Katar podczas jedzenia

Podrażnienie błony śluzowej nosa prowadzi do zwiększonej produkcji śluzu – tak powstaje katar. Ta powszechna dolegliwość może mieć swoje źródło w infekcji bakteryjnej lub wirusowej, alergii lub działaniu innych czynników – jednym z nich może być spożycie niektórych produktów spożywczych lub alkoholu. Jeśli badania wykluczyły podłoże alergiczne kataru, wydzielina z nosa pojawiająca się w trakcie jedzenia nie jest oznaką alergii pokarmowej. W takiej sytuacji przyczyną kataru jest zwykle konsumpcja gorących i pikantnych dań.

Katar podczas jedzenia może być wywołany reakcją alergiczną na któryś ze składników dania, może mieć też związek z konsumpcją pikantnych potrawKatar podczas jedzenia może być wywołany reakcją alergiczną na któryś ze składników dania, może mieć też związek z konsumpcją pikantnych potraw
Źródło zdjęć: © AdobeStock

Co wywołuje katar w trakcie jedzenia?

Oprócz ostrych potraw, na przykład tych zawierających papryczki chilli, katar mogą wywoływać następujące produkty spożywcze: czekolada, kawa, alkohol, pomidory, owoce cytrusowe, ocet, herbata oraz mleko. Wydzielina z nosa może pojawić się również na skutek spożycia zbyt gorących lub bardzo zimnych dań. Wiele wskazuje na to, że katar może być wynikiem konsumpcji produktów zawierających niektóre barwniki i konserwanty. Co ważne, czynnik wywołujący katar może być różny u poszczególnych osób.

Wyniki badań naukowych sugerują, że osoby dotknięte alergicznym nieżytem nosa oraz nałogowi palacze są w większym stopniu narażeni na ten rodzaj kataru. Przypadłość ta może wystąpić nie tylko u osób dorosłych, ale i u dzieci.

Objawy i leczenie kataru wywołanego jedzeniem

Głównym objawem tej postaci kataru jest wodnista, przejrzysta wydzielina z nosa. Katar pojawia się podczas jedzenia lub po posiłku składającym się z pikantnych produktów lub napojów. Wydzielinie z nosa może towarzyszyć kichanie oraz uczucie zatkanego nosa. Nadmierna ilość śluzu uwalniana przez nos jest wynikiem rozszerzania się naczyń krwionośnych nosa na skutek spożycia produktów podrażniających nerw błędny. Uciążliwe objawy pojawiają się w trakcie posiłku lub w ciągu kilku godzin po jedzeniu, przy czym u niektórych osób mogą występować wyłącznie w następstwie przejedzenia.

Ryzyko wystąpienia kataru podczas jedzenia jest większe u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym. Czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo rozwoju tej przypadłości jest również wiek – dzieci doświadczają tej postaci kataru znacznie rzadziej niż dorośli.

Najlepszym i najprostszym sposobem radzenia sobie z katarem wywołanym jedzeniem jest unikanie produktów, które przyczyniają się do wystąpienia niepożądanych objawów. Jeśli symptomy są bardzo nasilone, konieczna jest pomoc medyczna. Niektórzy eksperci zalecają, by osoby doświadczające tej postaci kataru przyjmowały leki antyhistaminowe godzinę przed posiłkiem w celu zmniejszenia nasilenia kataru. Inni są zdania, że leki antyhistaminowe nie mogą być skutecznym remedium na katar wywołany jedzeniem, ten typ kataru nie jest bowiem wywoływany przez alergeny pobudzające wydzielanie histaminy. Mimo iż opinie na temat zastosowania leków tego typu są podzielone, preparaty antyhistaminowe są stosowane w leczeniu kataru wywołanego jedzeniem, na równi z kortykosteroidami, lekami mukolitycznymi oraz lekami przeciwcholinergicznymi. Sposób leczenia jest dobierany indywidualnie do każdego pacjenta.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu