Jedzenie, które dziurawi jelita. Dowiedz się, jakie pokarmy wyeliminować z diety
W dobie chemicznej żywności i całej gamy szkodliwych dodatków poprawiających smak oraz trwałość jedzenia, coraz więcej osób uskarża się na dolegliwości ze strony układu trawiennego.
Większości Polaków znane są takie choroby jak zespół jelita drażliwego czy celiakia. Niewielu z nas jednak zdaje sobie sprawę, że problem może tkwić w budowie jelita, a dokładnie w jego nieszczelności.
Nieszczelność jelita oraz choroby autoimmunologiczne powstają, gdy ulegają uszkodzeniu ścisłe połączenia chroniące błonę śluzową jelit.
W rezultacie bakterie, toksyny, grzyby, wirusy, alergeny i czynniki rakotwórcze wydostają się z niego i wywołują choroby autoimmunologiczne.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz też: 5 prostych sposobów, żeby uszczęśliwić wątrobę
Jakie są objawy nieszczelności jelita?
Dolegliwości wynikające z nieprawidłowej pracy jelit nie muszą być widoczne tylko w obrębie przewodu pokarmowego.
Jeśli cierpisz z powodu wszelkiego rodzaju stanów zapalnych, bólu stawów, zapalnych schorzeń skóry i wysypek, alergii pokarmowych oraz nadwrażliwości – to znak, że twoje jelito może być nieszczelne.
W takim wypadku powinieneś maksymalnie skupić się na swojej diecie.
To, co znajdzie się na twoim talerzu, ma bowiem fundamentalne znaczenie dla prawidłowej pracy jelit, a także dla zniwelowania objawów choroby.
Jedzenie, którym się karmimy, stanowi budulec każdej komórki, tkanki i organu. Przekonaj się, które pokarmy powinieneś wyeliminować z diety, aby nie zaszkodzić swojemu układowi pokarmowemu jeszcze bardziej.
Zobacz też: Dieta dla osób, które mają problemy z jelitami
Oleje roślinne
Szczególną ostrożność powinniśmy zachować wobec olejów: rzepakowego, kukurydzianego, palmowego, słonecznikowego i sojowego.
Ich nieograniczone stosowanie w diecie prowadzi do stanu zapalnego błony śluzowej jelit, a w konsekwencji – do ich rozszczelnienia.
Zawierają bowiem kwasy tłuszczowe omega-6, których stosunek względem kwasów omega-3 wzrasta do niebezpiecznego poziomu.
Oleje te znajdziemy niestety, tak jak cukier, w większości produktów przetworzonych.
Jest to kolejny powód, dla którego powinniśmy je maksymalnie ograniczyć, a najlepiej – w ogóle wyrzucić z jadłospisu.
Aby nie fundować sobie dodatkowej dawki kwasów omega-6, wprowadź do swojej kuchni takie tłuszcze jak: oliwa z oliwek, olej z awokado, nierafinowany olej kokosowy extra virgin, masło klarowane lub olej z siemienia lnianego.
Zobacz też: Probiotyki leczą nie tylko jelita. W przyszłości być może będą przepisywane przez psychiatrów
Zboża
Na temat szkodliwości pszenicy dla zdrowia powiedziano już bardzo wiele.
Zaleca się zastępowanie jej jęczmieniem, żytem czy orkiszem.
Niestety one również nie są w pełni bezpieczne dla osób z nieszczelnym jelitem.
Zawierają bowiem gluten, który pobudza jelito cienkie do wydzielania białka zwanego zonuliną.
Jest to substancja odkryta w 2000 roku przez dr Alessię Fasano. Powoduje ona zerwanie ciasnych połączeń między komórkami jelit.
Z glutenu nie muszą na szczęście rezygnować ci, którzy dotąd nie cierpieli na problemy trawienne – ich komórki szybko powrócą do pierwotnego stanu.
Jednakże przy chorobach przewlekłych czy zapaleniu jelit spożywanie glutenu może wyrządzić trwały uszczerbek na zdrowiu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Cukier
Trudno w to uwierzyć, ale w ciągu dnia udaje nam się zjeść średnio 20-30 łyżeczek cukru dziennie.
Dostarczamy go sobie często nieświadomie wraz z przetworzonymi produktami, takimi jak choćby płatki śniadaniowe, napoje owocowe, jogurty czy dressingi.
A przecież cukier jest szkodliwy dla naszego układu pokarmowego: karmi drożdże, candidę oraz patogeny, które niszczą naszą barierę jelitową i przysparzają przykrych dolegliwości.
Dlatego warto znać umiar w jedzeniu cukru i jedynie okazyjnie pozwalać sobie na przyjemność w postaci kawałka ciasta przy kawie bądź lodów w upalny dzień.
Zobacz też: Organizm wysyła ci sygnały, gdy masz problemy z poziomem cukru
Żywność GMO
Od dawna trwają spekulacje na temat szkodliwości produktów GMO.
Faktem jest, że genetycznie modyfikowana żywność została ''zaprojektowana” tak, aby być zasadniczo niezniszczalną.
Celowo zwiększa się wydajność jej naturalnych substancji ochronnych, które są bardzo niebezpieczne dla jelit.
Czynią one produkty GMO ciężkostrawnymi i prozapalnymi.
Na domiar złego okazuje się, że zbiory GMO wchłaniają znacznie więcej glifosatu, czyli substancji czynnej popularnego herbicydu o nazwie Roundap. Bardzo mocno uszkadza on ścianę jelit, a także zwiększa zapadalność na celiakię.
Nabiał
Kluczową jest tu obecność w nabiale białka o nazwie kazeina.
To ona stanowi główny czynnik pogarszający szczelność jelit.
Dodatkowo w procesie pasteryzacji mleko zostaje pozbawione enzymów ułatwiających trawienie kazeiny.
Niestrawiony nabiał działa prozapalnie i jest przyczyną licznych problemów zdrowotnych.
Jeżeli więc spożywamy go w dużych ilościach, warto od czasu do czasu zrezygnować z tradycyjnego, sklepowego nabiału na rzecz kolorowych owoców i warzyw.