"Kortyzolowy brzuch" to ostrzeżenie. Ekspert wskazuje winowajców
Insulinooporność (IO) staje się coraz bardziej powszechnym problemem zdrowotnym w Polsce, choć często pozostaje nierozpoznana. NFZ szacuje, że problem dotyka ok. 3 mln Polaków, co stanowi istotny czynnik ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Co ciekawe, główną przyczyną jest zła dieta, która generuje także stłuszczenie watroby.
- Insulinooporność wynika z żywności wysoko przetworzonej i rafinowanych węglowodanów. Biały cukier, biała mąka, biały ryż… Małe ilości błonnika i niestety kortyzol, czyli brzuszek, który nie ma nic wspólnego z nadwagą. Nadwaga to jest tkanka podskórna. A jeśli masz wisceralny brzuszek, to znaczy, że on na zapas gromadzi kortyzol i w razie stresu glukoza od razu idzie żyłą wrotną do wątroby – mówi dr Tadeusz Oleszczuk w programie "Balans".
Więcej o tym w naszej rozmowie wideo.
"Kortyzolowy brzuch". Ekspert mówi skąd się bierze
Ekspert wyjaśnia też, jak ochronić się przed cukrzycą i stłuszczeniem wątroby.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.