Magazyn witamin. Redukuje cholesterol, obniża ciśnienie
Zapomnij o słodzonych napojach, które nie niosą ze sobą żadnych korzyści zdrowotnych. Zamiast naładowanych cukrem i chemią napojów, sięgnij po naturalne alternatywy, takie jak: woda kokosowa, kefir, kombucha czy sok z kiszonej kapusty i wesprzyj swoje zdrowie!
Woda kokosowa
Woda kokosowa to napój o niezwykle cennych właściwościach zdrowotnych. Ten pozyskiwany z młodych, jeszcze zielonych owoców palmy napój, doskonale nawadnia organizm, ponieważ zawiera elektrolity w stężeniu zbliżonym do tego, jakie występuje w osoczu ludzkiej krwi.
Poza tym, woda kokosowa ma właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co zawdzięcza wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Obfituje również w wartościowe składniki, jak magnez, wapń, potas, fosfor oraz liczne witaminy - w tym witaminę C i witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6).
Zdaniem naukowców, woda kokosowa w pozytywny sposób wpływa na pracę serca i układu krwionośnego - redukuje poziom cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Pomaga także w dolegliwościach na tle nerwowym i łagodzi dolegliwości związane z funkcjonowaniem układu trawiennego (zarówno w przypadku biegunki, jak i nudności czy też wymiotów).
Zakwas buraczany
Zakwas buraczany to naturalny napój, który powstaje w wyniku procesu fermentacji buraków czerwonych. Wyróżnia się intensywnie czerwonym odcieniem, lekko słonym i kwaskowatym smakiem. Nie bez powodów napój ten potocznie nazywany jest skarbem natury, ma bowiem mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych. Skrywa w sobie wiele witamin, minerałów, antyoksydantów i naturalnych probiotyków, które zapewniają organizmowi liczne korzyści.
Zakwas buraczany wspiera odporność, oczyszcza organizm i wspomaga pracę wątroby, reguluje metabolizm, dodaje energii i wzmacnia serce. Warto również dodać, że ten napój polecany jest osobom chorującym na anemię, ponieważ zwiększa produkcję czerwonych krwinek.
Napój aloesowy
Napój aloesowy to kolejny wartościowy napój, po który warto sięgnąć dla poprawy zdrowia. Wytwarzany jest z soku lub miąższu liści aloesu (najczęściej Aloe vera), wody oraz naturalnych słodzików, bądź też soków owocowych.
W napoju aloesowym można wyróżnić aż 75 potencjalnie aktywnych składników, takich jak witaminy, minerały, enzymy, cukry, aminokwasy, lignina, saponiny i kwasy salicylowe. To właśnie te cenne substancje przekładają się na nieocenione wręcz właściwości.
Regularne włączenie tego napoju do swojej diety pozytywnie wpływa na układ immunologiczny, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa też przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
Polecany jest również cukrzykom i osobom cierpiącym na insulinoporność, gdyż reguluje poziom glukozy we krwi. Nie zapominajmy też o tym, że aloes składa się w większości z wody, dzięki czemu doskonale nawadnia i pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej.
Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty powstaje w bardzo podobny sposób, jak zakwas z buraka - w obu przypadkach mamy do czynienia z procesem fermentacji. Co jeszcze łączy te dwa napoje? Otóż ma również tak samo pozytywny wpływ na zdrowie. Sok z kiszonej kapusty doceniany jest ze względu na bogactwo witamin K, E i C oraz z tych grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także minerałów - w tym m.in. jodu, żelaza, magnezu, wapnia i siarki. Jest źródłem cennych antyoksydantów.
Wpływa na zdrowie poprzez działanie przeciwzapalne, wzmacnia odporność, reguluje pracę jelit, wspomaga serce i krążenie, przyspiesza gojenie się ran i pomaga usuwać toksyny z organizmu.
Kefir
Kefir to fermentowany napój mleczny, który również warto pić ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Kefir dostarcza wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku, sodu oraz witaminy B12 i B2, oraz witaminy D, A, K, i E. Jest bogaty w dobrze przyswajalne białko i różnorodne szczepy bakterii kwasu mlekowego i drożdży, które pozytywnie wspierają mikroflorę jelitową. W smaku jest lekko kwaśny i gazowany, ma kremową konsystencję i najlepiej smakuje po schłodzeniu.
Cenny skład kefiru wzmacnia odporność, poprawia trawienie, wspiera kości i zęby, dodaje energii, wspomaga regenerację, działa detoksykująco.
Kombucha
Kombucha to napój, któremu przypisuje się cenne właściwości lecznicze. Wywodząca się z północno-wschodnich Chin kombucha (kombucza) jest w rzeczywistości napojem z grzyba kombucha, znanego jako grzyb herbaciany i grzyb japoński. Ten fermentowany napój charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem.
Zawiera składniki mineralne jak magnez, żelazo, cynk i miedź, witaminę C oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B6, enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe oraz sacharozę, glukozę i fruktozę.
Napój z grzyba herbacianego wspiera oczyszczanie organizmu z toksycznych substancji, pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu, hamuje proces starzenia się organizmu. Wśród pozytywnych właściwości kombuchy wskazuje się również na wzmocnienie układu immunologicznego oraz wsparcie w leczeniu cukrzycy typu 2. Ma on też bardzo korzystne działanie na skórę - z uwagi na właściwości antybakteryjne oczyszcza skórę, wygładza i zmiękcza naskórek.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.