Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa

Konsumpcja mięsa wzrasta z roku na rok, mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie tego produktu z diety. W jakich państwach ludzie spożywają najwięcej mięsa i z czego to wynika?

Kraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i AustraliaKraje, w których spożywa się najwięcej mięsa to m.in. Stany Zjednoczone i Australia
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa

Coraz częściej słyszymy, że wiele osób ogranicza mięso w diecie lub całkowicie z niego rezygnuje. Ruchy promujące żywienie wegetariańskie i wegańskie przybierają na sile. Według różnych badań 1/3 Brytyjczyków deklaruje, że ograniczyła lub zaprzestała spożywania mięsa, a 2/3 Amerykanów rezygnuje z co najmniej jednej porcji mięsa tygodniowo.

Jednocześnie, z danych wynika, że w ciągu 50 lat gwałtownie wzrosło globalne spożycie mięsa. Produkcja mięsa jest prawie pięciokrotnie wyższa niż na początku lat 60. XX wieku. Wtedy wynosiła 70 mln ton. W 2017 roku było to już 330 mln ton. Z czego to wynika?

Wyższy wskaźnik konsumpcji mięsa - powody

Głównym powodem wzrostu spożycia mięsa jest zwiększenie liczby ludności na świecie. W okresie, o którym mowa wzrosła dwukrotnie, z ok. 3 mld w latach 60. XX wieku do ponad 7,6 mld dziś. Nie tylko wzrost populacji przyczynił się do produkcji mięsa. Ma na to wpływ również bogacenie się społeczeństwa. Na świecie jest coraz więcej ludzi, którzy mogą sobie pozwolić na jedzenie mięsa. W których krajach jego spożycie jest najwyższe?

Warzywa, które mają więcej żelaza niż mięso

Bogate kraje jedzą mięso

Najwięcej mięsa produkuje się i spożywa w Stanach Zjednoczonych, Australii, Nowej Zelandii i Argentynie. Z ostatnich danych wynika, że w tych państwach przeciętna osoba zjada ponad 100 kg mięsa rocznie. W Zachodniej Europie spożywa się ok. 80-90 kg mięsa na osobę.

Według Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowego Instytutu Badawczego przeciętny Polak zjada rocznie ok. 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 2,2 kg wołowiny.

Najmniej mięsa w ciągu roku spożywa się w Etiopii - 7 kg na osobę, Rwandzie - 8 kg, i Nigerii - 9 kg. W krajach rozwijających się, o niskim dochodzie na mieszkańca, mięso nadal jest traktowane jako towar luksusowy.

Do wzrostu produkcji i spożycia mięsa przyczyniają się również kraje o średnich dochodach. Jest ich coraz więcej, a prym wiodą Chiny i Brazylia. W tych państwach zaobserwowano korelację między wzrostem gospodarczym a wzrostem spożycia mięsa. Przeciętny Chińczyk w latach 60. XX wieku spożywał rocznie ok. 5 kg mięsa. Dzisiaj zjada ok. 60 kg.

Niekorzystny wpływ mięsa na zdrowie

Niewielkie spożycie mięsa może mieć korzystny wpływ na zdrowie, ale w wielu krajach konsumpcja tego produktu wykracza daleko poza normy żywieniowe. Nadmierne spożycie mięsa, szczególnie czerwonego, może zwiększać ryzyko chorób serca, udarów i niektórych rodzajów raka.

Mięso zawiera też duże ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które spożywane w nadmiernych ilościach powodują wzrost stężenia cholesterolu LDL we krwi. Może to skutkować rozwojem miażdżycy i choroby niedokrwiennej serca.

Ograniczenie mięsa na pewno jest dobrym pomysłem. Warto też wybierać chude białe mięso, np. drób, zamiast wołowiny i wieprzowiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Dla tych Polaków grypa jest szczególnie niebezpieczna. Rośnie ryzyko zawału
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Tak objawia się rak trzustki. Trzeba być niezwykle czujnym
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nie bierz tego leku. Może zagrażać życiu. Jest pilna reakcja GIF
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Nowe zasady finansowania rezonansu i tomografii. Zmiany od 1 stycznia
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Tu na karetkę czeka się najdłużej. GUS wskazuje, gdzie przekracza to nawet 20 minut
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Łatwo przekroczyć ten limit. ZUS może wtedy pobrać pieniądze z automatu
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Trzy promile na dyżurze. Lekarz z Poniatowej pod lupą prokuratury po interwencji policji
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność
Białko ratunkiem dla serca? Badacze sprawdzili, że może spowalniać niewydolność