Katar podczas jedzenia

spis treści
rozwiń

Podrażnienie błony śluzowej nosa prowadzi do zwiększonej produkcji śluzu – tak powstaje katar. Ta powszechna dolegliwość może mieć swoje źródło w infekcji bakteryjnej lub wirusowej, alergii lub działaniu innych czynników – jednym z nich może być spożycie niektórych produktów spożywczych lub alkoholu. Jeśli badania wykluczyły podłoże alergiczne kataru, wydzielina z nosa pojawiająca się w trakcie jedzenia nie jest oznaką alergii pokarmowej. W takiej sytuacji przyczyną kataru jest zwykle konsumpcja gorących i pikantnych dań.

1. Co wywołuje katar w trakcie jedzenia?

Oprócz ostrych potraw, na przykład tych zawierających papryczki chilli, katar mogą wywoływać następujące produkty spożywcze: czekolada, kawa, alkohol, pomidory, owoce cytrusowe, ocet, herbata oraz mleko. Wydzielina z nosa może pojawić się również na skutek spożycia zbyt gorących lub bardzo zimnych dań. Wiele wskazuje na to, że katar może być wynikiem konsumpcji produktów zawierających niektóre barwniki i konserwanty. Co ważne, czynnik wywołujący katar może być różny u poszczególnych osób.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Wyniki badań naukowych sugerują, że osoby dotknięte alergicznym nieżytem nosa oraz nałogowi palacze są w większym stopniu narażeni na ten rodzaj kataru. Przypadłość ta może wystąpić nie tylko u osób dorosłych, ale i u dzieci.

2. Objawy i leczenie kataru wywołanego jedzeniem

Głównym objawem tej postaci kataru jest wodnista, przejrzysta wydzielina z nosa. Katar pojawia się podczas jedzenia lub po posiłku składającym się z pikantnych produktów lub napojów. Wydzielinie z nosa może towarzyszyć kichanie oraz uczucie zatkanego nosa. Nadmierna ilość śluzu uwalniana przez nos jest wynikiem rozszerzania się naczyń krwionośnych nosa na skutek spożycia produktów podrażniających nerw błędny. Uciążliwe objawy pojawiają się w trakcie posiłku lub w ciągu kilku godzin po jedzeniu, przy czym u niektórych osób mogą występować wyłącznie w następstwie przejedzenia.

Ryzyko wystąpienia kataru podczas jedzenia jest większe u osób z refluksem żołądkowo-przełykowym. Czynnikiem zwiększającym prawdopodobieństwo rozwoju tej przypadłości jest również wiek – dzieci doświadczają tej postaci kataru znacznie rzadziej niż dorośli.

Najlepszym i najprostszym sposobem radzenia sobie z katarem wywołanym jedzeniem jest unikanie produktów, które przyczyniają się do wystąpienia niepożądanych objawów. Jeśli symptomy są bardzo nasilone, konieczna jest pomoc medyczna. Niektórzy eksperci zalecają, by osoby doświadczające tej postaci kataru przyjmowały leki antyhistaminowe godzinę przed posiłkiem w celu zmniejszenia nasilenia kataru. Inni są zdania, że leki antyhistaminowe nie mogą być skutecznym remedium na katar wywołany jedzeniem, ten typ kataru nie jest bowiem wywoływany przez alergeny pobudzające wydzielanie histaminy. Mimo iż opinie na temat zastosowania leków tego typu są podzielone, preparaty antyhistaminowe są stosowane w leczeniu kataru wywołanego jedzeniem, na równi z kortykosteroidami, lekami mukolitycznymi oraz lekami przeciwcholinergicznymi. Sposób leczenia jest dobierany indywidualnie do każdego pacjenta.

Następny artykuł: Leczenie

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!