Jedzenie, które dziurawi jelita. Dowiedz się, jakie pokarmy wyeliminować z diety
1 z 8Czym jest nieszczelność jelita?
W dobie chemicznej żywności i całej gamy szkodliwych dodatków poprawiających smak oraz trwałość jedzenia, coraz więcej osób uskarża się na dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Większości Polaków znane są takie choroby jak zespół jelita drażliwego czy celiakia. Niewielu z nas jednak zdaje sobie sprawę, że problem może tkwić w budowie jelita, a dokładnie w jego nieszczelności.
Nieszczelność jelita oraz choroby autoimmunologiczne powstają, gdy ulegają uszkodzeniu ścisłe połączenia chroniące błonę śluzową jelit.
W rezultacie bakterie, toksyny, grzyby, wirusy, alergeny i czynniki rakotwórcze wydostają się z niego i wywołują choroby autoimmunologiczne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: 5 prostych sposobów, żeby uszczęśliwić wątrobę