Kiszonki na święta. Probiotyczny ratunek po ciężkim jedzeniu

Świąteczne potrawy są smaczne, sycące i aromatyczne, ale niestety również ciężkostrawne. W takich momentach z pomocą przychodzą kiszonki, które dostarczają naturalnych probiotyków, wspierają pracę jelit, odporność i metabolizm oraz pomagają organizmowi lepiej radzić sobie z obfitymi posiłkami, czyniąc świąteczne menu lżejszym i bardziej przyjaznym dla zdrowia.

Fermentowane potrawy i napoje mogą być prawdziwym sprzymierzeńcem organizmu w okresie świątecznego przejadania się.Fermentowane potrawy i napoje mogą być prawdziwym sprzymierzeńcem organizmu w okresie świątecznego przejadania się.
Źródło zdjęć: © Getty Images

Fermentowane potrawy i napoje idealne na świąteczny sezon

Święta w polskich domach nieodłącznie kojarzą się z obfitymi, tradycyjnymi potrawami: bigosem, pierogami, aromatycznymi mięsami i wędlinami, a także świątecznymi wypiekami. Większości z nas trudno wyobrazić sobie świąteczny stół bez tych smakołyków, jednak dla układu trawiennego bywają sporym wyzwaniem. Być może dlatego od pokoleń towarzyszą im kiszonki w różnej postaci, najczęściej oczywiście jest to kiszona kapusta, ogórki, kalafior i buraki, które traktowane są jako dodatek smakowy.

Tymczasem fermentowane potrawy i napoje mogą być prawdziwym sprzymierzeńcem organizmu w okresie świątecznego przejadania się - i to z wielu powodów.

Dlaczego warto jeść kiszonki w święta?

1. Są naturalnym źródłem probiotyków wspierających jelita

Kiszonki należą do tzw. żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która poza wartością odżywczą realnie wpływa na zdrowie organizmu. Zawierają naturalne bakterie kwasu mlekowego, m.in. z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, które pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej.

W okresie świątecznym, gdy dieta bywa cięższa i mniej regularna, obecność probiotyków ma szczególne znaczenie dla komfortu trawiennego. Warto wspomnieć, że słowo probiotyk pochodzi z języka greckiego od słów: pro bios, oznaczających dar życia. Według WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) żywe organizmy spożyte w odpowiedniej ilości mają pozytywny wpływ na organizm.

2. Dostarczają cennych witamin o działaniu ochronnym

Produkty kiszone są bogate w witaminy C, A, E oraz wybrane witaminy z grupy B, które pełnią rolę silnych przeciwutleniaczy. Witamina C wspiera odporność i układ krążenia, witamina A dba o wzrok i kondycję skóry, a witamina E pomaga neutralizować wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Witaminy z grupy B wspierają układ nerwowy i metabolizm, co ma znaczenie w okresie zwiększonego stresu i obciążenia organizmu.

3. Ułatwiają przyswajanie ważnych składników mineralnych

Proces fermentacji zwiększa biodostępność składników mineralnych, takich jak wapń i żelazo, dlatego kiszonki są szczególnie wartościowe dla osób narażonych na ich niedobory. Dostarczają także magnezu, potasu i fosforu, które wspierają prawidłową pracę mięśni, układu nerwowego i serca, a także pomagają utrzymać równowagę elektrolitową organizmu.

4. Poprawiają trawienie i wspierają pracę jelit

Regularne spożywanie kiszonek sprzyja odbudowie prawidłowej mikroflory jelitowej i wspomaga perystaltykę jelit. Probiotyki obecne w fermentowanych produktach ograniczają rozwój niekorzystnych bakterii, tworząc dla nich nieprzyjazne środowisko, a jednocześnie wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu. Dzięki temu kiszonki mogą zmniejszać dolegliwości trawienne, takie jak wzdęcia czy uczucie ciężkości.

