wydalany.
Zobacz także: Stosowanie kwasu foliowego
Suszone zioła
Innym sposobem jest dodanie suszonych ziół do dań, aby zwiększyć wchłanianie się żelaza. Kolendra, bazylia, liść laurowy, mięta zielona i suszona natka pietruszki są dobrym wyborem.