Medycyna chińska - tradycyjna medycyna chińska, zioła, dieta
Jak długo podawać Padmę? Liczy sobie ponad pięć tysięcy lat. Jak się okazuje była ona już dobrze rozwinięta ok. 1000 roku p.n.e., a dokładniej w okresie panowania dynastii Shang. Podczas wykopalisk odnaleziono modele igieł stosowanych do akupunktury, które pochodziły właśnie z tego czasu, a także wyryte w kościach opisy chorób. Chińczycy dostrzegają głęboki związek człowieka z naturą. Ich naturalna medycyna opiera się m.in. na ziołolecznictwie, akupunkturze, masażu i odpowiedniej diecie.
1. Medycyna chińska tradycyjna
Chińczycy uważają, że człowiek jest cząstką wszechświata i żyje w rytmie jego drgań, dźwięków i barw. Jest jednak istotą słabą, która pozostaje pod przemożnym wpływem sił przyrody – Nieba i Ziemi. Chińczycy od wieków obserwują i notują oddziaływanie owych sił na człowieka. Źródło złego samopoczucia tkwi w zaburzeniu energii Qi w ludzkim organizmie. Według Chińczyków leczenie różnych chorób i dolegliwości polega na przywracaniu równowagi energii biologicznej. Powrót do zdrowia i odzyskanie homeostazy duchowo-cielesnej są możliwe dzięki wykorzystaniu masażu, akupunktury czy akupresury, które działają na poszczególne narządy i partie ciała człowieka.
Chińczycy do perfekcji doprowadzili diagnozowanie, interpretację chorób i naturalne sposoby leczenia, poczynając od diety, poprzez leczenie ziołami, masaż, akupresurę, akupunkturę, medytację oddechową i energetyczną Qi gong, a kończąc na poradach dotyczących harmonijnej aranżacji otoczenia (feng shui) i studiowaniu Wyroczni I Cing. Medycyna chińska po dziś dzień diagnozowanie chorób opiera na skrupulatnym wywiadzie z pacjentem, badaniu palpacyjnym, badaniu tętna, oglądaniu języka i wąchaniu. Ostateczna diagnoza jest opracowywana po uwzględnieniu rodzaju energii Qi, jej biegunów Yin i Yang, dopasowaniu choroby do Ośmiu Kryteriów Przewodnich oraz Teorii Pięciu Elementów. Naturalna medycyna chińska jest przepojona logiką. Jest również kopalnią wiedzy o przyczynach chorób i metodach przywracania zdrowia. Cechuje ją głębokie rozumienie człowieka.
2. Medycyna chińska - zioła
Metody stosowane w medycynie chińskiej oraz w akupunkturze zostały po raz pierwszy opisane w I wieku. Tekst ten miał formę rozmowy, prowadzonej pomiędzy Żółtym Cesarzem, a nadwornym medykiem. Książka ta do dziś nie straciła nic na swojej wartości. Chińczycy szczycą się również swoją Księgą Ziół. Naturalna medycyna chińska etood stuleci czerpie z ziołolecznictwa. Chińczycy ciągle doskonalą technikę sporządzania leków roślinnych, opracowują metody uprawy ziół, ich suszenia, fermentacji czy prażenia. Co ciekawe, jak dotąd żadna inna nacja na świecie, nie osiągnęła tak wysokiego poziomu jeżeli chodzi o zielarstwo lecznicze. Ponadto, receptura przyrządzania roślinnych medykamentów nie zmieniła się tam od ponad 2000 lat, w związku z czym, naturalne leki chińskie uważane są za bezpieczne. Zioła dobierane są do terapii dolegliwości związanych z konkretnym narządem ciała w oparciu o smak, kolor oraz zapach. Zioła lecznicze są skutecznym sposobem na różne bolączki, działają moczopędnie, oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych substancji. Rośliny wspomagają pracę przewodu pokarmowego, wątroby i pęcherza żółciowego.
3. Medycyna chińska - dieta
Medycyna chińska uznaje, że zdrowie można utrzymać dzięki właściwej diecie. Według Chińczyków jadłospis powinien się składać w 40% z owoców i warzyw, w 40% z węglowodanów (produkty zbożowe: kasza, ryż, otręby) i w 20% z pokarmów bogatych energetycznie (jaja, tłuszcze, mięso, nabiał, cukier).
Chińska medycyna naturalna poleca też stosowanie poniżej zapisanych zasad dietetycznych.
- Jedz owoce i warzywa uprawiane na plantacjach ekologicznych.
- Nie spożywaj produktów przetworzonych fabrycznie, lecz posiłki przyrządzaj samodzielnie w domu.
- Jedzenie powinno być aromatyczne.
- Podczas posiłków skoncentruj się na dokładnym przeżuwaniu pokarmu.
- Nie pij w czasie jedzenia.
- Jedz regularnie, 3-4 posiłki dziennie.
- Nie rezygnuj ze śniadania.
- Nie przejadaj się.
Medycyna chińska dzieli wszystkie pokarmy na gorące, ciepłe, neutralne, wychładzające i zimne. Za najwartościowsze uchodzą pokarmy neutralne. Nadmiar produktów gorących lub zimnych może doprowadzić do zaburzenia równowagi energetycznej organizmu. Ciepły posiłek powoduje, że organizm użytkuje mniej energii na trawienie. Zimny natomiast wychładza organizm i pozbawia go życiodajnej energii.
Do pokarmów neutralnych zalicza się: fasolę czerwoną, fasolę szparagową, groch, kapustę, marchew, mleko, żyto, wiśnie, winogrona, brązowy ryż, buraki, chleb, łososia, rodzynki, śliwki. Pokarmy gorące, to: masło, wędzone ryby, cebula, pieprz, kawa, czekolada, przyprawy curry i chilli. Pokarmy ciepłe, to: ser, szynka, ziemniaki, brzoskwinie, czosnek, por, kurczak, wołowina. Do pokarmów wychładzających Chińczycy zaliczają: gruszki, kukurydzę, arbuzy, grzyby, jabłka, ananasy, pomarańcze, truskawki, rzodkiewki, pszenicę i ryby. Pokarmy zimne, to: lody, ogórki, pomidory, sałata, jogurty, banany, tofu, mięso kaczki.
Tradycyjna medycyna chińska dzieli też pokarmy według rodzajów smaków. Poszczególne smaki wpływają na funkcjonowanie określonych organów. Pokarmy kwaśne hamują wydalanie wody i toksyn, działają niekorzystnie na wątrobę i pęcherz żółciowy. Dania słone mają działanie moczopędne. Pokarmy o ostrym smaku niekorzystnie oddziałują na jelito grube i płuca; słodkie normują pracę żołądka i śledziony. W końcu pokarmy gorzkie (szparagi, brokuły, piwo) wzmagają trawienie.
Medycyna chińska od wieków stanowi cenne źródło wiedzy na temat człowieka, przyczyn chorób i metod ich leczenia. Z tajników tradycyjnej medycyny chińskiej chętnie korzysta współczesna medycyna naturalna. Zdrowie zarówno fizyczne, jak i duchowe polega na harmonii energetycznej w organizmie.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.