5. Wzmacniają odporność organizmu

Zdrowie jelit jest ściśle powiązane z odpornością, ponieważ to właśnie tam znajduje się znaczna część komórek układu immunologicznego. Probiotyki zawarte w kiszonkach wspierają aktywność limfocytów i makrofagów, które biorą udział w zwalczaniu infekcji. Obecność witaminy C sprawia, że kiszonki są szczególnie cennym elementem diety w sezonie jesienno-zimowym.

6. Pomagają kontrolować masę ciała i apetyt

Kiszonki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w błonnik, który zwiększa uczucie sytości. Dzięki temu mogą ograniczać podjadanie między posiłkami i ułatwiać zachowanie umiaru, co w okresie świątecznym bywa sporym wyzwaniem. Wspierają metabolizm, dlatego często polecane są osobom dbającym o linię.

7. Działają korzystnie na poziom cukru i cholesterolu we krwi

Fermentowane produkty mogą spowalniać wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, co jest istotne dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Probiotyki zawarte w kiszonkach wpływają również korzystnie na metabolizm lipidów, pomagając utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. To kolejny argument, by włączyć je do diety bogatej w świąteczne, często tłuste i słodkie potrawy.

Jak włączyć kiszonki do świątecznego menu?

Warto pamiętać, że kiszonki mogą być nie tylko zdrowym dodatkiem do jadłospisu, ale także kulinarną atrakcją świąt. Fermentacja nadaje prostym składnikom głębię smaku i zamienia je w wyjątkowe, świąteczne propozycje - od chrupiącego kimchi i pikantnych kiszonek po musujące napoje na bazie kefiru czy kombuchy, które z powodzeniem mogą zastąpić klasyczne koktajle.

Wiele fermentowanych potraw można przygotować z wyprzedzeniem, zyskując w czasie świąt więcej spokoju i wolnego czasu. Podawane jako dodatki do pieczonych mięs, bądź element deski serów czy elegancki napój w świątecznym kieliszku, kiszonki równoważą ciężkie dania.

Dlatego postrzegajmy je nie tylko jako element tradycji, lecz także jako świadomy, prozdrowotny wybór, który w świątecznym czasie ma szczególne znaczenie dla samopoczucia, wnosząc do menu świeżość, lekkość i wyrazisty smak.

Źródło: "Ilustrowany leksykon kiszonek z owoców, warzyw i ziół", Magdalena Pieńkos, wyd. Grupa Arkadia Sp. z o.o.

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega przed falą grypy. "Wirus odmienny od dotychczasowego"
GIS ostrzega przed falą grypy. "Wirus odmienny od dotychczasowego"
Ponad 6000 zł miesięcznie dla seniora. Warunek świadczenia jest tylko jeden
Ponad 6000 zł miesięcznie dla seniora. Warunek świadczenia jest tylko jeden
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
MZ stawia na "medycynę pola walki". Pierwsze posiedzenie nowego zespołu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Lekarz, który zarabia 2,8 tys. zł za godzinę, dostanie podwyżkę? Patologia w szpitalu
Włącz do diety po pięćdziesiątce. Endokrynolog chwali zwłaszcza jeden produkt
Włącz do diety po pięćdziesiątce. Endokrynolog chwali zwłaszcza jeden produkt
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
Wypadek w Gdyni wywołał lawinę komentarzy. Lekarz zabiera głos
Zrezygnuj nawet w święta. "Każda jego dawka szkodzi"
Zrezygnuj nawet w święta. "Każda jego dawka szkodzi"
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
25 lat obserwacji. Zaskakujący wpływ sera na rozwój demencji
Z witaminą młodości lepiej nie przesadzać. Nadmiar obciąża serce i zwiększa ryzyko krwawień
Z witaminą młodości lepiej nie przesadzać. Nadmiar obciąża serce i zwiększa ryzyko krwawień
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Kosmetyki trychologiczne w praktyce. Pielęgnacja włosów zaczyna się od skóry głowy
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
Te produkty kardiolog trzyma w lodówce. Zdradza, co naprawdę służy sercu
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną
WHO ostrzega przed groźnym wirusem. Polacy stracili odporność populacyjną