Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (874 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Miażdżyca i cholesterol

Avatar placeholder
30.04.2020 14:07
Miażdżyca i cholesterol
Miażdżyca i cholesterol

Miażdżyca to choroba naczyniowa, która powoduje zgrubienie ścian tętnic. Stają się one mniej elastyczne. Chore naczynia mogą być przyczyną zawału serca, udaru i niedokrwienia kończyn dolnych. Są to poważne schorzenia, które zagrażają życiu.

1. Miażdżyca i cholesterol

Naczyniom najbardziej szkodzi cukier oraz tzw. stres oksydacyjny, czyli brak równowagi w organizmie pomiędzy wolnymi rodnikami (utleniaczami) a antyoksydantami (przeciwutleniaczami). Ten niekorzystny bilans oznacza, że w diecie brakuje warzyw, owoców, nasion, przypraw, orzechów, ziół. **Powinniśmy

ograniczyć spożycie mięsa, cukru, alkoholu oraz zrezygnować

z palenia papierosów.** Na pogorszenie stanu naczyń wpływają również pokarmy, których organizm nie toleruje.

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

Miażdżyca przez dłuższy czas nie daje żadnych niepokojących objawów. Zaczynają występować, gdy tętnice są już zwężone co najmniej o połowę, ale nawet wtedy nie są one zbyt wyraźne i mocno odczuwalne: organizm szybciej się męczy, słabnie koncentracja, pojawiają się problemy z pamięcią i zapamiętywaniem. Rzadko występują objawy zewnętrzne. Czasami złogi cholesterolowe odkładają się w skórze i są widoczne jako żółte zgrubienia w okolicach powiek albo pod piersiami.

Miażdżycę diagnozuje się dzięki grupie badań zwanej profilem lipidowym, do której należą takie parametry, jak: cholesterol całkowity, frakcje HDL i LDL, trójglicerydy, homocysteina. Czytając wyniki badania, należy zwrócić szczególną uwagę na tzw. cholesterol całkowity oraz poziom HDL (dobrego cholesterolu).

2. Jaki powinien być poziom naszego cholesterolu całkowitego?

Dla każdego z nas prawidłowy poziom cholesterolu oznacza inną wartość. Aby tę liczbę określić, należy poziom HDL (dobrego cholesterolu) pomnożyć razy cztery. Dobry cholesterol odpowiada za usuwanie cholesterolu z tkanek obwodowych oraz ze ścian naczyń, zapobiegając miażdżycy. Wynik równania stanowi

górną wartość bezpiecznego dla nas poziomu cholesterolu całkowitego. Jeżeli jest zbyt wysoki, należy zmienić nawyki żywieniowe. Zalecam też dużo więcej ruchu, najlepiej na świeżym powietrzu.

_Oto przykład na to, że ilość cholesterolu jest sprawą indywidualną.

Wynik badania stężenia cholesterolu u pacjenta w wieku 30 lat wyniósł 160 mg/dl w surowicy krwi, czyli był w normie, natomiast HDL stanowił 30 mg/dl. Po obliczeniach okazało się, że górna wartość cholesterolu całkowitego nie powinna u tego pacjenta przekraczać 120 mg/dl. W innym wypadku pacjentowi groziła miażdżyca._

Przy zagrożeniu miażdżycą należy odstawić alkohol (dopuszczalny jest jeden kieliszek wytrawnego wina w tygodniu) oraz papierosy, a także leki kupowane bez recepty, których zażywanie nie jest konieczne.

Polecam spożywanie produktów zawierających antyoksydanty, które chronią naczynia krwionośne i zmniejszają stres oksydacyjny.

Aby skutecznie obniżyć stężenie cholesterolu, należy wykluczyć z diety niektóre pokarmy, zwłaszcza takie jak: wieprzowina, jagnięcina, wołowina, smalec wieprzowy, wędliny, masło, śmietana, pełnotłuste mleko, tłuste sery żółte, olej kokosowy, masło kakaowe, olej palmowy oraz wszelkie produkty zawierające mieszanki tłuszczów piekarniczych i cukierniczych: ciastka, wafelki, żywność typu fast food. Olej kokosowy uważany jest za zdrowy i nie ma wpływu na tworzenie się płytek miażdżycowych, ale ta opinia nie jest jednoznaczna, więc warto poczekać na dalsze doniesienia naukowe i nie korzystać z niego w kuchni zbyt często.

Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"

Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"

Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim.

Aby poprawić stan naczyń krwionośnych, polecam jedzenie ryb, suchych roślin strączkowych, warzyw oraz nasion. Dobrze by było przeprowadzić raz w tygodniu jednodniowy post warzywny. Na stan naczyń pozytywnie wpływają pokarmy zawierające przeciwutleniacze, błonnik rozpuszczalny, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) z grupy omega-3 i omega-6.

Zjawisko powstawania miażdżycy powszechnie kojarzone jest ze spożywaniem tłuszczu. Tłuszcz w organizmie jest niezbędny. Zapotrzebowanie na niego często zależy od indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Ważne jest jego źródło. W odpowiednim ułożeniu jadłospisu pomocny będzie rozdział o kuchni naturalnej,

który zawiera więcej informacji na temat tłuszczów. Warto wiedzieć, które rodzaje tłuszczów są zdrowe, a które szkodliwe.

Należy wprowadzić do diety przeciwutleniacze roślinne, które łagodzą negatywny wpływ tłuszczów na organizm.

Jeśli mamy podwyższony poziom cholesterolu, zwracajmy uwagę na tzw. niski indeks glikemiczny pokarmów. Żywność o niskim indeksie glikemicznym nie podnosi znacząco poziomu glukozy. Wykaz takich produktów przedstawię w podrozdziale o cukrzycy i insulinooporności.

Ważnym dopełnieniem diety regulującej cholesterol są ćwiczenia fizyczne, które przy okazji poprawią wydolność serca. Proponuję ćwiczyć co najmniej pięć godzin tygodniowo. Jednak rodzaj oraz intensywność ćwiczeń należy dobierać indywidualnie. Przyda się pomoc doświadczonego fizjoterapeuty. On dobierze zestaw ćwiczeń i pokaże, jak prawidłowo je wykonywać. Źle dobrane ćwiczenia fizyczne mogą bardziej zaszkodzić, niż pomóc.

Jeżeli zmiana nawyków żywieniowych nie przynosi oczekiwanych efektów, możemy mieć do czynienia z autoagresją.

Fragment pochodzi z książki "Co mi dolega? Poradnik Skutecznego Leczenia" wyd. ZNAK, której autorką jest Bożena Kropka.

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze