Trwa ładowanie...

Koronawirus a alkohol. Dr Michał Kukla: Zakażenie jest szczególnie groźne dla alkoholików

Avatar placeholder
25.06.2020 11:07
Alkohol ma wpływ na przebieg COVID-19
Alkohol ma wpływ na przebieg COVID-19 (Getty Images)

Koronawirus może być szczególnie niebezpieczny dla osób nadużywających alkoholu. Ze względu na zniszczenia wątroby COVID-19 może przyjmować ciężki przebieg i częściej powodować powikłania – uważa gastrolog dr Michał Kukla.

1. Koronawirus a alkoholizm

"Nadużywanie alkoholu może mieć wpływ na przebieg choroby (COVID-19 – red.)" – uważa gastrolog dr. Michał Kukla z Zakładu Endoskopii Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.

W swoim artykule opublikowanym na łamach "Rzeczpospolitej" zwraca uwagę na kilka aspektów związanych z tym problemem.

Koronawirus a alkochol
Koronawirus a alkochol (Getty Images)
Zobacz film: "Koronawirus a alkohol. Czy mocne trunki wpływają na przebieg zakażenia? Prof. Simon wyjaśnia"

"Pierwszy to wpływ alkoholu na ryzyko zakażenia wirusem, w związku z oddziaływaniem na układ immunologiczny. Drugi zaś to potencjalny wpływ wirusa na przebieg choroby wątroby wywołanej nadużywaniem alkoholu. Pośrednio wydolność wątroby przekłada się na stan układu immunologicznego, co sprawia, że oba aspekty są ze sobą powiązane" – wyjaśnia lekarz.

2. Koronawirus uszkadza wątrobę

Dr Kukla zwraca uwagę, że ryzyko ciężkiego przebiegu COVID-19 zwiększa się u osób starszych oraz obciążonych innymi chorobami, takimi jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze i inne choroby sercowo-naczyniowe oraz przewlekłe choroby płuc. Koronawirus może zaatakować niemal wszystkie narządy w naszym ciele.

"Bardzo ciekawe z medycznego punktu widzenia okazały się badania wątroby przeprowadzone u pacjentów z COVID-19. U znacznej części pacjentów wykazały bowiem podwyższoną aktywność enzymów wątrobowych. U części z nich dodatkowo stwierdzono obniżone stężenie albumin i podwyższone stężenie bilirubiny, co wskazywało na wpływ wirusa na wydolność wątroby" – pisze Kukla.

U części zakażonych wykryto obecność koronawirusa w komórkach wątroby oraz nacieki zapalne i zwiększoną ilość komórek wątroby, które ulegają samoistnej zaprogramowanej śmierci (w tzw. stadium apoptozy). U pacjentów z przewlekłymi chorobami występuje duże ryzyko rozwoju niewydolności wątroby.

Dr. Kukla też zwraca uwagę, że podobny wpływ na stan wątroby miał wirus MERS (Bliskowschodni Zespół Niewydolności).

3. Alkoholicy w grupie ryzyka

Jak wskazuje dr Kukla, dotychczasowe badania pokazują, że COVID-19 może powodować uszkodzenie wątroby nawet u 53 proc. pacjentów.

"Może ono objawiać się jedynie wzrostem aktywności enzymów wątrobowych, z dodatkowo zwiększonym stężeniem bilirubiny i hipoalbuminemią. Wzrost aktywności aminotransferaz może być bardzo wyraźny, a uszkodzenie wątroby w badaniu histopatologicznym stwierdza się nawet u 78 proc. zmarłych z powodu COVID-19" – podkreśla gastroenterolog w swoim artykule.

Dotychczas jednak nie zbadano, jak COVID-19 wpływa na osoby z przewlekłą chorobą wątroby. W tym w przebiegu alkoholowego uszkodzenia wątroby. Nie ulega jednak wątpliwości, że tacy właśnie pacjenci są w grupie dużego ryzyka.

"Szczególnie narażoną grupą wydają się być pacjenci z marskością wątroby, u których każda infekcja może mieć groźne skutki. Dodatkowo należy pamiętać, że większość pacjentów z zaawansowaną przewlekłą chorobą wątroby wykazuje zaburzenia immunologiczne i zwiększoną podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe" – podkreśla dr. Kukla.

4. Alkohol osłabia odporność

Dr Kukla zwraca uwagę, że nawet jednorazowa duża dawka alkoholu osłabia system immunologiczny. Stan ten może utrzymywać się przez jedną dobę. U alkoholików relatywnie częściej występuje gruźlica, wirusowe infekcje dróg oddechowych i nowotwory odwirusowe.

"Przewlekłe picie alkoholu hamuje funkcje układu immunologicznego, co objawia się zwiększoną wrażliwością na choroby zakaźne (zarówno bakteryjne, jak i wirusowe), ale i również choroby nowotworowe. Alkohol osłabia działanie komórek NK (natural killers), poprzez hamowanie produkcji interferonu, który wykazuje działanie przeciwwirusowe. Uniemożliwia to organizmowi wczesną, właściwą reakcję przeciwwirusową. Przewlekłe nadużywanie alkoholu nasila produkcję cytokin prozapalnych, co może sprzyjać nasileniu procesu zapalnego, wywołanego infekcją" – tłumaczy dr. Kukla.

Zobacz także: Koronawirus może uszkadzać wątrobę. Częściej zdarza się to u mężczyzn

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze