Jak ugasić ogień w jelitach? Ekspertka zdradza tajniki diety w chorobie IBD

Nieswoiste zapalne choroby jelit (IBD) dotykają w Polsce ok. 100 tys. osób, najczęściej ujawniając się u młodych, aktywnych zawodowo osób. Diagnoza i leczenie jest kluczowe, jednak równie ważnym elementem jest dietoterapia. Ma hamować nie tylko dolegliwości, ale i zmniejszać stan zapalny w przewodzie pokarmowym.

Jak ugasić ogień w jelitach? Ekspertka zdradza tajniki diety w chorobie IBDJak ugasić ogień w jelitach? Ekspertka zdradza tajniki diety w chorobie IBD
Źródło zdjęć: © Getty Images
Karolina Rozmus

Ogień w jelitach. Jak go ugasić?

Nieswoiste zapalenia jelit (ang. inflammatory bowel disease, IBD) to grupa chorób obejmująca przede wszystkim dwie jednostki: chorobę Leśniowskiego-Crohna i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG). Dane wskazują, że w 2022 r. IBD dotyczyło aż 6,8 mln osób na świecie.

Szereg dolegliwości, w tym biegunki, a przede wszystkim ból i postępujące niedożywienie to codzienność wielu pacjentów. Nawracające zaparcia, wzdęcia, ale niekiedy i pozajelitowe manifestacje choroby jak zapalenie trzustki bądź kamica żółciowa to kolejne spośród wielu problemów, z jakimi muszą borykać się chorzy.

- Jak nazwa wskazuje, WZJG dotyczy jelita grubego, choroba Crohna może dotykać dowolnego odcinka przewodu pokarmowego, od jamy ustnej aż po odbyt. Obie choroby mają charakter przewlekły, ale w leczeniu ważną rolę odgrywa dieta - mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdr. Agnieszka Chruścikowska.

Produkty na zdrowe jelita

Nieswoiste zapalenia jelit mogą dotyczyć niemal siedmiu milionów osób na świecie
Nieswoiste zapalenia jelit mogą dotyczyć niemal siedmiu milionów osób na świecie © Getty Images

Dolegliwości mogą trawić całe ciało, jednak leczenie problemu w obrębie jelit jest kluczowe. Dieta, jak wyjaśnia dr Chruścikowska, powinna charakteryzować się trzema cechami: nie nasilać dolegliwości, łagodzić problemy jelitowe i działać przeciwzapalnie.

- Powinna być lekkostrawna, by dodatkowo nie obciążała przewodu pokarmowego, niewskazane jest zatem spożywanie żywności tłustej i smażonej - ostrzega ekspertka.

Dodaje, że problemy mogą nasilać konkretne produkty, najczęściej są to: ostre przyprawy, cebula i czosnek, warzywa kapustne czy tłusty nabiał oraz warzywa strączkowe.

- Uczulam pacjentów, że kluczowe jest również unikanie żywności wysokoprzetworzonej, niestety wszechobecnej w zachodnim modelu żywienia. Nie tylko obciąża przewód pokarmowy i działa prozapalnie, ale też nie dostarcza żadnych wartości odżywczych. A pamiętajmy, że pacjenci z chorobami zapalnymi jelit mogą być szczególnie narażeni na niedobory żywieniowe - tłumaczy dietetyk.

Jak podkreśla ekspertka, niedoborom sprzyja biegunka, która jest częstą przypadłością jelitową w IBD. W przypadku choroby Crohna szczególne ryzyko niedożywienia zachodzi w sytuacji, gdy choroba dotyka jelita cienkiego i uszkadza kosmki jelitowe.

Dieta szyta na miarę

Do diet, jakie niektórzy pacjenci mogą mieć czasowo wdrożone, należy dieta low FODMAP, eliminująca tzw. fermentujące oligo- di- i monosacharydy oraz poliole.

- Powodują wzdęcia i gazy, dyskomfort oraz bóle brzucha w chorobach zapalnych jelit. W diecie low FODMAP pacjent zatem okresowo przestaje spożywać produkty bogate w laktozę jak nabiał, fruktozę, czyli owoce, w tym szczególnie jabłka i gruszki. Eliminuje słodziki tzw. poliole, wreszcie obecne w zbożach czy warzywach kapustnych fruktany i galaktany - wylicza ekspertka.

Dr Chruścikowska przyznaje, że to jedna z diet specjalistycznych. Jest restrykcyjna i powinna być prowadzona w porozumieniu z dietetykiem, podobnie jak dieta specyficznych węglowodanów (ang. Specific carbohydrates diet, SCD), odmiana diety low FODMAP.

- Zakłada wyłączenie z jadłospisu szerszej grupy węglowodanów, wszelkich zbóż i produktów skrobiowych jak ziemniaki. Opiera się na teorii, że dwukcukry i wielocukry przyczyniają się do przerostu bakterii i grzybów w jelitach, co prowadzi do stanów zapalnych w przewodzie pokarmowym - mówi.

Jak podkreśla ekspertka, nie można jednak sprowadzać dietoterapii pacjentów z IBD do jednego modelu. - Dieta powinna być szyta na miarę i tu jest duża rola zarówno dietetyka, ale i samego pacjenta. Jednemu jabłka będą służyć, u innego nasilać wzdęcia czy biegunki - podkreśla. Dodaje, że jadłospis powinien także zmieniać się w zależności od etapu choroby i towarzyszących mu dolegliwości.

- Gdy pojawia się biegunka, musimy od razu interweniować i stawiać na dietę, w której znajdą się produkty o działaniu zapierającym, w tym białe pieczywo, ryż, drobnoziarniste kasze, i zmniejszyć ilość błonnika do 20 g na dobę. Gdy pojawia się faza zaparciowa, to właśnie błonnik może być kluczem do zmniejszenia dolegliwości. Wówczas zwiększamy jego ilość nawet do 40 g na dobę - tłumaczy dietetyk.

Dieta kluczem do dobrego samopoczucia

Badania sugerują, że pacjenci z IBD mogą zyskać, stosując się do zaleceń diety śródziemnomorskiej. Dietetyk kliniczny wyjaśnia, że ten model żywienia obfituje w kwasy omega-3 oraz antyoksydanty, które wykazują działanie przeciwzapalne. Mogą więc gasić ogień także w jelitach. Opublikowane w 2023 r. badanie na łamach "Antioxidants" dowodzi, że u chorych z IBD korzyści może przynieść także probiotykoterapia. Naukowcy wskazują, że szczególnie szczepy Lactobacillus i Bifidobacteria wykazują działanie przeciwutleniające. Jak zwracają uwagę, mogą one "zmniejszać stres oksydacyjny w komórkach i tkankach w całym organizmie człowieka, szczególnie w przewodzie pokarmowym". Dobroczynne szczepy bakterii mogą zatem łagodzić objawy chorób zapalnych jelit.

- Jeśli pacjent się dobrze czuje, to powinien spożywać tłuste ryby morskie, wzbogacać dietę o olej lniany i rzepakowy. W diecie przeciwzapalnej faktycznie warto też znaleźć miejsce dla dobrze dobranych probiotyków. Istnieją badania, które dowodzą, że probiotyki w połączeniu z odpowiednią dawką witaminy D mogą hamować proces zapalny - przyznaje dr Chruścikowska.

Funkcje probiotyków zależą od konkretnego szczepu, stąd zaleca się stosowanie probiotyków, które przeszły badania w kontekście łagodzenia symptomów WZJG. Te probiotyki będą wspomagać terapię mającą na celu osiągnięcie i utrzymanie remisji choroby.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy